Dehonestácia Baziliky sv. Petra premietaním environmentálnej šou

1,420
Kultúra smrti

Takmer okamžite po oficiálnom otvorení Roka Božieho Milosrdenstva bola táto myšlienka banalizovaná predstavením enviromentálnej svetelnej šou, ktorá bola zobrazená na priečelí Baziliky svätého Petra.

Pápež František sa v Laudato Si ' veľmi snažil poukázať na prepojenie viery Katolíckej cirkvi a verejného záujmu o poškodzovanie životného prostredia. No do tejto šou sa nikto nepokúsil  začleniť vieru; bolo to čisto svetské predstavenie.

(Iste sa niekoľko ľudí pokúsilo odhaliť jej skrytý náboženský význam. Bola holubica odkazom na Ducha Svätého? Bol to lev judský? Len pokoj. Netrápte sa. Nič také tam nie je.)

Jediné, čo táto šou dosiahla, bolo odlákanie pozornosti ľudí od Božieho milosrdenstva a zameranie sa na politické problémy. Prakticky to bola reklamná kampaň vytvorená nadáciami, ktoré sú podporované niektorými z najbohatších ľudí na svete.

Táto šou mala jednoznačne impozantný technický úspech. Nikto by nemohol namietať, ak by bola premietaná na masívnej plochej obrazovke. No potom by si ju veľa ľudí asi nevšimlo. Celosvetovú pozornosť pritiahla práve preto, že bola zobrazená na Vatikánskej bazilike.

Fasáda Baziliky svätého Petra nie je len ďalšou veľkou budovou, ktorá by poskytla poväčšine ploché pozadie. Je to posvätné miesto: budova určená na bohoslužbu. Taktiež je všeobecne uznávaným symbolom katolíckej viery. Posolstvom svetelnej šou však bolo dať do popredia environmentalizmus, ktorému katolícka viera poslúžila ako pozadie.

Mohla by byť táto šou premietaná proti západnej stene chrámu v Jeruzaleme?  Dúfam, že nie; táto myšlienka je odporná. No ona sa uskutočnila na námestí svätého Petra so schválením Vatikánu. Prečo?

Veď mohla byť zobrazená aj na pozadí, ktoré pripomína prírodnú krásu: napríklad stena Grand Canyonu alebo biele útesy Doveru. Toto miesto by asi viac zodpovedalo jej hlavnej myšlienke. Ale producenti mali konkrétny cieľ: zaistiť si náboženskú podporu bez toho, aby podporili samotné náboženstvo.

Sofistikovaní manažéri, ktorí presvedčili Vatikán, aby mohli usporiadať toto premietanie presne vedeli, čo robia. Dúfajme, že Vatikán, ktorý bol na druhej strane, to nevedel. Alternatívne vysvetlenie je totižto oveľa viac znepokojujúce.

Phil Lawler