Krymské školy majú zákaz oslavovať Halloween

807
Kultúra života

Hlava pripojeného polostrova považuje „nechutnú maškarnú show“ za pokus anglicky hovoriacich krajín o útok na duchovné a morálne tradície Ruska.

Krymský líder Sergej Aksyonov zakázal školám ruského pripojeného polostrova oslavovať Halloween a naliehal na obyvateľov, aby sa vyhli „nechutnej maškarnej show,“ ktorá sa snaží „podkopať ruské hodnoty.“

Pán Aksyonov v stredajšom rozhovore pre ruské médiá tento sviatok opísal ako konšpiráciu Západu. Podľa neho je oslavovanie „temných tradícií Halloweenu zamerané na oslabenie duchovných a mravných zvykov Ruska,“ hlásila agentúra RIA Novosti.

„Nie je náhodou, že za posledné desaťročie sa tento „sviatok“ rozšíril ďaleko za hranice anglicky hovoriacich krajín. Na jednej strane ide bezpochyby o komerčný projekt, na druhej, o kultúrnu kolonizáciu,“ povedal pán Aksyonov.

„Oslava zla,“ povedal, „by mohla byť traumatická pre detské mysle.“

„Práve preto si myslím, že vo vzdelávacích zariadeniach by sa nemali konať žiadne akcie spojené s Halloweenom. Krymské Ministerstvo školstva musí tento krok prejednať so zodpovednými poradnými orgánmi,“ vyhlásil.

Vladimír Bobkov, predseda Výboru štátnej rady Krymu pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport, podporil Aksyonovu kritiku spomínaného sviatku, avšak nebol za jeho úplné zrušenie.

„Musíme sa ho snažiť nahradiť niečím dobrým a pozitívnym,“ povedal Bobkov Krymskému spravodajstvu, tvrdiac, že zahraničné sviatky by mali byť vyradené.

Rusko bolo po pripojení Krymu v marci 2014 svedkom zvýšeného patriotického zápalu a výziev k vráteniu sa ku konzervatívnym hodnotám.

Halloween bol už po mnohýkrát obeťou tohto kultúrneho posunu. Minulý október žiadali aktivisti ruského ministra kultúry, Vladimíra Medinského, o zakáz reštauráciám venovať pozornosť tomuto sviatku, varujúc, že oslavy by mohli spôsobiť nielen depresiu, ale aj orgie.

Aj keď táto žiadosť neviedla k celoštátnemu zákazu, viacerým ruským regiónom sa podarilo sviatok obmedziť. Arkhangelská pobočka Ministerstva školstva zakázala sviatok všetkým školám v regióne, považujúc ho za príliš škodlivý pre „krehké mysle“.