shutterstock_1941128038-810x500.jpg

Vojenský prevrat vrhol prozápadoafrický Niger do náručia Ruska

39
Kultúra smrti

V posledných 24 hodinách sa vojenský prevrat zmocnil moci súčasného nigerského prezidenta. Západoafrická krajina, prevažne moslimská a bývalá francúzska koloniálna vlasť, má jedny z najvzácnejších zásob uránu na svete.  

Prezident Mohamed Bazoum - považovaný za blízkeho priateľa Francúzska a Západu - bol zosadený týmto, v poradí druhým prevratom za posledné dva roky. V noci 30. marca 2021 sa skupina vojakov národnej armády pokúsila obsadiť prezidentský palác bezprostredne pred slávnostnou prísahou prezidenta Bazouma&nbsp.

Plukovník-major Amadou Abdramane (uprostred) s vojenskými dôstojníkmi oznamuje prevrat v štátnej televízii z nigérijského hlavného mesta Niamey, 26. júla 2023 (Zdroj: ORTN.ne)

Nepokojný región

Od roku 2020 ide už o siedmy prevrat v regióne. Burkina Faso aj Mali zažili za posledné tri roky po dva vojenské prevraty, pričom u ďalších susedov Čadu a Guiney bola v roku 2021 vláda nahradená vojenskou vládou.

Oblasť Sahelu s Nigerom v centre vlny nedávnych prevratov. (Zdroj: Carnegie Endowment for International Peace)

Bývalá koloniálna mocnosť Francúzsko od roku 2013 viedlo regionálnu vojenskú bezpečnostnú operáciu. Pod názvom Operácia Barkhane sa sústredila na stráženie nepokojov v Mali, pričom na nej spolupracovali Britská armáda, Švédsko a Estónsko.

Francúzsko sa v roku 2022 stiahlo, pričom v celom regióne nasadilo viac ako 5 000 vojakov so základňami v Mali, Čade, Pobreží Slonoviny, Nigeri a Burkine Faso. Protifrancúzske nálady sa neúspešnou intervenciou ešte vystupňovali, čo je obviňované z nárastu násilia a nestability.

Francúzska armáda bojovala spolu s nigerskou v operáciách proti džihádu. Napriek tomu, že boli bratmi vo zbrani – počas osemročnej protiteroristickej kampane – Francúzi boli sklamaní, keď zistili, že ich bývalí spojenci sa obrátili proti nim.

A reportáž CNN z 26. júla zopakovala nepotvrdené fámy o nepravdivých ubezpečeniach nigérijskej armády’Západu:

Vyhlásenie na kanáloch sociálnych médií prezidentského úradu’uviedlo, že prezident Mohamed Bazoum sa má “dobre” a armáda a národná garda sú “pripravené zaútočiť na zložky GP [prezidentskej gardy] zapojené do tohto záchvatu hnevu, ak sa nevrátia k lepšiemu rozumu.”CNN nemôže toto vyhlásenie overiť.

Nigérijská armáda medzitým údajne ubezpečila Francúzov, že sa presúva do hlavného mesta Niamey, aby zastavila prevrat v posledný zostávajúci profrancúzsky štát v Saheli.

Ak prišla armáda, oznámila podporu povstalcom. 

Zprávu o prevrate odsúdil ako ruskú propagandu parížsky Marwane Ben Yahmed, tuniský zakladateľ “Africkej’spravodajskej agentúry číslo jeden,Jeune Afrique.

Ak sa prevrat odohral, americký dron za 100 miliónov dolárov základňav regióne bola údajne umiestnenána “uzamknuté.”

Letecká základňa 201 bola vybudovaná pri Agadeze, aby americké letectvo mohlo zasiahnuť teroristov v celom Saheli. 

Američania lietali s bezpilotnými lietadlami Reaper z ďalšej základne – Base 101 – v hlavnom meste Niamey odroku 2013. Obe zariadenia USAF sa nachádzajú v rámci existujúcich základní nigérijského letectva – situácia pravdepodobne vyvolá komplikácie teraz, keď ozbrojené sily Nigeru zosadili prozápadnú vládu.

Sekretár zahraničných vecí Antony Blinken navštívilNiger ešte 16. marca, 2023, počas ktorej zdôraznil význam Spojených štátov’ partnerstva s vtedajším prezidentom Bazoumom. Tento štát označil za “silný príklad demokratického vládnutia … lídra v snahe o napredovanie regionálnej bezpečnosti …”

O štyri mesiace neskôr Bazúm a jeho príkladné vedenie zmizli, nahradení pučom, ktorý USA ostro odsúdili, OSN a Francúzsko, okrem iného. 

Ruský vplyv rastie

Po prevrate v Nigeri je pred Národným zhromaždením vyvesená ruská vlajka, 27. júla 2023. (Kredit: @ag_anara, cez Twitter)

O prítomnosti skupiny Wagner – ruskej súkromnej vojenskej spoločnosti – v západnej Afrike sa hovorilo už v roku 2018.

Reuters poznamenal nepotvrdené správy o prítomnosti spoločnosti Wagner’v Stredoafrickej republike pred piatimi rokmi. Po ohlásenom stiahnutí francúzskych síl z ich bývalej kolónie v roku 2022 pozvala spoločnosť Wagner PMC do Mali vláda vedená armádou.

Z časopisuTime:

Partnerov USA bojujúcich proti extrémistom v Saheli ubúda. Najmä vojenská junta v Mali’minulý mesiac nariadila 15-tisícovej mierovej misii OSN odísť, tvrdiac, že zlyhala vo svojej misii. Teraz tam Wagnerove jednotky zostávajú, pričom ich pozorovatelia obviňujú z zverstiev v oblasti ľudských práv.

Začiatkom roka 2021 Spojené štáty uviedli, že od roku 2012 poskytli Nigeru viac ako 500 miliónov dolárov na vojenskú pomoc a výcvikové programy, čo je jeden z najväčších takýchto podporných programov v subsaharskej Afrike. Európska únia začiatkom tohto roka spustila v Nigeri vojenskú výcvikovú misiu v hodnote 27 miliónov eur (30 miliónov dolárov).

Západné iniciatívy – zo strany USA, prostredníctvom OSN a Európskej únie – už nie sú v regióne vítané, v dôsledku čoho Mali v júni 2023 vyhostilo mierové jednotky OSN.

Správy britského denníka Times, január 2022, ktoré ukazujú spoluprácu medzi ruským PMC Wagner a vodcami vojenského prevratu v Burkine Faso.

Skupinu Wagner na krátky čas preslávila veľkolepá vojenská výzva jej vodcu Jevgenija Prigožina’prezidentovi Vladimirovi Putinovi z 25. júna tohto roku . Hoci samotný Prigožin vyhlásil, že nešlo o prevrat, na Západe sa o ňom vo veľkom písalo ako o náznaku začínajúceho ruského kolapsu.

V reálnom svete sa na Wagnerovu skupinu pozerá ako na ruských vlastencov, ktorých operácie zabezpečili ruské záujmy v konfliktoch doma i v zahraničí.

Vagnerova skupina, označovaná za príbuznú francúzskej cudzineckej légie, bola trochu rozprášená po vojenskom konvoji, ktorý protestoval proti opatreniam na rozpustenie skupiny a vyzýval na agresívnejší bojový poriadok proti podľa nich frustrujúcej váhavosti ruského generálneho štábu. 

Svojou preukázanou účinnosťou na bojisku a zjavnou popularitou v cieľových štátoch sa ruský vplyv zrejme zaručí v regióne poznačenom rýchlou zmenou režimu.

Začiatkom tohto roka Rusko podpísalo dohoduo zriadení námornej základne v Sudáne, kde od roku 2017 pôsobí PMC Wagner. Skupina má za sebou osvedčené skúsenosti s dláždením cesty k významným ruským transakciám.

Širší vplyv

Pripomíname, že Niger, obdarený uhlím, zlatom a ropou, má jedny z najkvalitnejších nálezísk uránu, ktoré zabezpečujú 5 % svetovej spotreby. Jeho dve uránové bane sa chvália tým, že za posledných 50 rokov ani raz neprerušili ťažbu.

Približne polovica nigerského uránu sa predtým používala na pohon francúzskych jadrových elektrární, čo predstavuje tretinu francúzskej spotreby uránu. Nie je známe, či táto dohoda prežije poslednú zmenu režimu smerom od Západu.

Ztráta Nigeru znamená, že posledná prozápadná krajina v Saheli sa obracia na Rusov, ktorých kombinácia vojenských služieb a strategických obchodných dohôd sa zdá byť pre nových pánov regiónu príťažlivejšia ako tie, ktoré ponúka Západ.

Pred samitom BRICS, ktorý sa uskutoční budúci mesiac, je to ďalší znak toho, že postsovietsky liberálny konsenzus je na rýchlom ústupe. Svet sa odkláňa od unipolárneho usporiadania, v ktorom Spojené štáty viedli Západ v okamihu nespochybniteľnej nadvlády.

Ztráta tohto regionálneho vplyvu prichádza po neúspešnej a dlhotrvajúcej vojenskej kampani, v ktorej sa bývalí spojenci od bývalého hegemóna odtrhli. Po neokonzervatívnej “diplomacii” sa vytvára vzorec, ktorý pravdepodobne uvidíme zopakovať v ďalšej kampani, bližšie k srdcu NATO.