Organizácia Pochod za život nebude platiť za potraty

904
Kultúra života

Federálny súd rozhodol správne v prospech organizácie March for Life (v preklade Pochod za život) v prípade March for Life vs. Burwell. Uznal, že organizácia, ktorej jediným účelom je stavať sa proti tragédii potratov, nemusí financovať poistenie, ktoré hradí aj potratové pilulky, ktoré sú proti jej presvedčeniu.

Súd vydal príkaz, ktorý Obamovej administratíve trvalo zakazuje presadzovanie svojho mandátu o abortívnych pilulkách pro-life organizáciám. Je to vôbec po prvýkrát, čo súd rozhodol v prospech nejakej organizácie, a nie v prospech mandátu o potratových pilulkách - a to kvôli pro-life dôvodom zakladajúcim sa nie na náboženskom, ale na morálnom presvedčení.

„Ak je účelom náboženskej výnimky pre zamestnávateľa rešpektovanie anti-abortívnych princípov v rámci pracovného vzťahu – ako to uvádza ministerstvo zdravotníctva – potom niet racionálneho dôvodu, vlastne niet vôbec žiadneho dôvodu, prečo popierať [organizácii] March [for] life to isté,“ vysvetľuje rozhodnutie.

Súdny príkaz, ktorý vydal americký okresný súd Federálneho dištriktu Kolumbia, znamená, že March for life nebude musieť porušiť svoje poslanie tým, že by do svojich programov zdravotného poistenia zahrnul krytie abortívnych farmaceutík pôsobiacich na počiatku [tehotenstva]; nemusia [sa teda zachovať] tak, ako to vyžaduje mandát týkajúci sa abortívnych piluliek Obamacare. March for life, vrátane dvoch zamestnancov, ktorí sa v tomto prípade pripojili k Pochodu za život ako žalobcovia, nebude musieť ani finančne prispievať do poistného programu, ktorý sa protiví ich svedomiu.

Toto rozhodnutie stanovuje pozitívny precedens aj pre iné neziskové pro-life organizácie, ktoré nemusia byť svojou povahou náboženské, ale ktoré sú proti potratom na základe morálnych a etických dôvodov. Tieto organizácie by nemali byť nútené, aby pod hrozbou trestu ponúkali poistné krytie abortívnych farmaceutík, ak sú v priamom rozpore s účelom ich organizácie.

Obamova administratíva sa dostala na titulky po tom, čo sa pro-life spoločnosti, náboženské organizácie a malé rodinné podniky, ktoré sú proti potratom, pokúšala prinútiť k tomu, aby – aj proti svojmu presvedčeniu - hradili poistné krytie potratov. Alliance Defending Freedom (Aliancia obraňujúca slobodu, angl. skr. ADF) za tento mandát bojovala už 22 ráz. Doteraz získala na úkor vlády a v svoj prospech všetky súdne rozsudky, okrem dvoch prípadov. Takéto kauzy však pokračujú a [Obamova] administratíva naďalej míňa peniaze daňových poplatníkov na to, aby bránila zákon, ktorý odporuje logike i osobnej slobode.

„Pro-life organizácie by nemali byť nútené k tomu, aby zrádzali práve tie hodnoty, kvôli ktorým boli založené,“ povedal Matt Bowman, vedúci súdny poradca ADF. „To sa týka obzvlášť organizácie March for Life, ktorá bola založená preto, aby život podporovala, a nie preto, aby pomáhala pri jeho ukončovaní. Vláda nemá právo požadovať, aby tieto organizácie poskytovali také možnosti zdravotného poistenia, ktoré sú vo výslovnom rozpore s ich poslaním.“

Je nepochopiteľné, ako môže vláda pokračovať v podporovaní potratov pod zámienkou „voľby“ a ako sa zároveň môže snažiť nútiť pro-life jednotlivca, aby šiel proti svojmu svedomiu. Vláda jednoducho nemôže očakávať, že Američania milujúci slobodu zrazu zmenia názor, pokiaľ ide o ich úprimne zakorenené názory – a to najmä, keď ide o takú emocionálnu tému, akou je zabíjanie detí v maternici. To jednoducho nedáva zmysel.

Marissa Poulsonová spolupracuje s Alliance Defending Freedom ako vedúca webová autorka.

Alliance Defending Freedom (Aliancia brániaca slobodu) je medzinárodná právna organizácia, ktorá má formu aliancie. Na mnohých súdoch a poradných orgánoch na celom svete obhajuje náboženskú slobodu a posvätnosť života, manželstva a rodiny.