Poľská vláda sa po proteste rodičov vzdala sexuálnej výchovy

2,108
Kultúra života

Poľská vláda upustila od zavedenia otvorenej sexuálnej výchovy na štátnych školách po tom, čo sa začali mobilizovať rodičia. Minulú nedeľu sa tisícky poľských rodičov zhromaždili vo Varšave, aby protestovali proti navrhovaným zmenám súčasného pro-rodinného školského predmetu WDZ (Výchova rodinného života).

Ministerka školstva Joanna Kluzik-Rostkowski 9. júla oznámila, že sa proti zmenám vo WDZ postavila koalícia dvadsiatich šiestich pro-rodinných skupín. Táto poľská pro-rodinná skupina chce, aby WDZ zostala taká, aká je. Doslovnejší preklad predmetu z poľštiny znie „Vychovávanie k rodinnému životu“. Pro-rodinné skupiny hovoria, že podstatu tohto predmetu tvoria dobré hodnoty, a že tento predmet mladých ľudí pripravuje na manželstvo a rodinný život.

Pred konaním spomínaného zhromaždenia ministerka Kluzik-Rostkowski povedala, aby pro-rodinná koalícia „prestala zavádzať rodičov“. Povedala, že vláda „nezavádza normy WHO“, a že „práca na zmene osnov WDZ ešte nezačala“. Avšak ministerka školstva rodičov neuchlácholila. Tí si totiž o ohrození svojich detí nerobia žiadne ilúzie.

Úradníci z ministerstva školstva sa už stretli s aktivistami LGBT, aby sa porozprávali o zavedení takzvaného „antidiskriminačného“ vzdelávania. Aj tu sa deje to, čo sa deje aj inde vo svete. Hoci toto vzdelávanie tvrdí, že bojuje proti diskriminácii, je len dymovou clonou pre zavedenie výučbových programov, ktoré podporujú antikoncepciu, potraty, predčasný pohlavný styk a homosexualitu. Účastníci kampane za rodinu uviedli, že práve toto ničí [pripravenosť] mladých ľudí na rodinný život.

Koalícia pro-rodinných skupín sa zišla pod vedením Magdaleny Trowanowskej, ktorá posledné dva roky viedla kampaň na ochranu poľských detí pred školskou sexualizáciou. Má webovú stránku (Stop-Seksualizacji.pl) a organizuje po celom Poľsku miestne kampane, aby zvýšila povedomie o hrozbách sexuálnej výchovy.

Poľskí rodičia však zostávajú v strehu. Naďalej sa totiž presadzuje gender lobby. „Ministerstvo pre rovnosť“ na 10. septembra zorganizovalo konferenciu na tému „Rod (gender)v učebniciach“. Medzi ďalších účastníkov tejto konferencie patrí výskumná skupina, ktorá vypracovala správu, ktorej názov je totožný s názvom konferencie, či Nadácia Feminoteka, ktorá je za projektom „Rovnosť v materských školách“. V rámci tohto projektu sa deti predškolského veku obliekajú do šiat opačného pohlavia.

Odhadované množstvo osôb, ktoré prišlo podporiť zhromaždenie „Stop! Deprawacji Edukacji“ („Stop! Skazenému vyučovaniu“), bolo 14 000. Organizátori napočítali 140 autobusov, ktoré priviezli ľudí zo všetkých kútov Poľska.

Pro-rodinná demonštrácie vo Varšave začala svätou omšou, počas ktorej došlo k obnoveniu zasvätenia sveta Božiemu Milosrdenstvu, ktoré vykonal svätý Ján Pavol II. v roku 2000. Kostol bol úplne plný a stovky ďalších ľudí kľačali von. Pohľad na to, ako prichádzajú toľké rodiny spolu s deťmi, aby sa jasne vyjadrili, a tak uchránili svoje deti, bol skutočne inšpirujúci.

Mal som tú česť stáť na pódiu s vynikajúcimi prednášajúcimi z Poľska, Francúzska, Nemecka a Talianska. Mojím hlavným posolstvom pre poľských rodičov bolo, aby sa v tejto chvíli postavili proti sexuálnej výchove na školách.

Tiež som hovoril o „revolúcii rodičov“. Zhromaždeniu som rozprával o britských rodičoch, ktorých odpor voči povinnej sexuálnej výchove na britských školách spôsobil, že vláda v júli 2015 publikovala správu, ktorá potvrdila, že sexuálna výchova zostane nepovinným školským predmetom. A to sme dosiahli napriek obrovským tlakom za zmenu zo strany silnej a ​​vládou financovanej lobby za sexuálnu výchovu.

Vo všadeprítomnom tieni svätého Jána Pavla II., ktorý je v Poľsku cítiť, som poľské rodiny požiadal, aby aj naďalej podporovali hodnoty, ktoré sme my v západnej Európe stratili. Písal sa 16. október 1978 a všetky oči sa upierali na Poľsko. A teraz upierame svoje oči na Poľsko aj my.