Pápež František založil nadáciu na podporu katolíckeho vzdelávania

820
Kultúra života

Minulú stredu pápež Franrišek pri spomienke na 50. výročie deklarácie Druhého vatikánskeho koncilu O kresťanskej výchove (Gravissimum Educationis) založil nadáciu na podporu katolíckeho vzdelávania na celom svete.

„Som vďačný Kongregácii pre katolícku výchovu za všetky iniciatívy, na ktoré sa podujala počas 50. výročia vyhlásenia Gravissimum Educationis,“ napísal Svätý Otec 28. októbra v rukou podpísanom liste, ktorý koloval v Rímskej kúrii.

„Potešilo ma aj to, keď som sa dozvedel, že toto dikastérium chce pri tejto príležitosti založiť nadáciu s názvom Gravissimum educationis, ktorá sa bude venovať „vedeckým a kultúrnym cieľom orientovaným na podporu katolíckeho vzdelávania vo svete,“ čím citoval stanovy nadácie.

Pápež svojím listom ustanovil vatikánsku Nadáciu Gravissimum educationis. Tá sa bude riadiť kánonickým právom, vatikánskym štátnym právom, ako aj svojimi vlastnými stanovami.

Jedno z troch vyhlásení Druhého vatikánskeho koncilu, Gravissimum educationis, uznalo úlohu Cirkvi pri vzdelávaní orientovanom na spásu človeka a uviedlo základné princípy kresťanskej výchovy.

Koncilový dokument vydaný 28. októbra 1965 uvádza, že katolícke školy „umožňujú mladým, aby sa popri vývine ich osobnosti zároveň vzmáhalo nové stvorenie, ktorým sa stali pri krste a dávajú do súladu ľudskú kultúru ako celok s posolstvom spásy tak, aby viera osvecovala vedomosti, ktoré žiaci postupne nadobúdajú o svete, živote a človeku“ (porov. Gravissimum Educationis 8).

Vo svojom liste pápež František citoval deklaráciu slovami: „Cirkev uznáva, že to, aký veľký význam zohráva výchova v živote človeka a to, aký má čoraz väčší vplyv na spoločenský pokrok súčasnej doby‘ je silne prepojené s plnením „poverenia, zvestovať tajomstvo spásy všetkým ľuďom a všetko obnoviť v Kristovi“ (porov. úvod Gravissimum Educationis).