Vládna správa: Pozastavenie financovania Plánovaného rodičovstva by prinieslo niekoľko tisíc pôrodov naviac a ušetrilo 235 miliónov dolárov

909
Kultúra smrti

Nová správa Rozpočtového úradu Kongresu (CBO) tvrdí, že pozastavenie financovania Plánovaného rodičovstva by nielenže ušetrilo daňovým poplatníkom milióny dolárov, ale pomohlo by i zachrániť tisícky životov.

Navrhovaný zákon sa týka budúcoročného zmrazenia federálnych dotácii potratovému gigantovi počas vyšetrovania ich obchodovania s časťami detských tiel. Správa CBO uvádza, že za desať rokov by v čistom ušetril 235 miliónov a v ďalšom roku 390 miliónov na lekárskej starostlivosti o sociálne slabších občanov.

Republikánska kongresmanka Diane Blacková z Tennessee 21. júla predstavila zákon O pozastavení financovania Plánovaného rodičovstva z roku 2015 (HR 3134). Tento by Plánovanému rodičovstvu okamžite pozastavil všetky federálne dotácie - a to až dovtedy, kým Kongres neukončí vyšetrovanie praktík tohto potratového obra.

Najväčší potratový reťazec v Spojených štátoch vykoná zhruba 330 000 potratov ročne, čo od roku 1970 predstavuje viac než 7 miliónov potratov.

Nestranícka CBO vo svojej správe zo 16. septembra odhaduje, že Plánované rodičovstvo ročne od daňových poplatníkov dostane zhruba 450 miliónov dolárov, čo je asi tretina ich celkového ročného rozpočtu (1,3 miliardy dolárov), ktorý zahŕňa i 390 miliónov dolárov z úhrad zdravotníckeho programu Medicaid, ktorý je určený sociálne slabším občanom. Plánované rodičovstvo zarobí 60 miliónov vďaka Národného programu plánovania rodiny (Hlava X.).

„[Zníženie dotácii] by bolo po schválení Zákona H.R. 3134 také značné, že by zúžilo prístup k starostlivosti k službám, ktoré by ženám pomohli vyhnúť sa tehotenstvu,“ uvádza sa v správe CBO.

Správa CBO tiež predpovedá, že vláde by takto vznikli aj určité náklady kvôli užívateľom Medicaid, ktorí v súčasnosti od Plánovaného rodičovstva dostávajú antikoncepciu a ktorí by ju počas platnosti tohto zákona nedostávali.

CBO povedala, že jej zistenia o možných účinkoch Zákona H.R. 3134 na federálne výdavky sú „veľmi neisté“, keďže závisia od toho, či klienti, za ktorých dostáva Plánované rodičovstvo od Medicaid peniaze, budú i naďalej využívať „služby“ Plánovaného rodičovstva aj bez hradenia zo strany Medicaid alebo či budú tieto služby vyhľadávať u iných organizácií, ktoré bude Medicaid financovať, alebo či jednoducho takéto služby prestanú vyhľadávať.

Ich odhady stoja v strede škály možných výsledkov.

Zástancovia Plánovaného rodičovstva tvrdia, že zrušenie financovania potratu by malo za následok to, že niektoré ženy by zostali bez zdravotnej starostlivosti.

Správa CBO hovorí, že s prijatím Zákona H. R. 3134 by s najväčšou pravdepodobnosťou „zažili obmedzený prístup k zdravotnej starostlivosti“ tí, ktorí žijú v oblastiach bez kliník alebo praktických lekárov, ktoré slúžia klientom s nízkymi príjmami.

„No do akej miery využívajú služby Plánovaného rodičovstva príjemcovia Medicaid žijúci v týchto oblastiach, je neisté,“ uvádza a odhaduje, že len 15 % z odhadovaných 2,6 milióna klientov by sa stretlo so zúženým prístupom k službám Plánovaného rodičovstva.

Správu, ktorú minulý mesiac vydala Aliancia na obranu slobody a Inštitút Charlotte Lozierovej, ktorá je dcérskou organizáciou skupiny s názvom Susan B. Anthony List, vymenúva desaťtisíc existujúcich kliník zdravotnej starostlivosti, pričom na každú kliniku Plánovaného rodičovstva pripadá v USA presne 20 kliník komplexnej zdravotnej starostlivosti. Tieto môžu uspokojiť dopyt po akejkoľvek potrebe zdravotnej starostlivosti, ktorý by vznikol, ak by najväčší vykonávateľ potratov v krajine náhle prestal poskytovať svoje služby.