4 milióny dolárov za zbabraný potrat

582
Kultúra smrti

Lekára vykonávajúceho potraty, Kermita Gosnella, obvinili z neúmyselného zabitia 41-ročnej ženy, ktorá zomrela v dôsledku podania nadmerného množstva látky na znecitlivenie. Jej rodina vyhrala súdny proces, v ktorom išlo o náhradu škody v celkovej výške štyri milióny dolárov.

Karnamaya Mongarová zomrela v roku 2009 vo Filadelfii, v Gosnellovom zariadení s názvom „Ženská medicínska spoločnosť,“ kde lekár vykonával potraty. Súdna porota premenovala spomínané zariadenie na Dom hrôzy. Na dlážke boli krvavé škvrny a nástroje a vyšetrovatelia našli v zariadení aj medicínske potreby, ktoré neboli sterilné, roztrhané telá bábätiek uložené v nádobách, personál, ktorý nemá oprávnenie robiť anestézu, dôkazy o vykonávaní nelegálnych potratov v neskorom štádiu tehotenstva a o rutinnom zákroku „prestrihnutia“ miechy živým bábätkám nožnicami, aby zomreli.

Dcéra Mongarovej, Yashoda Devi Gurungová, podala na Gosnella a jeho „kliniku“ žalobu v roku 2011. Správkyňa Mongarovej majetku, sudkyňa civilného súdu Jacqueline Allenová, prisúdila Gurungovej 3 900 000 dolárov – 650 000 ako kompenzáciu škody a 3 250 000 dolárov ako trestné odškodné (trestné odškodné je špeciálny druh kompenzácie za ľahkovážny a úmyselný trestný čin, pozn. prekl.).

Gosnellovi advokáti nereagovali na jeho obvinenie na civilnom súde, pretože ich klient už bol v tom čase uznaný vinným z neúmyselného zabitia Mongarovej na základe konkétnych dôkazov. 

Aj napriek tomu, že Gosnella uznali za vinného a Mongarovej dcére mala byť uhradená škoda, Gurungová zrejme nedostane žiadne peniaze. Gosnellov advokát Jack McMahon sa vyjadril, že vykonávanie medicínskej starostlivosti jeho klienta nie je poistené a sám vlastní malý majetok. Podľa odhadov z roku 2011 však Gosnell ročne zarobil 1 800 000 dolárov a bol majiteľom 20 nehnuteľností.

Gosnell je v štátnom väzení a odpykáva si tri doživotné tresty po tom, čo ho uznali za vinného z trojnásobnej vraždy prvého stupňa. Tento 74-ročný lekár „prerezal“ miechu trom bábätkám, ktoré sa narodili živé a bol odsúdený aj na dva a pol až päťročné väzenie za nedbanlivosť, pretože Mongarovej bola podaná nadmerná dávka na vyvolanie znecitlivenia a pacientka nakoniec zomrela.

McMahon sa venuje právu takmer 40 rokov a pre denník Legal Intelligencer povedal, že súhlasí s rozhodnutím sudkyne o náhrade škody, no je proti trestnému odškodnému. Filadelfský advokát je známy svojou agresivitou a priebojnosťou a ako uviedol týždenník Philadelphia Weekly „jeho vynikajúca reputácia mu umožňuje poskytnúť pompézne záverečné argumenty.“

McMahonovi nie je kontroverznosť cudzia. Prokurátor David Baughman z Kancelárie pensylvánskeho štátneho prokurátora len minulý pondelok počas riešenia istého poistného podvodu sudcovi Thomasovi G. Gavinovi povedal, že kancelária štátneho prokurátora žiada stiahnutie McMahona z prípadu. Odôvodnil to tým, že McMahon je potenciálnym komplicom,“ keďže kancelárii zrejme zámerne predložil nepravdivú informáciu v súvislosti s požiadavkou o nelegálne vyplatenie poistnej udalosti.