Vietnam chce zmeniť svoju politiku dvoch detí

1,096
Kultúra života

Kým Mjanmarsko robí kroky k ešte prísnejšiemu obmedzeniu pôrodov a Čína sa drží svojej tvrdej politiky jedného dieťaťa, Vietnam priznal, že čelí nebezpečnému poklesu populácie a plánuje nechať rozhodnutie o počte detí v rodine na manželskom páre.

Už päťdesiat rokov obmedzuje Vietnam počet detí v rodine na dve, pričom v rokoch 2003 – 2009 mierne upustil z tohto limitu. Podľa denníka Thanh Nien chce teraz národný parlament schváliť návrh vlády o tom, že rodičom má byť povolené mať toľko detí, koľko chcú.

Od roku 2009 začal počet narodených detí klesať na 2,1 na ženu; číslo sa líšilo v jednotlivých regiónoch – najnižšia pôrodnosť - 1,67 bola v Hočiminovom meste a najvyššia v provincii Ha Tinh - 2,95.

V tých istých novinách uviedli nedávnu analýzu Svetovej banky, ktorá ukázala, že juhovýchodná Ázia starne rýchlejšie ako ktorýkoľvek iný región, a to vďaka poklesu pôrodnosti, lepšiemu zdraviu a dlhovekosti. Približne tretina vietnamských dôchodcov stále pracuje. Chabý dôchodok od vlády – menej ako 9 USD za mesiac – začínajú dostávať ľudia až v 80-ke.

K problému vo Vietname prispieva potratovosť. Oficiálne je predčasne ukončených až 40% tehotenstiev, čím je Vietnam na jednom z prvých miest potratovosti na svete. Podľa denníka Thanh Nien však oveľa viac potratov zaznamenaných nie je – nevydaté by Mega Games"> ženy sa boja odsúdenia spoločnosťou.

Mjanmarsko nedávno odhlasovalo Zákon o regulácii obyvateľstva a zdravotnej starostlivosti, ktorý oprávňuje vládu určovať interval pôrodov. V krajine už beží politika dvoch detí, ktorá sa uplatňuje najmä voči moslimskej etnickej skupine Rohingya; skupina ľudí pre ľudské práva sa obáva, že nový zákon sa zameria aj na nich.

V Číne zatiaľ politika jedného dieťaťa pokračuje s ešte väčšou brutalitou – Kongres Spojených štátov si v apríli vypočul výpoveď o tom, že policajná jednotka pre „plánované rodičovstvo“ je dosť veľká na to, aby mohla byť šiestou najväčšou armádou sveta. Narušiteľov trestajú a tehotné by Mega Games"> ženy nútia ísť na potrat, pričom populárna preferencia predčasne ukončiť tehotenstvo pri plodoch ženského pohlavia spôsobí, že do roku 2030 bude až 25% potenciálnych partnerov neženatých.

Prezident neziskovej organizácie Population Research Institute Steven Mosher o zmene politiky vo Vietname pre LifeSiteNews povedal: „Oslavujem skutočnosť, že vietnamská vláda navracia rozhodovanie o počte detí samotným obyvateľom. Páry majú prirodzené právo rozhodnúť o tom, koľko detí budú mať a kedy; toto právo im vláda zobrala asi pred polstoročím. Dúfajme, že podľa tohto príkladu pôjdu aj iné ázijské krajiny – napríklad Čína, ktorá obmedzuje počet detí podľa plánu štátu. Bude to významný krok voči rešpektovaniu ľudských práv.“