Ľavicoví akademici sa snažia o umlčanie nesúhlasu

942
Kultúra smrti

AKTUALIZOVANÉ(11/02/2015) – Ross Douthat odpovedal svojim kritikom, ľavicovo orientovaným katolíckym akademikom – zotrvajúc pri svojom postoji proti kacírstvu.

Obe strany rozdelenej synody ohľadne prijímania pre rozvedených a „znovu zosobášených“ sú náchylné k bagatelizovaniu a ku kontroverzii, tvrdí Douthat, vyzdvihujúc, že sa jedná o veľkú bitku s nepopierateľne vysokými stávkami.

Trvá na tom, že ortodoxná skupina rozporu „boj zatiaľ vyhráva“ a naďalej odsudzuje modernistickú logiku radikálnych zmien.

Douthat je presvedčený o tom, že výrazné zmeny tradičných praktík Cirkvi ohľadne prijímania Eucharistie si budú vyžadovať „trpkú občiansku vojnu“. Liberálnym profesorom, ktorí sa ho snažia umlčať, odkazuje: „Vítajte na bojisku“.

Prečítajte si Douthatovu celú odpoveď v New York Times tu.

 ***

NEW YORK, 28. októbra 2015 (ChurchMilitant.com) – Ross Douthat, ortodoxný katolícky komentátor (ináč) ľavicovo orientovaných novín New York Times, pobúril tucet liberálnych katolíckych akademikov.

Douthat nedávno napísal komentár s názvom „Sprisahanie s cieľom zmeniť katolicizmus“, v ktorom kritizoval nedávne presadenie heterodoxných  návrhov na Synode o rodine. Medzičasom sa mu podarilo získať si povesť veľkého konzervatívca, ktorý sa nebojí diskusií s liberálnymi elitami.

Čoraz väčšia skupina poverených ľavicových katolíkov ho však obviňuje z nedostatočných profesionálnych kvalifikácií na písanie o teológii, ako aj zo zaujatého politického postoja a z obviňovania druhých z kacírstva. (Douthat si posledné obvinenie vyslúžil subtweetom „Majte si svoje kacírstvo“.)

„Okrem toho, že pán Douthat nie je odborne kvalifikovaný na písanie o tejto téme, problémom jeho článkov a nedávnych vyjadrení je, že jeho vnímanie katolicizmu je ovplyvnené politickým straníctvom, ktoré nemá veľa spoločného so skutočným katolicizmom,“ píšu v liste. „Čo viac, tajne či otvorene obviňovať z kacírstva členov Katolíckej cirkvi je závažnou záležitosťou, ktorá môže mať vážne následky pre obvinených.“

„Toto nie je to, čo očakávame od New York Times,“ poznamenali kritici, očividne znepokojení následkami pre reputáciu bašty moderného liberalizmu v médiách.

Po zverejnení listu sa začal boj medzi ortodoxnými a modernistickými katolíkmi prostredníctvom rôznych on-line vyhlásení na Twitteri.

Prvým, kto vyhrotil situáciu, bol Fr. James Martin, editor jezuitského magazínu America.

Ďalší spisovatelia, vrátane Roda Drehera, sa tiež postavili na Douthalovu stranu, hovoriac, že jeho kritici („urážliví teológovia“) sa ho pokúšajú umlčať McCarthyho taktikou čiernej listiny. First Things (Prvé veci) má svoju vlastnú paródiu spomínaného listu.

Douthat dnes vyhlásil, že jeho odpoveď je zhrnutá v článku „Cirkev, nie party“, ktorý asi pred rokom napísal o kacírskych dôsledkoch, aké by návrh prijímania pre rozvedených cudzoložníkov mohol mať.