Deklarácia v prospech eutanázie v europarlamente neprešla

1,234
Kultúra života

„Písomná deklarácia o dôstojnosti pri ukončení života“ - taký bol názov písomného vyhlásenia, ktorému sa nepodarilo získať požadovanú väčšinu hlasov poslancov Európskeho parlamentu.

Toto písomné vyhlásenie využíva zavádzajúce termíny a nehľadí na zásadu subsidiarity. Uvádza, že všetci európski občania, bez ohľadu na ich štátnu príslušnosť, ktorí sú v pokročilom veku alebo v terminálnom štádiu nevyliečiteľnej choroby, zažívajú neznesiteľné fyzické alebo duševné utrpenie, ktoré nemožno zmierniť, by mali mať možnosť prijať lekársku pomoc pri dôstojnom ukončení svojho života“. Inými slovami, táto deklarácia podporovala eutanáziu.

Aj keď písomné vyhlásenie nemožno nikdy interpretovať takým spôsobom, akoby vyjadrovalo oficiálne stanovisko Európskeho parlamentu, predsa len je povzbudzujúce, že ho podpísalo len 95 zo 751 poslancov Európskeho parlamentu.

Antoine Renard, prezident FAFCE (angl. skr. Federácie asociácií katolíckych rodín v Európe), vyhlásil že:

"Je zrejmé, že sa v Európskom parlamente (EÚ) začína aktivizovať lobby bojujúca za eutanáziu. To prináša riziko, že sa pozornosť tvorcov európskych politík odkloní od toho, čo by EÚ mala robiť na podporu správnych postupov medzi členskými štátmi – najmä pokiaľ ide o paliatívnu starostlivosť a podporu rodín starajúcich sa o človeka na konci života. Neúspech tohto písomného vyhlásenia dokazuje, že z ľudskej dôstojnosti sa nemôže stať bojové pole politických sporov a nemožno ju zneužiť ako nástroj nejakej ideológie. FAFCE bude aj naďalej pracovať v prospech ľudskej dôstojnosti, v prospech jeho skutočného významu, ktorý kladie do centra záujmu človeka.