Vianočné posolstvo kráľovnej Alžbety

1,541
Kultúra života

Je zvykom, že kráľovná Alžbeta už od roku 1952 (kedy sa stala hlavou Anglicka a celého Commonwealthu) každé Vianoce odvysiela vianočné posolstvo určené všetkým obyvateľom Veľkej Británie a Commonwealthu. Jej tohtoročné posolstvo evidentne kontrastovalo s verejným vianočným príhovorom amerického prezidenta Baracka Obamu, príhovorom kanadského premiéra Justina Trudeaua a vôbec s príhovormi väčšiny sekulárnych lídrov sveta. Kráľovná Alžbeta ukázala, že ona ešte stále vie, o čom sú naozaj Vianoce. A vôbec sa to nehanbí vyhlásiť.

Nižšie uvádzame niektoré výňatky z úplného znenia a taktiež video jej vianočného posolstva - posolstva dnes už 89-ročnej, najdlhšie vládnucej kráľovnej v britskej histórii. Vládkyne, ktorá okrem mnohých iných vecí, v roku 1998 osobne bláznivo previezla saudského princa okolo svojho pozemku v [škótskom] Balmorale:

Mnohí ľudia hovoria, že mimoriadne ťažké sú prvé Vianoce po strate milovaného človeka. No je to aj čas na to, aby si sme na všetko spomenuli a boli za to vďační.

Je pravda, že svet musel tento rok čeliť chvíľam temnoty... ale Jánovo evanjelium obsahuje verš naplnený veľkou nádejou. Často ho čítame pri vianočnom koledovaní: „Svetlo vo tmách svieti, no tma ho nepremohla.“ [ Jn 1, 5; v slov. preklade „tmy ho neprijali“ azda aj v zmysle nepohltili, pozn. prekl.]

Zvyk zdobiť stromček poznáme už od čias princa Alberta. Pre svoj rodinný strom vybral ozdobu anjela, ktorý mal pripomínať, že vianočný príbeh sa zameriava na jednu konkrétnu rodinu.

V prípade Jozefa a Márie mali okolnosti Ježišovho narodenia, ktoré sa udialo v stajni, ďaleko od ideálnych okolností. No to horšie ešte len malo prísť, pretože rodina musela utiecť zo [svojej] krajiny.

Nie je žiadnym prekvapením, že takýto ľudský príbeh stále púta našu predstavivosť a naďalej inšpiruje všetkých nás, ktorí sme kresťanmi – a to po celom svete.

No napriek tomu, že bol Kristus vysťahovaný a prenasledovaný po celý svoj krátky život, jeho nemenné posolstvo sa nenieslo v duchu pomsty a násilia, ale hovorilo o tom, že by sme sa mali navzájom milovať.

Aj keď nasledovať toto posolstvo nie je ľahké, nemali by sme sa nechať odradiť. Skôr by sme sa ním mali inšpirovať k väčšej snahe: aby sme boli vďační za ľudí, ktorí prinášajú lásku a šťastie do nášho vlastného života a aby sme hľadali spôsoby, akými by sme šírili lásku druhým – kedykoľvek a kdekoľvek to bude možné.

Existuje staré príslovie, že ,je lepšie zapáliť sviečku než preklínať temnotu‘.

Aj dnes existujú milióny ľudí, ktorí v našom svete zapaľujú sviečky nádeje.

Vianoce sú tým správnym časom na to, aby sme boli za nich vďační a aby sme boli vďační za všetkých, ktorí do nášho života prinášajú svetlo.

Prajem vám skutočne šťastné Vianoce!