Pápež František vydáva prog-rockový album "Wake Up!"

1,818
Kultúra života

Ak ste si mysleli, že vás už pápež František nemá čím prekvapiť, mýlili ste sa. Pápež vydal svoj prvý prog-rockový (progresívny rockový) album s názvom "Wake Up!" (Zobuďte sa!).

Aj keď je tento album s 11 pesničkami označený ako prog-rockový, zdá sa byť oveľa jemnejší ako to propagovali hudobné média mesiace pred jeho vydaním.

Na jeho septembrovej predpremiére sa Rolling Stones vyjadrili, že pápež album sám predstaví pred obecenstvom a bude "obklopený syntetizátormi, trúbiacimi trúbkami a do neba volajúcimi elektrickými gitarami, ktoré pripomínajú hudobnú skupinu Godspeed You! Black Emperor".

Wake Up! je kombinácia hudby, hovoreného slova a tradičných kresťanských chválospevov. Tie však prerobili moderní hudobníci a skladatelia. Táto hudba slúži ako podklad jedenástim príhovorom, ktoré prednáša pápež v talianskom, španielskom, anglickom a portugalskom jazyku.

Aj keď sa tu objavujú znaky prog-rocku, hudba pozostáva zo širokej škály populárnych štýlov. Nájdeme tu Latinský rok (Cuidar El Planeta - Starajte sa o Zem), strunové balady (¿Por Qué Sufren los Niños? - Prečo deti trpia?), gregoriánsky chorál (Salve Regina - Zdravas Kráľovná), dokonca aj súčasné popové balady (Santa Famiglia di Nazareth - Svätá rodina z Nazaretu). Skladba v novodobom štýle Annuntio Vobis Gaudium Magnum! (Oznamujem vám veľkú radosť) sa tiež používa v modlitbe Židov.

V jednej recenzii bolo uvedené, že titulná skladba Wake Up! je "jednou z najsilnejších nahrávok", a to vďaka "kvíliacim gitarám, ktoré neskôr prehlušia trúby a dunenie bubnov".

Hudbu, ktorá sprevádzala pápežove odkazy, organizoval Don Giulio Neroni, producent a umelecký vedúci albumu Wake Up! Neroni bol už v minulosti producentom albumov pápežov Jána Pavla II. a Benedikta XVI.  Tento producent sa vyjadril, že pri produkcii Františkovho albumu "sa snažil silno veriť pastorácii a osobnosti pápeža Františka: je to pápež dialógu, otvorených dverí a pohostinnosti".

"Práve preto je hlas pápeža Františka v albume Wake Up! v dialógu s hudbou. A následne je súčasná hudba (rock, pop, latinská hudba, atď.) v dialógu s kresťanskými tradíciami posvätných chválospevov", tvrdí Neroni.

Wake Up! Zoznam piesní

  1. “Annuntio Vobis Gaudium Magnum” (Oznamujem vám veľkú radosť)
  2. “Salve Regina” (Zdravas Kráľovná)
  3. “Cuidar el Planeta” (Starajte sa o Zem)
  4. “¿Por Qué Sufren los Niños?” (Prečo deti trpia?)
  5. “Non Lasciatevi Rubare la Speranza!” (Nenechajte si ukradnúť nádej!)
  6. “La Iglesia No Puede Ser una ONG!” (Cirkev nemôže byť neštátna organizácia!)
  7. “Wake Up! Go! Go! Forward!” (Zobuď sa! Choď! Choď! Vpred!)
  8. “La Fe Es Entera, No Se Licúa!”(Viera je pevná, nerozplynie sa!)
  9. “Pace! Fratelli!” (Pokoj! Bratia!)
  10. “Santa Famiglia di Nazareth” (Svätá rodina z Nazaretu)
  11. “Fazei o Que Ele Vos Disser” (Robte, čo vám povie)