Novým zástupcom vatikánskeho hovorcu bude laik z Opus Dei

996
Kultúra života

Len pred nedávnom sa šírili zvesti, že úlohu vatikánskeho hovorcu jezuitského pátra Federica Lombardiho môže nahradiť laik - tak sa v Ríme stalo aj za pápeža Jána Pavla II. V tej dobe sa stal hovorcom Vatikánu Španiel Joaquín Navarro-Valls.

Tieto zvesti sa však nepotvrdili. Bola však oznámená zmena na poste zástupcu vatikánskeho hovorcu. Ním bol doteraz otec Ciro Benedettini z rehole Pasionistov pochádzajúci z malej krajiny San Maríno. Ako hovorca Vatikánu bol Lombardiho zástupcom. Otca Benedettiniho do tlačovej služby voviedol v roku 1994 Navarro-Valls. V roku 1995 bol vymenovaný na post zástupcu. Po dvadsiatich rokoch teraz dochádza k zmene. Otec Benedettini bude na tomto poste až do 31. januára 2016. Od 1. februára bude novým Lombardiho zástupcom Američan Greg Burke.

Greg Burke začal v osemdesiatych rokoch v Ríme pracovať ako redaktor týždenníka National Catholic Register. Od roku 1994 zastával rovnaký post v časopise Time Magazine a od roku 2001 vo Fox News. V roku 2012 ho Benedikt XVI. vymenoval za poradcu vatikánskeho Štátneho sekretariátu v oblasti [masmediálnej] komunikácie. Na toto vymenovanie sa pozeralo v kontexte kritiky, ktorá prianerovala neadekvátny styk s verejnosťou zo strany Svätej stolice a zlý mediálny obraz nemeckého pápeža. Kritici vtedy za to vinili vtedajšieho štátneho sekretára, kardinál Tarcisia Bertoneho.

Bude Greg Burke naozaj hovorcom Vatikánu?

Potom prišla nečakaná rezignácia Benedikta XVI. a zdalo sa, že pri Františkovi bude všetko úplne inak. Povrávalo sa, že Burke bude u nového vedenia Cirkvi v nemilosti, pretože ho vymenoval Benedikt XVI. a preto, že je členom Opus Dei. Tento Američan údajne stíchol ešte skôr než mohol dokázať, že očakávania, ktoré boli na neho kladené, boli oprávnené. Burke ako hlavný poradca pre komunikáciu dostal svoju vlastnú služobnú kanceláriu, no presná oblasť jeho zodpovednosti nebola zadefinovaná.

Jeho vymenovaním na post zástupcu vatikánskeho hovorcu sa ukázalo, že sa tieto hlasy mýlili.  No tí, ktorí v roku 2012 predpovedali, že jezuitu Lombardiho nahradí Burke, dostali nové potvrdenie. Otec Lombardi je vatikánskym hovorcom od roku 2006. V auguste 2017 dosiahne vek 75 rokov.

Giuseppe Nardi