Protestanti nechápu podstatu Vianoc

1,590
Kultúra života

.

Udržme si v Roku milosrdenstva tému milosrdenstva a v znamení autentického ekumenizmu uznajme, že zástancovia protestantizmu nechápu podstatu Vianoc. Áno, moja Cirkev dobrých katolíkov je ekumenická a milosrdná v učení tých, ktorí stoja v temnote. O to práve ide.

Protestantizmus je definovaný tým, že odmieta Eucharistiu rovnako ako judaizmus odmieta Krista. Čo má Eucharistia spoločné so Zrodeným? Jednoducho povedané, najsvätejšia sviatosť je cieľom zrodenia. Ježiš Kristus sa narodí a je obetovaný, aby nám ponúkol vzkriesené Telo a Krv a aby sme sa dostali do večnosti. Žiadne Vianoce, žiadne Sväté prijímanie. Bez Svätého prijímania Vianoce nemajú zmysel. Pokiaľ sa vám nedostane z jeho Tela a Krvi, nemáte v sebe život.

Nekatolícke Vianoce sú ako narodeninová oslava, na ktorú idete bez darčeka pre oslávenca. Je celkom vhodné, že svätá matka Cirkev činí svoj prvý akt uctievania v tento svätý deň na polnočnej omši. V prvých chvíľach vianočného dňa nás Cirkev privádza k cieľu Vianoc – tým, že nám ponúkne Chlieb života z Mesta života, t. j. z Betlehemu.

Detské telo nášho požehnaného Pána položili do jasieľ, z ktorých jedli zvieratá, s odkazom, že čoskoro bude zdrojom božského pokrmu pre svojich nasledovníkov. Koľká sláva! Koľká krása! Koľká pravda! Uskutočnenie tejto reality a ďalšie očakávanie je radosťou Vianoc. V skutočnosti je neustálym zdrojom radosti v katolicizme.

Celý zmysel v narodení druhej osoby Svätej trojice je to, že dostaneme Sväté prijímanie. Dieťatko v jasliach nás napokon privedie k večnému životu. Všetci katolíci – a predovšetkým tí vysokopostavení – ktorí túto pravdu nehovoria nekatolíkom a nehlásajú tento poklad Cirkvi, sa dopúšťajú vážneho hriechu voči milosrdnosti a parodizujú autentický ekumenizmus.

Ich milosrdnosť má prameň v láske blížnemu, ale v lásky k sebe samým. Nehlásajú úplnú pravdu, lebo sa viac boja ľudského pohŕdania než Božieho hnevu. Tým, že pripravujú ľudí o pravdu a následne aj o dar nebies, urážajú Princa mieru, maria nebeské plány a spolupracujú s diablom.

Diabol sa skrz Herodesa pokúsil zničiť dieťa, ktoré malo priniesť potravu pre celý svet. Tí členovia Cirkvi, ktorí neodovzdávajú dobrú správu tým, ktorí ju potrebujú počuť, sú Herodesmi modernej doby.

Hlásajte slávu Pána ako anjeli, ktorí ju hlásali pastierom strážiacim svoje stádo. Je úplne v poriadku ak sa tí, ktorí správu počujú, boja. Tieto dobré správy totiž symbolizujú niečo zlé – dokonca tak zlé, že samotný Satan to chcel zničiť. Pastieri išli do Betlehema, aby sa presvedčili o anjelových slovách: „A toto vám bude znamením: Nájdete dieťatko zavinuté do plienok a uložené v jasliach.“

Išli a pozreli si znamenie, aby sa presvedčili o tom, čo práve počuli. Cirkev a jej služobníci musia spraviť to isté – prísť a pozrieť si znamenie, uzrieť bábätko zabalené v chlebe a víne, ktoré leží na oltári. Upraviť menej než to, a tým pripraviť niekoho o pravdu, ktorú musí počuť, je veľkým hriechom. A že kto je grinch, ktorý kazí deťom radosť z Vianoc!

Dobrá správa Vianoc sa nevzťahuje len na narodenie nášho Pána, ale aj na znovuzrodenie Jeho ľudí skrz prijatie Jeho Tela a Krvi. Ježiš prišiel z nebies, aby nás priviedol späť k Otcovi. Jeho Telo je potravou pre tých, ktorí sa vydajú na túto cestu.

„Nik neprichádza k Otcovi, ak len nie skrze mňa.“ A práve to je ozajstnou podstatou Vianoc.

Michael Voris