Homosexuálny kňaz zbavený funkcie v poľskej diecéze

1,279
Kultúra smrti

Homosexuálny kňaz, ktorého Vatikán zbavil funkcie, znáša následky vo svojej domácej diecéze v Poľsku.

Otec Krzysztof Charamasa, ktorý pracoval pre Kongregáciu pre doktrínu viery, sa pred začiatkom synody otvorene priznal k svojej homosexualite, kritizujúc postoj Cirkvi a domáhajúc sa zmien.

Kňaz bol z kongregácie ihneď vylúčený a v stredu ho jeho vlastná diecéza v Pelpline (Gdansk) zbavila funkcie s odôvodnením, že ju môže dostať späť potom, čo sa vráti „k pravému učeniu Cirkvi a k správnemu kňazstvu Ježiša Krista.“

Vo vyjadrení diecézy stálo, že Charamsove zosadenie bolo výsledkom jeho nevydarených pokusov zlepšiť sa. „Toto rozhodnutie sa ešte dá zvrátiť, ak kňaz preukáže známky zlepšenia.“

3. októbra zverejnil Charamsa svoj nesúhlas s praktikami Katolíckej cirkvi vo svojom desaťbodovom zozname požiadaviek. K týmto bodom patria napríklad: prepísanie biblických pasáží vzťahujúcich sa na homosexualitu, dialóg s nekatolíckymi veriacimi na privlastnenie otvorenejšieho postoja voči gejom a odmietnutie tvrdenia katechizmu, podľa ktorého je homosexualita „poruchou.“

Hovorca Vatikánu Fr. Federico Lombardi v ten istý deň vyhlásil, že Charamsa zbavili jeho funkcie v Kongregácii pre doktrínu viery.

Ohľadne vyhlásení a rozhovorov Msgr. Krzysztofa Charamsa sa dá konštatovať, že jeho priznanie je veľmi vážnym a nezodpovedným krokom v čase otvorenia synody, keďže vystavuje synodálne zhromaždenie veľkému tlaku médií. Msgr. Charamsa rozhodne nebude môcť ďalej vykonávať svoju úlohu v Kongregácii pre doktrínu viery a na pontifikálnych univerzitách. O jeho ďalšom osude rozhodne biskup v jeho diecéze.

Biskup z Pelplinu nariadil Charamsovi, aby sa vrátil k svojmu pôvodnému životu, ktorý zodpovedá jeho kňazskému statusu, avšak ten odmietol.

Charamsove októbrové vyhlásenie kritizoval poľský kňaz Fr. Dariusz Oko, ktorý vo svojom článku „S pápežom proti homo-kacírstvu“ upozornil na silnú homosexuálnu sieť v rámci Cirkvi, ktorá funguje proti Svätému otcovi. V rozhovore pre poľské médiá Fr. Oko povedal, že Charamsove vyhlásenie svedčilo „o rozrušenej, nezrelej a sebeckej povahe.“

„Je priam nehorázne, že stavia homosexualitu nad Boha,“ povedal. „Aj keď má isté potreby, stále je kňazom, ktorý pomáha ľuďom s tým najdôležitejším – dostať sa do Neba. Pre kňaza je to prvoradá úloha, pre ktorú musí obetovať všetko.“

Úplné znenie vyhlásenia pelplinskej diecézy (v preklade ChurchMilitant.com-u) znie nasledovne:

3. októbra 2015 vyzvali Fr. Krzysztofa Charamsa, aby sa vrátil k pravému učeniu Cirkvi a kňazstvu Ježiša Krista.

Keďže sa kňazovi nepodarilo preukázať akékoľvek zlepšenie vo svojom živote a verejnom prejave, žijúc naďalej v rozpore s pravidlami pre katolíckych kňazov v súlade s kanonickým právom, biskup Pelplinu 17. októbra 2015 zbavil Fr. Krzysztofa Charamsa jeho funkcie a práva nosiť kňazské rúcho.

Tento trest by mal motivovať Charamsa k zlepšeniu svojho života a práve preto je zvrátiteľný. To však záleží od kňazových skutkov.

V Katolíckej cirkvi je trest zbavenia funkcie cestou k pokániu. Konanie podľa Ježiša Krista, dobrého pastiera, znamená, starať sa o tých, ktorí spochybnia cirkevné učenie a je to povinnosťou každého biskupa. Práve v tejto nádeji konal biskup Pelplinu, zavádzajúc prvé opatrenie kanonickej disciplíny.

Pelplinský biskup žiada kňazov a veriacich, aby sa nevzdávali nádeje na návrat Fr. Krzysztofa Charamsa ku kňazstvu a prosí všetkých, aby sa zaňho modlili.