Satanisti v Detroite si postavili "betlehém"

1,840
Kultúra smrti

V nedávnej časti nášho seriálu, ktorá nesie názov „Nahraté na mikrofón: Útok na Vianoce“ robí Simon Rafe rozhovorov s Robertom Ritchieom zo skupiny Amerika potrebuje Fatimu (America needs Fatima) a Edom Morseom z Právnej poradne Tomasa More (Thomas More Law Center).

Diskutujú o spolu o „Hadličkách“ [dosl. „Snaketivity“ - ide o vymyslené slovo, ktoré vzniklo kombináciou slov had – „snake“ a jasličky – „nativity scene“, pozn. prekl.] . Ide o vyobrazenie, za ktorým stojí Satanistická detroitská cirkev a ktoré sa nachádza na trávniku pred hlavnou vládnou budovou štátu Michigan v hlavom meste Lansing. Zobrazuje hada stočeného okolo obráteného čierneho kríža s nápisom „Najväčším darom je poznanie“ a s knihou „Pád anjelov“ na podstavci.

Hovorca uviedol: „Vôbec nechceme nakláňať verejnosť satanizmu.  No nepripúšťame, aby mal jeden náboženský pohľad prednosť pred diskusiou. Z tohto dôvodu [sme sa rozhodli], že ak máme na verejnom priestranstve jedno náboženské vyobrazenie, ponúkneme aj iné. Vyzývame pritom ostatné menšinové hlasy, aby urobili to isté.“

To bola reakcia na scénu živých jasličiek, ktoré plánovali zinscenovať priaznivci republikánskeho prezidentského kandidáta Teda Cruza. Jeden z michiganských politikov plánuje vystaviť umelecké dielo symbolizujúce židovské sviatky a ďalší si zas na počesť narodenia Ježiša Krista postavia jasličky.

Robert Ritchie nazval tieto „Hadličky“ (angl. „Snaketivity“) trestným činom proti katolíckemu cíteniu. Ed Morse hovorí, že tento výjav posilňuje význam ikon v kultúre a znamená, že sú ešte stále nositeľmi zmyslu, významu a hodnoty.

Vo Wadene v štáte Minnesota istá ateistická skupina s názvom Freedom from Religon Foundation (Nadácia Sloboda od náboženstva) dokonca apelovala, aby bolo zakázané stavať betlehemy na miestnom vládnom majetku.

Proti tomu sa však vzbúrili občania a postavili si veľké betlehemy na svojich vlastných pozemkoch.

Hovorca Nadácie Sloboda od náboženstva uviedol, že aj keď je stavanie jasličiek tradíciou, predsa len porušuje oddelenie Cirkvi od štátu. Oponenti tvrdia, že vianočné symboly sú tradičnou a historickou súčasťou sviatkov, a preto by ich stavanie malo byť povolené aj na verejnom majetku.