405 000 ľudí a 104 prelátov žiada pápeža o „objasnenie“ manželstva

918
Kultúra života

Doteraz viac ako 405 000 ľudí, vrátane 104 prelátov – kardinálov, arcibiskupov a biskupov – podpísalo Filiálnu petíciu adresovanú pápežovi Františkovi. V čase veľkého zmätku ho prostredníctvom nej žiadajú o objasnenie manželstva, rozvodu a homosexuálnych zväzkov.

Organizátori petície sa počas tlačovej konferencie vyjadrili, že „zásah najvyššej autority je potrebný pre zastavenie rýchleho pokroku kultúrnej revolúcie. Tú už desaťročia presadzujú nekresťanské sily, ktoré sa usilujú podlomiť ľudskú morálku založenú na Písme a prirodzenom zákone.“

Pod petíciu sa podpísal aj kardinál Raymond Burke, ktorý už minulý rok v novembri požiadal pápeža o potvrdenie učenia Cirkvi o sexualite.

Jeho žiadosť nasledovala po zmätku spôsobenom vatikánskou Synodou o rodine, na ktorej niektorí biskupi žiadali o pripustenie rozvedených a znovu zosobášených k prijímaniu. Niektorí dokonca hlásali, že Cirkev by mala byť otvorenejšia voči homosexuálom. To všetko sa dialo so zdanlivým súhlasom pápeža Františka.

Podľa kardinála Burkea „boli mnohí laici po synode ohľadne učenia Cirkvi zmätení.“

„Dojmom mnohých ľudí je, že tento zmätok sa bude šíriť aj na diecézy, ktoré sa k téme vyjadria a biskupi o nich budú môcť hlasovať. Lenže cirkevná doktrína hlása niečo iné. Naša disciplína funguje inak. Cirkev nie je demokratická.“ Povedal Burke.

Na dnešnej tlačovej konferencii odznelo, že „Cirkev sa drží doktríny a disciplíny vyplývajúcej z Božieho učenia, ktoré „paradoxne“ priťahuje čoraz viac mladých ľudí z rôznych spoločenských vrstiev, ktorí už majú dosť sexuálnej revolúcie a chcú si založiť tradičnú kresťanskú rodinu.“

Podľa organizátorov Filiálnej petície „však svetlo pravdy, ktorú Cirkev reprezentuje, zoslablo po protikladných názoroch na synode. Separatistická propaganda šikovne využila tento rozpor vo svoj prospech.“

Skupina laikov, ktorá stojí za petíciou vytvorila „Asociáciu za filiálne odvolanie.“ Okrem spomínanej petície sa táto asociácia taktiež podujala na rozšírenie brožúry Preferenčná voľba pre rodinu, ktorej autormi sú traja biskupi: Aldo di Cillo Pagotto, Robert F. Vasa a Athanasius Schneider.

Ide o praktický manuál vo forme sto otázok a odpovedí.

Túto iniciatívu podporuje mnoho cirkevných a občianskych osobností. Brožúru sa podarilo preložiť do viacerých jazykov a poslať všetkým miestnym biskupom na svete.

O kópiu Preferenčnej voľby pre rodinu môžete požiadať na: segreteria.supplicafiliale@outlook.com. Na podpísanie petície navštívte nasledovnú stránku: www.filialappeal.org.