Svätý Otec urazil rímskeho primátora

998
Neutral

Pápež František skritizoval rímskeho primátora zastávajúceho homosexuálne „manželstvá“. Pred časom sa primátor zúčastnil Svetového stretnutia rodín vo Philadelphii.

Ignazio Marino mal na pápežskej omši oblečenú svoju primátorskú šerpu a pokúšal sa vymôcť si osobnú audienciu u pápeža. Na toto stretnutie sa pápeža spýtal jeden z členov vatikánskeho tlačového zboru v lietadle smerujúcom späť do Ríma. František mu odpovedal a za každým slovom pri tom urobil pauzu:

„Ja som starostu Marina nepozval. Je to jasné?“

A pokračoval: „Neurobil som to a požiadal som aj organizátorov, aby ho nepozývali. On však prišiel. Tvrdí, že je katolík, a prišiel sám od seba.“

Pápež ešte neskôr poznamenal: „To, že je katolíkom, predstiera. Stalo sa mu to z ničoho nič. A takto to nebýva.“

Marino, ako člen senátu, v talianskom senáte obhajoval legislatívu o práve na smrť. Podporovali ho talianski radikáli, antiklerikálne a propotratové skupiny a skupiny za „manželstvá“ rovnakého pohlavia, či skupiny žiadajúce legalizáciu mäkkých drog. Tento muž, ktorého za primátora Ríma zvolili v roku 2013, si vyslúžil hnev toho istého pápeža, ktorý sa usmial aj na Fidela Castra a Baracka Obamu a podal si s nimi ruky.

DJ z talianskej rozhlasovej stanice predstierajúc, že je talianskym predsedom vlády, zaznamenal telefónny hovor s arcibiskupom Vincenzom Pagliom, ktorý stojí v čele Pápežskej rady pre rodinu a ktorý bol [hlavným] organizátorom podujatia vo Philadelphii.

Arcibiskup si myslel, že hovorí dôverne, a rozprával o Marinovom pobyte vo Philadelphii. Povedal: „[Marino] chcel toto podujatie využiť, a to Jednotku naozaj nahnevalo,“ pričom očividne hovoril o pápežovi Františkovi.

„Nikto ho nepozval, rozhodne nie oficiálne... Svätý Otec sa nahneval... Marino počas svojho pobytu stále znova a znova naliehal, že sa s ním chce stretnúť, a to pápeža nesmierne nahnevalo.“

Marino však tvrdil, že bol na pápežskú omšu vo Philadelphii pozvaný.

Incident pravdepodobne spôsobí napätie medzi Vatikánom a mestom Rím počas nadchádzajúceho jubilea. Očakáva sa, že mesto vtedy navštívia milióny pútnikov. Vatikán sa bude spoliehať na to, že starosta a jeho vláda skoordinuje príliv ľudí. Nie je však isté, ako bude Marino reagovať.