Kniha Mierny tradicionalista: Balzam pre dušu katolíkov aj nekatolíkov

1,589
Kultúra života

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Som rád, že vám môžem odporučiť novú knihu, ktorá je čiastočne románom a čiastočne formou dialógu o Cirkvi, o svete a o Írsku. V poslednom čase sa objavila kopa skvelých kníh tradicionalistov, ktoré riešili krízu v Cirkvi v kontexte krízy liturgie. Kniha Jemný tradicionalista od Rogera Bucka sa od nich líši tým, že sa prihovára neveriacim.

 

Jeho primárnou snahou teda nie je presvedčiť dobre informovaných katolíckych čitateľov prostredníctvom podrobnej (alebo veľmi komplexnej), historickej a teologickej argumentácie. Predstavuje skôr pôvabný, ale neochvejný spôsob, akým katolícky tradicionalista ponúka pohľad na to, ako sa veci majú, odkiaľ sme prišli a čo s tým môžeme urobiť.

Keď chceme vyhrať diskusiu v rámci Cirkvi, potrebujeme podrobné argumenty nachádzajúce sa v ostatných dielach. Táto kniha však môže byť prístupnejšia, intelektuálnejšia a emocionálnejšia – a to tak pre mnohých katolíkov ako aj nekatolíkov. Je dôvtipná a zrozumiteľná. Pre zanietených tradicionalistov bude balzamom pre dušu a pre tých, čo majú pochybnosti, bude pôdou na premýšľanie.

Dostalo sa mi cti prečítať si tento titul ešte pred jeho zverejnením a niektoré moje slová sú na zadnej strane obálky.

Moje pripomienky i pripomienky mnohých ďalších si môžete prečítať tu.

Jednu z kapitolu si môžete prečítať tu.

Joseph Shaw