Kardinál Burke: Návrh Synody je v rozpore s učením katolíckej Cirkvi

1,731
Kultúra smrti

Vo štvrtok ráno malo LifeSiteNews možnosť urobiť rozhovor s kardinálom Raymondom Burkem v Ríme. Kardinál sa tam zúčastnil tlačovej konferencie, ktorú organizovalo združenie Hlas rodiny. LifeSiteNews hovorilo s kardinálom o prebiehajúcej Synode o rodine a najmä o kontroverznom návrhu, ktorý predstavili účastníci nedávnej vatikánskej tlačovej konferencie – dovoliť biskupom v rôznych regiónoch rozhodovať o tom, ako sa postavia k otázkam ako je homosexualita a rozvod.

Kardinál Burke tiež kritizoval tzv. „Kasperov návrh“. Vraj je založený na myšlienke, „že náuka a pastoračná prax sú vo vzájomnom protiklade.“

Tu je prepis rozhovoru:

LifeSiteNews: Čo si myslíte o „regionálnej diverzite“ v Cirkvi? Mali by mať biskupi v jednotlivých regiónoch právo v rámci pastorácie rozhodovať o otázkach týkajúcich sa „spoločenského prijatia homosexuality“ a „rozvedených a znovu zosobášených osôb?

Burke: Je to v rozpore s katolíckou vierou a s katolíckym životom. Cirkev sa riadi učením nášho Pána Ježiša Krista. Ono má podobu prvého učenia, ktoré do nás Boh pri stvorení vložil – voláme to prirodzený zákon, ktorý chápe každé ľudské srdce, pretože ho stvoril Boh. Tento zákon však neskôr vysvetľuje a osvetľuje učenie Krista a prax Cirkvi. 

A Cirkev je tá istá na celom svete. Tieto pravdy sa na inom mieste, či v inom čase nemenia. Učenie týchto právd samozrejme prihliada na konkrétne potreby jednotlivých oblastí. Učenie to však nemení. Na miestach, kde sa k nemu pristupuje liberálnejšie, musí byť ešte prísnejšie. 

Takže táto myšlienka neobstojí. Neviem, odkiaľ vlastne pochádza. Jej skutočný význam je, že Cirkev už nie je [vždy a všade] katolícka. Znamená to, že v učení nie je jednotná na celom svete. Máme jednu vieru. Máme tie isté sviatosti. Celý svet sa riadi rovnakými pravidlami. Toto znamená byť ‚katolícky‘. 

V súvislosti s touto myšlienkou by som sa chcel vrátiť k slovu „pastoračný.“

Mnohé doterajšie diskusie, na čele s neslávnym prejavom kardinála Waltera Kaspera na mimoriadnom konzistóriu 20. a 21. februára 2014 sa sústreďujú okolo myšlienky, že náuka a pastoračná prax si navzájom odporujú. 

To je absurdné. Úlohou pastoračnej praxe je pomôcť nám uskutočnovať pravdy viery, uskutočňovať náuku viery v našom každodennom živote. V tomto neexistuje rozpor. Nemôžete na základe cirkevnej náuky tvrdiť, že manželstvo je neporušiteľným zväzkom a potom príde niekto, kto z ‚pastoračných‘ dôvodov vyhlási, že osoba žijúca v homosexuálnom zväzku môže prijímať sviatosti. Znamenalo by to teda, že manželstvo nie je neporušiteľné. Takéto rozlišovanie neexistuje – sú to falošné rozdiely, ktoré treba objasniť, pretože medzi veriacimi spôsobujú veľký zmätok a koniec koncov môžu viesť aj k vážnym chybám s veľkým negatívnym dopadom na duchovný život ľudí a ich večnú spásu. 

LifeSiteNews: Čo si majú veriaci myslieť a čo majú robiť, ked vidia, že biskupi na Synode zastávajú heterodoxný postoj voči homosexualite a rozvodu?

Burke: Nasledujeme nášho Pána Ježiša Krista. On je náš Učiteľ. A my všetci sme zaviazaní poslušnosťou Jemu a Jeho Slovu, počínajúc Svätým Otcom a biskupmi. Ak nejaký biskup, kňaz, či ktokoľvek iný oznámi, alebo vyhlási niečo, čo je v protiklade s pravdou nášho Pána Ježiša Krista, podľa učenia Cirkvi sa máme pridŕžať Krista. 

Ľuďom, ktorí sa znepokojujú hovorím, že by sme mali zachovať pokoj. Zdá sa totiž, že v poslednej dobe sme svedkami mnohých nejasností a šokujúcich vyjadrení o viere. Ako katolíci máme oficiálne učenie, ktoré je vyjadrené napríklad v Katechizme Katolíckej Cirkvi. Musíme tieto veci hlbšie skúmať, horlivejšie sa ich pridŕžať a nenechať sa pomýliť falošným učením, nech už pramení kdekoľvek. 

LifeSiteNews: Existujú názory, že medzi účastnikmi Synody panujú iba malé odlišnosti v názoroch a že médiá vytvárajú konflikt tam, kde nie je. Čo si o tom myslíte?

Burke: Na začiatok pripomeniem, že môj názor je ohraničený tým, že nie som súčasťou Synody. Na Synode sa nepodieľam žiadnym spôsobom. Prečítal som si nielen to, čo hovoria médiá, ale aj oficiálne správy z Vatikánu. Rozprával som sa s niekoľkými účastníkmi Synody biskupov. V súvislosti s týmito rozhovormi sa mi naopak zdá, že medzi účastníkmi Synody panujú veľmi silné rozdiely v názoroch. Na základe diskusie, ktorá predchádzala Synodu a na základe dokumentu Instrumentum Laboris [oficiálny dokument Synody] a problémov, ktoré ho sprevádzali, by som ťažko uveril, že na Synode nedôjde k nezhode v názoroch. Ak túto skutočnosť nepripustíme, nedostaneme sa k podstate problému a našu katolícku vieru nebudeme chrániť a hlásať správnym spôsobom. 

Podľa môjho názoru tu naozaj panuje nezhoda v názoroch.