Muž dostal plný trest, aj keď išlo údajne len o asistovanú samovraždu

531
Kultúra smrti

Sudkyňa Peggy Kittelová odsúdila Ronalda Eugena Hesketta na 195-mesačný trest odňatia slobody po tom, čo bol uznaným vinným z vraždy druhého stupňa Vancea Moultona, ktorý bol postihnutý detskou mozgovou obrnou. No išlo vraj o asistovanú samovraždu.

Zaujímal som sa o tento prípad, pretože Heskett tvrdil, že Moultonova smrť bola akousi formou asistovanej samovraždy. Znepokojilo ma, že jeho tvrdenie o asistovanej samovražde by mohlo mať za následok miernejší verdikt.

Heskettov obhajca Michael Warner požiadal sudkyňu, aby zvážila miernejší trest. Kittelová však tento návrh zamietla a obvineného odsúdila na trest odňatia slobody v plnej výške - čiže 195 mesiacov.

Lawrence Journal World News podáva takúto správu:

Počas procesu, ktorý prebehol v septembri 2015, predložil prokurátor dôkazy o tom, že Heskett zabil Moultona, ktorý mal mozgovú obrnu, pre finančný motív. Ukázalo sa, že výška sumy bola približne 13 000 dolárov v hotovosti, ktoré v Moultonovom byte chýbali z vládnych refundácií.

Preskúmali aj Heskettove výdavky krátko potom, čo boli šeky preplatené – napríklad na Chevrolet Chevelle z roku 1972 a na viaceré súčiastky do auta.

Heskett od 22. septembra 2014 tvrdil, že zabitie bolo vykonané ako forma asistovanej samovraždy. Povedal, že Moulton z mesta Lawrence ho vytrvalo šesť až dvanásť mesiacov žiadal, aby ho „zastrelil“. Heskett na pojednávaní potvrdil, že za chýbajúcich 13 tisíc dolárov skutočne kúpil auto a súčiastky, ale že to bolo súčasťou plánu, ktorý mali s Moultonom. Auto mal údajne „prerobiť“ a predať za 25 000 dolárov.

Počas piatkového vynesenia rozsudku čítala prokurátorka Eve Kemple listy, ktoré súdu poslali Moultonovi priatelia. Moultonova spolubývajúca z vysokej školy a priateľka Keith Slimmer uviedla, že Moulton „mal ten najúžasnejší smiech, ktorý rozžiaril každú miestnosť“. Iný priateľ, Adam Burnett, povedal, že Moulton bol „vzorom“ a že sa „úprimne staral o iných ľudí“.

Burnett, ktorý je podobne ako Moulton na invalidnom vozíku, povedal, že vražda jeho priateľa zmenila aj jeho pohľad na opatrovateľov, ktorý [preňho pracujú] v domácej starostlivosti.

„Nedokážem sa na (svojho opatrovateľa) pozerať tak, ako predtým,“ povedal Burnett. „Sme na nich závislí a musíme sa na nich spoľahnúť. Trápi ma, že nemohol urobiť vôbec nič, aby sa bránil.“

Po vynesení rozsudku Kittelová priznala, že trest je len malou útechou pre Moultonových blízkych.

„Žiadny trest... nevráti pána Moultona späť,“ povedala Kittelová. „Pri odchode sa budú ľudia cítiť pravdepodobne rovnako zle, ako sa cítili, keď sem prichádzali.“

Spravodlivosť bola vykonaná. Sudkyňa Kittelová rešpektovala život Vancea Moultona tým, že pri rozhodovaní o treste muža, ktorý ho zabil, nebrala do úvahy zdravotný stav obete.

Publikoval som články o každom dni tohto procesu. Prvý deň, druhý deň, tretí deň, štvrtý deň, piaty deň, šiesty deň, ako aj článok o rozhodnutí poroty, ktoré uznalo Hesketta vinným z vraždy druhého stupňa.

Koalícia za prevenciu proti eutanázii pripúšťa, že ak by sa eutanázia zlegalizovala, mohli by sa vyskytnúť falošné tvrdenia o tom, že vykonaná vražda bola len asistovanou samovraždou.

 

Alex Schadenberg pre Lifesitenews