Ako vychovávať pro-life deti, keď nás obklopuje kultúra smrti?

498
Kultúra života

Dalo by sa to vyjadriť slovami – moja duša je jednoducho zarmútená.

Organizácia Centrum pre pokrok medicíny natočila tajné videá, ktoré v masmédiách upútali pozornosť snáď každého. Viedlo to k vyšetrovaniam amerického Kongresu a iniciálnemu hlasovaniu tohto týždňa, zastaviť financovanie organizácie Planned Parenthood (Spoločnoť pre plánované rodičovstvo). A hoci to v Senáte neprešlo, mnohí pozorovatelia poznamenávajú, že to bol dôležitý prvý krok.

V prvom videu je zobrazená doktorka Deborah Nucatola, niekdajšia riaditeľka zdravotných služieb Planned Parenthood, ktorá pri obede opisuje, ako pri rutinných potratoch zabíja deti – takým spôsobom, aby sa uchovali časti plodu nepoškodené.

Pri pozeraní videa sa nám rozum zastavuje. Ako môže človek tak bezcitne a ľahostajne hovoriť o „porcovaní“ dieťaťa?

Prečo som však taký prekvapený? Ako spisovateľ som túto problematiku skúmal dostatočne na to, aby som zistil, že mnoho zdravotníckych a farmaceutických spoločností využíva orgány plodov pre výskumné účely. Tie ľudské ostatky teda musia odniekiaľ pochádzať.

Neudivuje ma ani skutočnosť, že organizácia Planned Parenthood je najväčším poskytovateľom potratov v krajine, a to ohromujúcim číslom 327 tisíc potratov za rok.

Čeliac týmto faktom o potratovosti v našej krajine robím to, čo robí mnoho iných ľudí: aj ja tento druh hrôzy škatuľkujem. V mojom svete to nemá miesto, a tak sa cez to len prenesiem a snažím sa zabudnúť na to, čo nemôžem zmeniť.

Tieto „nákazlivé“ videá nám však sprostredkúvajú dávku skutočnosti – nám, ktorí sa snažíme túto hroznú skutočnosť zamaskovať. Stojíme tvárou v tvár zlu, ktoré vyzerá tak, ako my. Správa sa ako my, zatiaľ čo normálne obeduje. Je produktom toho, čím sa stala naša spoločnosť: Horšie by bolo, keby sme nad tým nelamentovali.

Keď som sa začal trápiť nad týmto videom, žiadal som Boha o slovo útechy – o slovo, ktoré hovorí, že On vládne aj napriek takémuto zlu. Rozhodol som sa, že si v mobile pozriem denný verš z Písma, bol z Knihy prísloví 22, 6: „Navykaj dieťa na životnú cestu, ktorej sa má pridŕžať a neodchýli sa od nej ani v starobe.“

Pomyslel som si, že to asi nie je to správne slovo a začal som v Biblii hľadať viac.

Na ďalší deň som si prechádzal článok za článkom – niektoré komentovali ľahostajnosť Planned Parenthood k ľudskému životu a takmer každá spravodajská agentúra sa postavila na ich stranu – opäť sa mi v mysli vynorilo slovo z Prísloví.

Vždy som si tento verš čítal na pripomenutie toho, ako mám podľa Božieho slova vychovávať svoje deti. Ale nikdy mi pri tom nenapadlo, ako sa toto slovo vzťahuje na usmernenie mojich detí v rámci toho, čo sa denne deje v našom svete. Chodiť po ceste Božích prikázaní znamená, učiť naše deti, ako uplatniť tieto prikázania vo svete, v ktorom žijú, kde existujú zlá ako napríklad potraty.

Žiadal som Boha, aby ma utešil a namiesto toho mi zveril úlohu. Možno sa mi nepodarí skoncovať s potratmi už dnes alebo mať kontrolu nad zlom, ktoré sa snažím ignorovať, ale môžem vychovať svoje deti tak, aby milovali hodnotu života, ktorý daroval Boh.

Moja generácia vyrástla v spoločnosti, v ktorej potraty už boli prítomné. Vyrastali sme v klamstve, že potrat je napravením chyby. Ale svet nikdy nebude môcť naučiť naše deti to, čo sme zakúsili skrze Kristovu lásku – vykúpenie a milosrdenstvo.

Chcem, aby moje deti vedeli, čo potrat je a udalosti, ktoré sa dejú vo svete okolo nás, triedim podľa ich veku. Naše deti potrebujú vidieť nás rodičov, ako reagujeme na zlo prítomné vo svete. Ak to tak nebude, budú vidieť len reakciu sveta, ktorý odmieta Božie prikázania a potrat vidí ako riešenie.

Nezakrývajte to, čo sa deje vo svete, aby ste svoje deti chránili od zla. Zlo existuje a je našou úlohou vychovať ich tak, aby prežili v temnote a prinášali nádej, ktorej pôvodcom môže byť iba Kristus.

Moje deti vedia, že potrat je hriech. Pre mňa je však dôležitejšie, aby vedeli, že Kristus už za naše hriechy zaplatil. Chcem, aby vedeli, že život je chaotický a že vo svete je zlo. V tomto svete je však aj sloboda, v ktorej môžeme kráčať a tú nám svet nikdy nebude môcť dať.

Mám nádej, že moje deti nikdy nebudú musieť čeliť neplánovanému tehotenstvu. Verím, že sú si vedomí skutočnosti, že sú hriešnikmi a že žijú v padlom svete. Mám nádej a modlím sa za to, aby porozumeli odpusteniu a milosrdenstvu, a tak boli v budúcnosti schopní pomôcť svojim priateľom, ktorí uviaznu v zdanlivo neriešiteľnej situácii.

Verím, že moje deti vedia, že potrat nie je nikdy odpoveďou, pretože Božie milosrdenstvo vystačí na všetky naše potreby. Niekedy Boh používa nepríjemné udalosti nášho sveta, aby mi pripomenul, aká je moja celoživotná úloha rodiča.

Boh nám ako rodičom dal všetko, čo potrebujeme, aby sme zmenili svet,ak budeme viesť svoje deti po ceste, po ktorej by mali ísť. Neznamená to, že sa nestretnú so zápasmi a protivenstvami.Znamená to, že budú v slobode čeliť tomu nepredvídanému, čo ich v živote stretne.

Modlím sa za to, aby potraty vo svete, v ktorom moje deti žijú a budú žiť, raz skončili. Modlím sa za to, aby organizácie ako Planned Parenthood už viac neprofitovali z toho, že ukončujú životy. No dovtedy som ako rodič povolaný naučiť svoje deti to, akú nesmiernu hodnotu má život človeka.

Svet nám ponúka potrat ako odpoveď, ale Boh má pre nás oceán milosrdenstva. Hovorí: „Zvoľ si život a pozri, čo môžem zachrániť.“ Vychovávajme svoje deti tak, aby aj oni vedeli ponúknuť takéto milosrdenstvo – také, ktoré svet nedokáže rozpoznať.

A tieto slová, ktoré ti ja dnes prikazujem, nech sú v tvojom srdci, poúčaj o nich svojich synov a sám uvažuj o nich, či budeš sedieť vo svojom dome, či budeš na ceste, či budeš ležať alebo stáť. Priviaž si ich ako znamenie na ruku, nech sú ako znaky medzi tvojimi očami, a napíš si ich na veraje svojho domu a na dvere.“ – Deuteronómium 6, 6-9.