Sandro Magister je späť v Tlačovej kancelárii Svätej Stolice

924
Kultúra života

Možno si spomeniete na udalosť, ako Sandrovi Magistrovi zrušili akreditáciu na prácu v Tlačovom stredisku Svätej stolice. Teraz ju získal späť kvôli obavám, že vznikne chyba „post hoc, ergo hoc propter“ [lat. „potom, teda preto“. Ide o logickú chybu, kedy sa z časovej následnosti dvoch udalostí usudzuje, že medzi nimi existuje príčinný vzťah, pozn. prekl.]. Podotýkam, že mu akreditáciu nevrátili kvôli tomu, že začal Rok milosrdenstva. Informácia sa objavila sa až krátko po oznámení, že za zástupcu hovorcu bol vymenovaný Greg Burke. A je toho ešte viac. A to si už čoskoro prečítate nižšie.

Skvelý Edward Pentin, ktorý vychádza z faktov, na National Catholic Register píše:

Vatikán vracia Sandrovi Magisterovi novinársku akreditáciu 

Prostredníctvom listu s pečiatkou zobrazujúcou oficiálny Svätý rok milosrdenstva s témou „Misericordes Sicut Pater“ („Milosrdní ako Otec“), vrátila Svätá stolica novinársku akreditáciu skúsenému vatikanistovi Sandrovi Magistrovi. Tá mu bola ešte v júli tohto roka mu bola odobraná.

V krátkej tlačovej správe z 9. decembra napísal vatikánsky hovorca otec Federico Lombardi: „Mám radosť, že vás môžem informovať, že odo dneška považujeme dobu pozastavenia vašej akreditácie na našom Tlačovom oddelení za ukončenú. Opätovne vám teda bude umožnené mať osoh z našich služieb.“ Otec Lombardi ešte dodal: „Spolu so svojimi kolegami vám zo srdca prajem veľa úspechov v práci a všetko najlepšie v tejto dobe očakávania Vianoc“. Magister list zverejnil na svojom blogu Settimo Cielo 21. decembra.

Vatikán proti Magistrovi podnikol tento neobvyklý krok - odobratie akreditácie na neurčito - kvôli udalosti z 15. júla. Taliansky vatikanista vtedy v denníku L'Espresso zverejnil pracovnú verziu encykliky pápeža Františka, ktorá unikla z Vatikánu.  Stalo sa tak tri dni pred jej oficiálnym zverejnením, ktoré Vatikán ohlásil tiež neobvykle už vopred.

Otec Lombardi napísal, že zverejnenie pracovnej verzie bolo nevhodnou iniciatívou, ktorá bola zdrojom veľkých ťažkostí pre iných novinárov a spôsobila vážny rozruch.

Aj keď mnohí s rozhodnutím otca Lombardiho súhlasili a pozerali sa na daný skutok ako na vážne porušenie bežných žurnalistických noriem vo Vatikáne, mnohí iní z rôznych strán katolíckeho spektra takýto verdikt vyhodnotili ako nesprávny úsudok.

[N.B.:] Zdôraznili, že Magister neporušil embargo na text, pretože publikoval pracovnú, nie finálnu verziu, a že ju získal od neoficiálneho zdroja, pravdepodobne z Kúrie, ktorá však použitie tohto textu nezakázala.

Iní argumentovali tým, že ak už má byť niekto potrestaný, tak by to mal byť človek, vďaka ktorému sa táto vec dostala na verejnosť. „Magister sa nedopustil žiadneho novinárskeho hriechu,“ napísal Grant GallichoCommonweal, „Dostal legitímnu a exkluzívnu informáciu.“

Magister, veľmi rešpektovaný vatikanista, ktorý informoval o Svätej stolici takmer pol storočia, pre The Associated Press povedal, že dokument získal jeho editor, nie on, a že to práve on sa text rozhodol publikovať. Magister povedal, že on k nemu v novinách L'Espresso napísal len krátky úvod .

Jeden vatikánsky zdroj uviedol, že incident poukázal na veľkú ťažkopádnosť už aj pri takom ľahkom cieli ako Magister, ktorý bol chválený za svoju kritickú analýzu Vatikánu. Tento zdroj uviedol, že pochybuje, či by sa rovnaké sankcie vymerali aj korešpondentom pracujúcim pre jednu z veľkých spravodajských agentúr ako AP alebo Reuters.

Rozhodnutie otca Lombardiho vrátiť Magistrovi akreditáciu v priebehu jubilejného roka je naozaj správne načasované a nepochybne mienené ako príklad milosrdenstva a skutku vykonaného v ducha Vianoc.

Rozhodnutie prišlo len niekoľko dní po tom, čo sa rímska redaktorka z novín Aleteia Diane Montagnaová, opýtala jezuitského hovorcu na tlačovej konferencii o začatí Svätého roku a otvorení Svätej brány, či bude mať zľutovanie s kolegom Sandrom Magisterom, aby mohol vstúpiť do týchto dverí Tlačového strediska.  Otec Lombardi jednoducho odpovedal slovami: „Vedremmo“ – „Uvidíme“. [Vykonal by tento skutok milosrdenstva aj keby sa nespýtala?]

Obnovenie Magistrovej akreditácie prichádza tiež v čase, v ktorom je Vatikán pod paľbou za svoje zaobchádzanie s dvoma talianskymi novinármi, ktorí boli kontroverzne predvedení pred vatikánsky súd za to, že vatikánskych úradníkov údajne tlačili k tomu, aby im poskytli dôverné dokumenty Svätej stolice. Rozhodnutie stíhať ich sa tiež vníma ako prejav ťažkopádnosti, ale súvisí aj s novým zákonom, ktorý pápež František zaviedol v roku 2013. Ten kriminalizuje krádež a únik Vatikánskych dokumentov.

S tým súvisí aj únik súkromného a dôverného listu adresovanému pápežovi Františkovi počas poslednej synody. V ňom trinásti synodálni otcovia a kardináli vyjadrili určité obavy ohľadom tohto konania.

No na rozdiel od iných prípadov, za publikovanie listu cirkevných hodnostárov nebol potrestaný žiaden novinár, ba dokonca sa ani nezačalo vyšetrovanie toho, ako sa dostal na verejnosť. A to aj napriek tomu, že úrad kardinála Georgea Pella, ktorý bol jedným z hlavných signatárov, vyhlásil, že tento únik by sa mal rozhodne prešetriť rovnako prísne ako ostatné úniky.

Edward Pentin je jednoducho jedným z najlepších - ak nie najlepší – vatikanista, ktorí v súčasnosti pracujú v Ríme.