Transsexuáli nemôžu byť krstnými rodičmi

1,141
Kultúra života

Potom, čo Alex Salinasová, žena, ktorá žije v San Fernande v Španielsku ako muž, vyhlásila, že jej farár jej dovolil, aby bola „krstným otcom“ na krste jej dvoch synovcov, miestny biskup diecézy Cádiz a Ceuta, don Rafael Zornoza, sa s touto záležitosťou obrátil na Kongregáciu pre náuku viery. Odpoveď, ktorá dôrazne potvrdzuje cirkevné učenie o prirodzenosti pohlavia, nedávno zverejnili na internetových stránkach diecézy.

„V tomto konkrétnom prípade vás musím informovať o nemožnosti takéhoto prijatia [za krstného rodiča],“  hovorí odpoveď. „Transsexuálne správanie verejne prejavuje odpor voči morálnej požiadavke vyriešiť problém sexuálnej identity podľa skutočnosti vlastného pohlavia. Je teda zrejmé, že uvedená osoba nekoná v súlade s požiadavkou viesť život viery a zastávať funkciu krstného rodiča (CIC, kánon 874 §1 bod 3).“

„Nemožno sa na to pozerať ako na diskrimináciu, ale iba ako na zhodnotenie objektívneho nesplnenia požiadaviek, ktoré sú zo svojej povahy nevyhnutné na to, aby bola niekomu udelená cirkevná zodpovednosť byť krstným rodičom,“ zakončuje.

Prelát vysvetlil, že pápež František potvrdil túto náuku pri niekoľkých príležitostiach. Odcitoval pritom jeho poslednú encykliku Laudato Si: „Ekológia človeka v sebe zahŕňa aj ďalšiu hlbokú realitu: vzťah medzi ľudským životom a mravným zákonom, ktorý je vpísaný do našej prirodzenosti a ktorý je nevyhnutný pre vytvorenie dôstojnejšieho prostredia.“

Biskup Zornoza tiež citoval Benedikta XVI., ktorý hovoril o „ekológii človeka“. „Človek má tiež prirodzenosť, ktorú musí rešpektovať a s ktorou nemôže manipulovať podľa svojej ľubovôle.“

„Prijatie nášho tela ako Božieho daru je zásadné pre prijatie a prijímanie celého sveta ako Otcovho daru,“ pokračoval Zornoza citujúc Františka. „Myšlienka, že sa môžeme tešiť absolútnej moci nad našimi vlastnými telami sa – často nenápadne – zmení na myšlienku, že máme absolútnu moc nad stvorením. Naučiť sa prijímať naše telo, starať sa oň a rešpektovať jeho najplnší význam je základným prvkom akejkoľvek skutočnej ekológie človeka.“

Biskup pokračoval vysvetlením, že ak rodičia nie sú schopní nájsť vhodnú osobu, ktorá by spĺňala podmienky na to, aby bola krstným rodičom, kňaz môže krstiť dieťa aj bez krstných rodičov, keďže „títo nie sú na slávenie tejto sviatosti nevyhnutní“.

„Prisúdili [mi] slová, ktoré som nevyhlásil,“ poznamenal. Narážal pritom na nepravdivé správy médií, že súhlasil s tým, aby sa Salinasová stala krstným otcom. Vysvetlil, že sa obrátil na Kongregáciu „kvôli zložitosti a mediálnej vážnosti tejto veci a tiež s ohľadom na možné pastoračné dôsledky akéhokoľvek rozhodnutia v tejto veci“.

Miestne médiá uviedli, že krst, ktorý je naplánovaný na tento mesiac, sa zrušil. Sestry Salinasové vraj nedajú pokrstiť svoje deti, pokým si to biskup nerozmyslí.

Španielska EFE uvádza, že Salinasová, ktorá sa vyhlasovala za „hlboko veriacu“, teraz vyhlasuje, že od Cirkvi „odpadla“ kvôli tomu, že ju odmietla.

V petícii, ktorú spustila stránka change.org, Salinasová napísala, že nechápe, prečo „mi Katolícka cirkev odopiera možnosť byť krstným otcom“, ak jej už španielske orgány v jej oficiálnom občianskom preukaze zmenili meno z Alexandra na Alexander.

Petícia neprávom oslavovala „víťazstvo“ potom, čo Salinasová vyhlásila, že jej bolo povolené byť krstným otcom.

Mainstreamové médiá, ktoré pôvodne hovorili o Salinasovej „oslave“, ešte stále nepodali správu o odpovedi Kongregácie pre náuku viery.