Vianočný darček: Vatikán potvrdil kanonizáciu Matky Terezy

938
Kultúra života

Svätý Otec František schválil druhý zázrak pripisovaný orodovaniu blahoslavenej Matky Terezy z Kalkaty a otvoril tak dvere jej oficiálnemu svätorečeniu v Katolíckej cirkvi.

Rádio Vatikán uviedlo, že pápež Kongregácii pre kauzy svätých povolil vydanie vyhlášky o zázračnom uzdravení brazílskeho muža vďaka blahoslavenej Matky Terezy.

Podľa správy periodika Avvenire došlo k zázračnému uzdraveniu 35-ročného muža v Brazílii v roku 2008. Ten trpel niekoľkými hnisavými vredmi mozgu s hydrocefalickou obštrukciou a mal čoskoro umrieť.

Časopis America Magazine uvádza viac podrobností:

Pacient podstúpil transplantáciu obličiek a bral lieky na potlačenie imunitného systému. Diagnóza mu  ponechávala len málo nádeje na prežitie.

Muž, ktorého totožnosť je utajená, je inžinierom a len krátko predtým sa oženil. Už krátko po sobáši sa začali prvé zdravotné problémy a do konca roku 2008 mu bolo diagnostikovaných osem hnisavých vredov. Jeho stav sa vážne zhoršil so vznikom hydrocefalu a 9. decembra upadol do kómy. Vtedy ho previezli na operačnú sálu. Na prosby jeho mladej ženy sa začali mnohí ľudia modliť za to, aby sa Matka Tereza prihovorila u Boha za jeho uzdravenie.

V ten deň sa operácia musela z technických dôvodov na krátky čas odložiť.  Keď sa o tridsať minút doktor vrátil na operačnú sálu, našiel sediaceho muža, ktorý sa ho opýtal, čo tam robí. Lekár bol ako omráčený. Vyšetril ho a zistil, že muž už nemá akéhokoľvek príznaky vážneho ochorenia. V tú hodinu sa mužova manželka a ďalší ľudia spolu s kňazom modlili v nemocničnej kaplnke k Matke Tereze. Nikto nepochyboval o tom, že zázračné uzdravenie možno pripísať Matke Tereze z Kalkaty.

Kalkatský arcibiskup Thomas D'Souza povedal, že bol neskutočne šťastný keď sa dozvedel túto správu.

„Ide o skutočný vianočný darček od Svätého Otca – a to najmä pre Cirkev v Kalkate,“ povedal pre Rádio Vatikán, „čakali sme na tento okamih už mnoho rokov. Naozaj.“

Talianska tlačová agentúra AGI minulý mesiac uviedla, že ​​svätorečenie sa bude pravdepodobne konať začiatkom septembra budúceho roka.

Práca Matky Terezy sa zameriavala na pomoc najchudobnejším z chudobných v kalkatských osadách. Svoju prácu s chudobnými sa taktiež snažila rozšíriť po celom svete prostredníctvom založenia Misionárok lásky. Tento rád založila v roku 1950 a v roku 1979 dostala Nobelovu cenu za mier.

Zomrela vo veku 87 rokov v roku 1997. Za blahoslavenú ju vyhlásil svätý Ján Pavol II. 19. októbra 2003.

Jej vyhlásenia, ktoré odsudzujú interrupcie a odvážne podporujú chudobných a tých, ktorí si nedokážu pomôcť sami, sú súčasťou lexikónu akejkoľvek pro-life práce na celom svete.

Matka Tereza raz povedala: „Každá krajina, ktorá prijíma potrat, neučí svojich ľudí milovať, ale používať násilie, aby dosiahli to, čo chcú.“

„Takzvané právo na potrat postavilo matky proti svojim deťom a ženy proti mužom,“  a povedala tiež, že zasieva násilie a nezhody do srdca tých najintímnejších ľudských vzťahov, pričom najväčší zo všetkých darov – dieťa – vykresľuje ako  konkurenta, ako narušiteľa alebo ťarchu.

Pri preberaní Nobelovej ceny v Nórsku povedala jednu úžasnú myšlienku: „Myslím, že najväčším ničiteľom mieru je v súčasnosti potrat, pretože je priamou vojnou proti dieťaťu, priamym zabitím nevinného dieťaťa, vraždou vykonanou samotnou matkou... Pretože ak môže zabiť matka svoje vlastné dieťa, čo nám bráni, aby som ja zabil teba a ty zabil mňa? Medzi tým nie je žiadny rozdiel.“

V roku 1985 svoj výrok v jednom rozhovore s newyorským novinárom ešte rozšírila a vysvetlila, že nenarodené dieťa je vytvorené na Boží obraz pre väčšie veci – pre to, aby milovalo a bolo milované. „Preto je taká hrozná myšlienka, že matka, ktorá dostala dieťa ako Boží dar, ho môže zničiť. Preto si myslím, že potrat je dnes najväčším ničiteľom mieru. Ničí nielen život dieťaťa, ale aj svedomie matky, a to po celé roky, lebo vie, že zavraždila svoje vlastné dieťa,“ povedala.

Rovnakej témy sa dotkla aj vo februári 1994 na americkom podujatí National Prayer Breakfast, na ktorom sa zúčastnil aj pro-potratový prezident Bill Clinton a prvá dáma Hillary Clintonová. „Potrat je naozaj vojnou proti dieťaťu, je priamym zabitím nevinného dieťaťa, je vraždou, ktorú vykonáva sama matka“, vyhlásila.

„Ak prijmeme fakt, že matka môže zabiť svoje vlastné dieťa, ako môžeme ostatným ľuďom hovoriť, aby nezabíjali jeden druhého?“ opýtala sa. „Každá krajina, ktorá prijíma potrat, neučí svojich ľudí, aby sa navzájom milovali, ale aby použili akékoľvek násilie, ak niečo chcú. Preto je dnes potrat najväčším ničiteľom lásky a mieru.“

„Celý svoj život strávila konaním skutkov milosrdenstva,“ povedal o Matke Tereze arcibiskup D'Souza.

„Celý svoj život strávila v službe chudobným ... rozsievala Božiu lásku tu, medzi najchudobnejšími z chudobných. Je teda veľmi mnohovravné, že nám dal Svätý Otec takúto nesmierne významnú udalosť práve v Roku milosrdenstva,“ uzavrel arcibiskup.