Holandsko schválilo eutanáziu pre ľudí s ťažkou demenciou

1,277
Kultúra smrti

Holandská vláda sa rozhodla rozšíriť eutanáziu aj na ľudí s demenciou, ktorí sú na to, aby požiadali o smrť smrtiacou injekciou, nespôsobilí. Takýto človek však musí požiadať o eutanáziu ešte v dobe, keď je na to spôsobilý.

Holandská štatistika eutanázie z roku 2014 uvádza, že eutanáziou umrelo 5306 ľudí. Smrteľnou injekciou kvôli demencii umrelo osemdesiatjeden ľudí a štyridsaťjeden ľudí zomrelo v dôsledku eutanázie podstúpnej zo psychických dôvodov.

Klauzula o „súhlase“ otvára možnosť podania smrteľnej injekcie aj osobe, ktorá je nespôsobilá na to, aby o ňu požiadala. Aj keď bola osoba v čase žiadosti o eutanáziu ešte spôsobilá, človek v takomto stave už nemôže svoj názor zmeniť.

Keďže osoba nie je spôsobilá na to, aby žiadala o usmrtenie smrtiacou injekciou, nové „smernice“ otvárajú túto „ochrannú poistku“ tým, že vyžadujú jasnú žiadosť. Kto teda bude rozhodovať o tom, kedy by sa mala podať smrteľná injekcia? Stanoví sa, že niektoré životy sa neoplatí žiť?

Zdá sa, že nový sprievodca je vytvorený tak, aby chránil lekárov, ktorí už ľudí s demenciou zabíjajú.

Dňa 7. januára 2016 The Netherland Times oznámil:

Minister zdravotníctva, minister vnútra a minister spravodlivosti aktualizovali „smernice“ o eutanázii tak, aby ju umožnili ľuďom trpiacim ťažkou demenciou, aj v prípade, že sami nedokážu vyjadriť toto želanie. Možno ju však uskutočniť len vtedy, keď pacient svoju žiadosť o eutanáziu napísal ešte s jasnou mysľou, uviedla televízna spoločnosť NOS.

Nové smernice uvádzajú, že u pacientov s ťažkou demenciou sa často nezdá, že by kvôli svojej chorobe neznesiteľne trpeli. Trpia však údajne kvôli fyzickým problémom, ktoré chorobu sprevádzajú. Takými sú napríklad silné úzkosti a prudké bolesti. „V týchto prípadoch môže lekár udeliť eutanáziu, a to aj v prípade, že pacient [takúto požiadavku] nemôže dať jasne najavo ani slovami, ani gestami. Musí však existovať vopred vypracovaná písomná žiadosť o eutanáziu zo strany pacienta.“

Smernice sa aktualizovali, aby sa tak pri pacientoch s demenciou odstránila neistota o možnosti eutanázie. Smernice hovoria, že lekári už aj predtým udeľovali eutanáziu pacientom s demenciou, ktorí mali napísanú písomnú žiadosť. Ak však v čase, keď už pacient nie je schopný vyjadriť sa, existujú pochybnosti, či takáto žiadosť ešte stále existuje, lekár eutanáziu pravdepodobne nevykoná.

Smernice obsahujú návod na vypracovanie vyhlásenia o eutanázii.

Holandská komora lekárov niekoľko dní predtým uviedla, že lekári nie sú povinní spolupracovať pri eutanázii.