Orban-810x500.jpg

Viktor Orbán vyzýva USA a Čínu, aby sa snažili o mier uprostred "nebezpečného" geopolitického preskupenia

29
Neutral

Maďarský premiér Viktor Orbán vyzval Spojené štáty, aby sa usilovali o mierové vzťahy s Čínou a vyhli sa tak vojne, keďže ich postavenie vedúcej superveľmoci planéty sa začína oslabovať.

V prejave na konferencii Tusványos Summer University 22. júla Orbán uviedol, že úpadok USA sa prejavuje aj v tom, že Čína sa stáva najväčšou veľmocou na svete.USA a rast Číny vytvorili “mimoriadne nebezpečné obdobie v dejinách ľudstva”, ktoré si bude vyžadovať, aby “veľkí chlapci” uznali, že “na oblohe sú dve slnká.”

“To, čo dnes vidíme, je neustály úpadok americkej dominancie na svetovej scéne. A takúto vec si nenechá páčiť žiadna významná svetová mocnosť,” poznamenal. “Deň za dňom smerujeme ku konfliktu … bez ohľadu na súčasnú rovnováhu síl by sa protistrany mali navzájom uznávať ako rovnocenné.”

Orbán vystúpil na konferencii, ktorá sa konala v Rumunsku, od na najmenej roku 2014, keďže v regióne žije veľa etnických Maďarov. Po nástupe k moci v roku 2010 urobil zo svojho zhruba 10-miliónového, väčšinovo katolíckeho národa hrádzu proti globalizmu a multikulturalizmu, čím znepokojil politikov otvorených hraníc na celom svete, ale najmä tých v Európskej únii. V posledných rokoch navštívilo Maďarsko mnoho takzvaných národných konzervatívcov alebo “postliberálov”, čo viedlo k zavedeniu početných prorodinných, proti LGBT a kresťansky orientovaných zákonov.

Orbán’sobotňajší prejav nebol ani tak niečím, čo by ste’počuli na politickom mítingu, ale skôr to bola starostlivo vyargumentovaná, filozoficky a historicky zakorenená prednáška o súčasnej geopolitickej realite — a o tom, ako by ju Maďarsko malo chápať, aby si zabezpečilo schopnosť pokračovať na ceste mieru a prosperity.

“Usporiadanie novej rovnováhy sa neuskutoční zo dňa na deň – alebo dokonca z mesiaca na mesiac,” predpovedal Orbán. “Usporiadanie takejto novej rovnováhy si vyžiada celú generáciu. To znamená, že nielen my budeme žiť svoj život v rámci tohto globálneho systému vzťahov, v rámci tejto svetovej éry, tohto zeitgeistu: tak budú žiť aj naše deti … s ohľadom na to musíme formovať naše maďarské národné plány.”

Orbán vysvetlil, že Amerika predtým odvrátila hrozby svojej globálnej hegemónie najprv sovietskym Ruskom a neskôr Európskou úniou. Vďaka diplomatickému úsiliu s Čínou v 70. rokoch však vytvorila monštrum, ktoré už nedokáže kontrolovať.

“Vtedy sa USA rozhodli oslobodiť Čínu z jej izolácie, zrejme preto, aby sa ľahšie vysporiadali s Rusmi … [ale] v dôsledku tohto oslobodenia Spojené štáty – a my všetci – teraz čelíme väčšej sile, ako bola tá, ktorú sme chceli poraziť,” povedal.

“Hovoríme o návrate 5 000 rokov starej civilizácie s 1,4 miliardy ľudí,” zvolal. “A to je problém, ktorý treba riešiť, pretože sa nevyrieši sám od seba. Čína sa stala výrobnou veľmocou.”

Téma multipolárneho, postamerického sveta je predmetom diskusií medzi geopolitickými komentátormi už mnoho rokov. Panelové diskusie na Svetovom ekonomickom fóre a medzinárodné think-tanky navrhovali všetky plány pre takúto situáciu. Orbán sa vo svojom vystúpení neopomenul týchto bodov dotknúť, ani nevyjadril vážne obavy z preskupenia vedeného Čínou, hoci vyzval amerických zákonodarcov, aby nestupňovali napätie.

“Ešte nepríjemnejšou pravdou je, že súčasné trendy uprednostňujú Áziu a Čínu – či už ide o trendy v ekonomike, technologickom rozvoji, alebo dokonca vojenskej sile. Ešte nepríjemnejšou pravdou je, že zmeny prebiehajú aj v medzinárodných inštitúciách … ktokoľvek vytvorí medzinárodné inštitúcie, získa tým z nich výhodu,” povedal. “Čína si teda celkom jednoducho vytvorila svoje vlastné: Vidíme BRICS a iniciatívu One Belt One Road; a vidíme aj Ázijskú banku pre investície do infraštruktúry, ktorej rozvojové zdroje sú niekoľkonásobne väčšie ako rozvojové zdroje všetkých západných krajín.”

“Vidíte, že do Pekingu chodí ako na bežiacom páse vysokí americkí úradníci, čo je znakom toho, že v Spojených štátoch vidia nebezpečenstvo a problémy. Bol tam minister zahraničných vecí, bol tam minister financií a – najnovšie – tam bol bývalý poradca pre národnú bezpečnosť pán Kissinger.”

Orban vyzval Maďarov, aby si uvedomili, že hoci “im neboli rozdané karty” v “kartovej hre” popredných svetových veľmocí, môžu a musia chrániť rodinnú jednotku a svoje kresťanské dedičstvo, pretože zvyšok Európy je čoraz viac nepriateľský voči tradičným hodnotám a otvoreným trhom.

“Treba byť prezieravý vo veľkých svetových záležitostiach, budovať konexie vo svetovej ekonomike, bojovať v sporoch EÚ, vytrvať v duchovných záležitostiach a zostať neoblomný v národnom zjednotení,” povedal. “Boh nad nami všetkými, Maďarsko pred všetkým!"”