Indický kardinál vyzval synodálnych otcov k obrane veriacich pred sekularizmom

758
Kultúra života

Indický kardinál  vyzval otcov zúčastnených na Synode o rodine k tomu, aby prijali prorockú úlohu Cirkvi brániť tých, ktorí sú utláčaní „individualizmom, hedonizmom a... sekulárnymi hodnotami“.

Kardinál George Alencherry, významný arcibiskup Sýrsko-malabarskej katolíckej cirkvi a od roku 2012 aj kardinál, kázal v utorok 6. októbra počas otvorenia synodálnych rokovaní.

Alencherry zdôraznil Jeremiášovo proroctvo judskej kráľovskej rodine, ktoré sa v ten deň čítalo na svätej omši. To rozprávalo o tom, že kráľovstvo mohlo byť zničené, „ak by kráľ nekonal spravodlivo a poctivo a nezachránil by utláčaných pred rukou násilníka“.

„Slová proroka sa dajú aplikovať na vládcov a vodcov všetkých čias a na ľudí, ktorí sú im zverení,“ povedal kardinál. „V mnohých krajinách sveta je ľuďom odopieraná spravodlivosť prostredníctvom podpory individualizmu, hedonizmu a útlaku zo strany sekulárnych hodnôt a správania.“

„Otázkou je, či predstavitelia cirkvi prišli s takým prorockým poslaním, s akým prišiel Jeremiáš: podporiť ľudí Božím Slovom a osobným svedectvom,“ dodal.

Povedal, že Jeremiáš „musel kvôli svojmu prorockému poslaniu trpieť“ a dodal, že „pastieri Cirkvi sú v dnešnej dobe povolaní k tomu, aby na svoj život vzali prorocké poslanie utrpenia a kenózy podobné tomu, ktoré [na seba vzal] prorok Jeremiáš“.