Liam Neeson natočil pro-choice reklamu

1,401
Kultúra smrti

Počas kampane, ktorá sa rozbieha pred írskymi celoštátnymi voľbami, ktoré sa budú konať na jar budúceho roka, sa čoraz viac stáva najdôležitejšou otázkou to, či krajina bude hlasovať za zrušenie 8. dodatku ústavy. Tento dodatok nariaďuje takmer úplný zákaz potratov. Liam Neeson nedávno nahovoril komentár k reklame, ktorá obhajuje zrušenie spomínaného zákona, čo viedlo k vlne negatívnych reakcií v kruhoch protipotratových aktivistov.

Potrat je v Írsku nezákonný, pokiaľ nie je ohrozený život tehotnej ženy. Ôsmy dodatok bol osobitne schválený v roku 1983. Mal zabezpečiť, aby potrat zostal nezákonný aj v prípade, že by nejakým spôsobom prestal platiť Zákon o trestných činoch namierených proti osobe z roku 1861, ktorý tiež zakazoval takýto skutok. Ôsmy dodatok, známy tiež ako Článok 40.3.3, znie:

„Štát uznáva právo na život nenarodených s prihliadnutím na fakt, že rovnocenné právo na život má aj matka dieťaťa a svojimi zákonmi zaručuje jeho rešpektovanie a, pokiaľ je to možné, jeho zákony bránia a obhajujú toto právo.“

Al-Džazíra však uvádza, že legálne potraty sú v Írsku čoraz častejšie všadeprítomnou témou diskusií“, pričom k zrušeniu ôsmeho dodatku ústavy pri budúcoročných voľbách vyzývajú jednak významní herci a umelci ako aj Výbor OSN pre hospodárske, sociálne a kultúrne práva alebo organizácia Amnesty International.

Írska pobočka Amnesty International už celé roky vyzýva k dekriminalizácii potratov a získava podporné hlasy na Twitteri pod hashtagmi #Repealthe8th a #Notacriminal. Neeson nahovoril komentár k reklame s názvom „Chains“, ktorá tento zákon nazýva „krutým duchom minulého storočia“.

„Írsko straší duch,“ odrieka Neeson. „Krutý duch minulého storočia, stále pripútaný k tejto krajine. Zaslepene prináša utrpenie alebo dokonca smrť ženám, ktorých života sa dotkne. Politici sa ho boja, je to duch papiera a atramentu. Duch, ktorý žije v ústave napísanej pre inú dobu. Je to tieň tejto zeme. Tieň, o ktorom sme sa nádejali, že sme ho už nechali za sebou. Írsko nemusí byť pripútané k svojej minulosti. Je na čase poslať tohto ducha na večný odpočinok. Zrušme Ôsmy [dodatok].“

The National Catholic Register rozhodol, že reklama je vo svojej prirodzenosti bigotná a vyhlasuje, že „duchom“, na ktorého sa v nej naráža, je Katolícka cirkev, čo možno vyvodiť z obrazov zrúcaniny kostola a kríža (respektíve sa zdá, že pomníka) v popredí.

Matthew Archbold píše, že to „zaváňa antikatolicizmom“. Obzvlášť zvláštne sa mu zdá, že sa do niečoho takého zapojil Neeson, „muž, ktorý prepožičal hlas Aslanovi“.

Nenechajte sa pomýliť. Sily sekularizácie a potratov vedia, kto je ich nepriateľom. Je to jediná inštitúcia, ktorá stojí za radikálnym záväzkom k láske a za posvätnosťou ľudského života. Európa bola postavená na chrbte Cirkvi. Chvejem sa pri pomyslení na jej budúcnosť potom, čo by sa zbavila kresťanstva. Kultúra, ktorá sa snaží démonizovať inštitúciu, ktorá ustavične hlása lásku a prosí, aby sa ľudia správali k iným tak, ako by chceli aby sa zaobchádzalo s nimi samými, je smutnou kultúrou. Rozumiem, že sa chcú obrátiť Cirkvi chrbtom a odpochodovať preč. Skutočnou otázkou však je, smerom k čomu pochodujú?

Dave Andrusko, šéfredaktor Spravodajstva Národného práva na život (National Right to Life News), je tiež presvedčený o tom, že „duchom“ v reklame je vlastne Katolícka cirkev a píše: „Celým zmyslom tejto reklamy je, že Cirkev, Katolícka cirkev, je zastaraná a ľudia ju už opustili. Preto je zlom, ktorého nemoderný vplyv na ústavu treba odstrániť.“

Veľmi rozrušená je aj Katie Yoderová zNewsbusters. Amnesty International nazvala „samozvanou skupinou za ľudské práva“ a napísala, že reklama obsahuje antikatolícke posolstvo.

Reklamu vyrobilo Amnesty International v spolupráci s hercom Graham Linehanom a jeho manželkou Helenou, ktorí boli „prinútení“ prerušiť tehotenstvo v roku 2004, potom, čo sa dozvedeli, že plod nemá žiadnu šancu na prežitie. Helena musela mať potrat v Londýne. Guardian uviedol, že doma v Írsku by musela dieťa donosiť a sledovať ako jej dieťa umiera pred očami. Helena Ôsmy dodatok nazýva „urážlivým“.

„Je to istá forma zneužívania páchaného na ženách,“ povedala pre The Paper. „Musíme sa môcť rozhodovať sami. Ak by deti mali muži, zákony by boli úplne iné.“

Zdá sa, že Tim Stanley z The Telegraph netušil, že tento pár pomáhal pri tvorbe spomínanej reklamy. Vyhlásil totiž, že bola „antikatolícka“ a jeho tvorcovia pri nej „využili“ príbeh Linehanovcov: „Vyzerá to tak, akoby pre svoju politickú kampaň namierenú proti Cirkvi, ktorej vplyv slabne, využívali tragédie ľudí ako Linehanovci.“

Linehanovci stručne odpovedali poukázaním na to, že, oni samých seba nevyužívajú:

Zdá sa, že autorovi tohto článku je úplne neznáma skutočnosť, že túto reklamu som písal sám. Veľmi čudné. http://dlvr.it/CVtzQn

Neeson verejne nereagoval na kritiku, že len prejvuje svoju nenávisť voči Katolíckej cirkvi. No vzhľadom na to, že bol vychovaný v rímskokatolíckej rodine, dostal meno po miestnom kňazovi a herectvo opísal ako formu modlitby, je pravdivosť tohto tvrdenia nepravdepodobná.