Ben Carson: "Potrat je zlý aj v prípade znásilnenia alebo incestu"

846
Kultúra života

Prezidentský kandidát republikánov Ben Carson prirovnal potrat k otrokárstvu a povedal, že by mal byť nezákonný aj v prípade znásilnenia a incestu.

„Viem, že toto sú slová, ktoré by človek „nemal“ hovoriť, ale ja ich predsa hovorím,“ povedal Carson v rozhovore pre NBC News.

„V čase otrokárstva si mnohí otrokári mysleli, že majú právo otrokovi urobiť čokoľvek, čo sa im zachce. A čo keby abolicionisti [zástancovia zrušenia otroctva, pozn. prekl.] povedali: ,My sme proti otrokárstvu, ale vy, páni, si robte, čo chcete“? Kde by sme teraz boli?“

Dodal, že doteraz nepočul „jediné rozumné vysvetlenie toho, prečo by sa malo zabiť dieťa“ a povedal, že ženy by sa nemali pozerať na svoj plod ako na svojho „nepriateľa“.

Tento neurochirurg na dôchodku povedal, že je proti potratom aj v prípade znásilnenia a incestu. Povedal však, že by sa mohol povoliť v situáciách, keď je ohrozený život matky.

„Takáto situácia je mimoriadne zriedkavá,“ povedal Carson. „Ale ak by takéto veľmi zriedkavé situácie predsa len nastali, som presvedčený, že je tu priestor na istú diskusiu.“

K očakávanej kritike voči svojim postojom proti potratom sa Carson vyjadril takto:

„Ľudia, ktorí ma poznajú, vedia, že nekonám z nenávisti, vedia, že nie som nejaký chorý človek, hoci niektorí ľudia sa ma tak snažia vykresliť. Ale to je očividné. Preto si nad tým nelámem hlavu.“

Tento vyslúžilý neurochirurg sa podobne vyjadril i v minulosti, keď dal jasne najavo svoj pro-life postoj a nesúhlas s potratmi dokonca aj v prípade znásilnenia či incestu.

„Verím, že od chvíle počatia ide o ľudský život,“ povedal v auguste Carson počas ďalšieho rozhovoru.

„Jediné, čo vravím, je, že som celý svoj život strávil zachraňovaním životov, nie ich ničením,“ dodal.

Jeho rival na prezidentskej kandidátke republikánov, Donald Trump, je tiež na strane pro-life. V roku 2011 sa vyjadril, že po rokoch zmenil svoj názor, keďže dovtedy podporoval pro-choice stranu.

„Mám jednu vlastnosť: som naozaj čestný človek. Som pro-life, ale k tomuto názoru som dospel len pred niekoľkými rokmi,“ povedal Trump.

Mitt Romney, republikánsky prezidentský kandidát, ktorý kandidoval v roku 2012, tiež zastáva pro-life postoj. Tento však na rozdiel od Carsona hovorí, že v prípade znásilnenia a incestu by sa mal potrat povoliť.

Májový prieskum Gallupovho ústavu zistil, že Američania sú v otázke potratov aj naďalej do veľkej miery rozdelení. Asi 50 % z nich sa charakterizovalo ako „pro-choice“ a 44 % ako „pro-life“.

Analýza prieskumu uvádza, že 36 % dospelých v USA sa domnieva, že potrat by mal byť legálny v niekoľkých situáciách, no iba 19 % uviedlo, že by mal byť nelegálny za akýchkoľvek okolností.

Tieto názory vo veľkej miere súviseli s oddanosťou strane: ako pro-choice sa identifikovalo 68 % demokratov, no len 31 % republikánov.