Americký futbalista sa postí a modlí počas zápasu

1,000
Kultúra života

Vzhľadom na to, že som pôvodne z Minesoty, si jeden z čitateľov myslel, že by táto správa mohla niekoho zaujímať.

Národný katolícky register viedol rozhovor s hráčom minesotských Vikingov, Kevinom McDermottom, hlavným rozohrávačom, ktorý sa v piatky postí.

Toto upútalo moju pozornosť:

Otázka: Ako vám najviac pomohla katolícka cirkev?

McDermott: To, čo mi dáva najväčšiu silu a pocit bezpečia, je, že som súčasťou bežnej rutiny a rituálov Cirkvi. Aj vďaka môjmu stiahnutiu sa som si na strednej škole uvedomil, aký som bol závislý na pravidelnom programe, ktorý zahŕňal aj účasť na nedeľnej sv. omši. Potom, ako sa začalo ukazovať, že profesionálny futbal sa môže stať súčasťou môjho života, som sa odhodlal dodržať program, ktorý bol založený na tradičnej duchovnosti.
Samozrejme, že som chcel byť dobrý vo futbale, ale futbal mi nemohol stáť v ceste, aby som sa stal dobrým katolíkom. Keď som bol v Národnej futbalovej lige (NFL), každý týždeň som sa zúčastnil na nedeľnej omši. Či už bolo pred sezónou, počas nej alebo sa už skončila. Tieto nedeľné omše sa väčšinou konali večer pred zapásom.
Asi tá najkrajšia vec, ktorej som sa kedy zúčastnil, bola latinská omša v Londýne49ers (profesionálny tím Amerického futbalu zo San Francisca) tam boli v roku 2013. Hrali proti Jacksonville Jaguars a kňaz, ktorého mal tím k dispozícii, slúžil omše len po latinsky. Zvyčajne si ľudia takéto tradičné omše spájajú s krásnymi katedrálami. Niečo podobné som zažil ako miništrant v Nashville. No tentoraz to bolo v konferenčnej miestnosti hotela.
Napriek tomuto jednoduchému miestu, alebo možno práve preto, som bol tým, čo sa tam udialo, veľmi uchvátený a dojatý. Bola to obyčajná situácia, ktorá sa vďaka daru latinskej omše stala mimoriadnou. To, že sme spolu s mojimi spoluhráčmi boli jej súčasťou, bolo nečakané a veľmi sme si to vážili.

Počujem "Amen!"?

Prečítajte si celý rozhovor.

Táto časť bola tiež dobrá:

Zatiaľ čo sme v útoku, modlím sa Zdravas Mária. Môžeme teda povedať, že všetky naše prihrávky sú prihrávky Panny Márie. Táto modlitba je vhodná pre akékoľvek miesto a čas. Modlenie sa počas hry má dve výhody: pripomína mi to, aké požehnanie je to, že hranie futbalu je mojou prácou, a zároveň to udržuje moju myseľ v praktizovaní náboženstva...

Byť dobrým katolíkom je dôležitejšie ako byť dobrým futbalistom, ale môžete byť oboje.

Myslím si, že zajtra hrajú Vikingovia proti Seahawks. Zajtra je nedeľa.