cardinal-becciu-810x500.jpg

Vatikánsky prokurátor žiada, aby kardinál Becciu dostal 7 rokov väzenia za finančnú korupciu

43
Kultúra smrti

Vatikánsky hlavný prokurátor požiadal o sedemročný trest odňatia slobody a pokutu vo výške viac ako 10 000 eur pre zneucteného kardinála Angela Becciu kvôli jeho údajným finančným pochybeniam.

Vatikánsky’hlavný prokurátor Alessandro Didi požiadal 26. júla vatikánsky’súd, aby Becciovi a jeho deviatim spoluobžalovaným vymeral celkovo 73 rokov a jeden mesiac väzenia, keďže proces v súvislosti so škandálom okolo londýnskych investícií do nehnuteľností sa blíži ku koncu.

Didi uviedol “mnoho zločinov proti dedičstvu Svätej stolice” ako základ pre vysoké tresty, ktoré požadoval, informovala agentúra Associated Press. Na záver šesťdňovej záverečnej reči Didi argumentoval, že Becciu by mal dostať sedem rokov a tri mesiace väzenia, pokutu vo výške  10 329 eur a doživotný zákaz zastávať verejnú funkciu vo Vatikáne. 

Didi sa celkovo zasadzoval o konfiškáciu  415 miliónov eur od desiatich obžalovaných na úhradu finančných strát Vatikánu.

Súdny proces s Becciuom’sa sústreďuje na finančný škandál okolo vatikánskej investície do nehnuteľností v Londýne, ktorú schválil. Kardinál “osobne schválil” transakcie a údajne ich držal mimo oficiálnych vatikánskych účtovných kníh, aby na ne neupozornil zosnulého kardinála Georgea Pella, vtedajšieho prefekta sekretariátu pre hospodárstvo.

Po tom, ako Vatikán koncom roka 2020 inicioval vlastné vyšetrovanie korupcie v súvislosti s Becciu’ obchodmi, pápež František prijal Becciu’ rezignáciu, keď sa kardinál vzdal svojich výsad kardinála – pričom si ponechal titul – a odstúpil z funkcie prefekta Kongregácie pre kauzy svätých.

Vatikánsky tribunál potom v júli 2021 obvinil znevažovaného preláta spolu s ďalšími deviatimi osobami tiež z korupcie. 

Becciu osobne obvinil zo “sprenevery a zneužitia úradu, tiež v spolupráci, ako aj z podplácania.”Je tiež obvinený z toho, že smeroval peniaze na charitu svojho brata’s použitím prostriedkov, na ktoré dohliadal Štátny sekretariát, z ktorých €100 000 pochádzalo z pápežovej osobnej charity Peter’s Pence.

Po záverečných rečiach Didi’Becciu’právnici opäť zopakovali kardinálovu’nevinu. Maria Concetta Marzová a Fabio Viglione spoločne vyhlásili, že Didi’ové požiadavky “neberú do úvahy výsledky súdneho procesu, ktoré preukázali absolútnu nevinu kardinála v prípade operácie súvisiacej s londýnskym palácom a v prípade akýchkoľvek iných obvinení.”

Uvádzali, že “ani jeden deň” vo väzení “by nebol spravodlivým trestom”, a namiesto toho požadovali “uznanie absolútnej neviny a úplné oslobodenie” pre kardinála, ktorého označili za “verného služobníka Cirkvi.”

Proces bude po letnej prestávke pokračovať koncom roka, pričom rozsudok sa očakáva ešte pred jeho koncom.

Londýnsky byt

V roku 2014 Becciu kúpil podiel v 60 Sloane Avenue, luxusnej londýnskej nehnuteľnosti, pričom použil charitatívne fondy Vatikánu ako zábezpeku za pôžičky vo výške 200 miliónov eur (približne 260 miliónov dolárov pri použití vtedajšieho konverzného kurzu), ktoré potom prešli cez fond, ktorý spravoval Raffaele Mincione. 

Spoločnosť Mincione’kúpila nehnuteľnosť v roku 2012 a predala podiel v nej Vatikánu. Keď Vatikán v roku 2018 dokončil jej odkúpenie  vďaka Becciovi a Mons. Maurovi Carlinovi, Becciovmu&nbspbývalému tajomníkovi  Mincioneovi, zarobil na tom približne &nbsp128 miliónov libier od Vatikánu. Predpokladá sa, že práve tieto transakcie Becciu “osobne schválil” a utajil ich pred pozornosťou kardinála Pella. 

Keď sa koncom roka 2020 okolo majetku rozmohli kontroverzie a škandál, pápež František prijal Becciuovu’rezignáciu, keď sa zároveň vzdal svojich kardinálskych výsad a zrušil jeho post prefekta Kongregácie pre kauzy svätých.

Becciu’právnici tiež v roku 2020 tvrdili že sám pápež František podporil londýnsku investičnú dohodu. 

V júli 2022 Vatikán predal londýnsku budovu, ktorá bola v centre prebiehajúceho vyšetrovania, pričom údajne utrpel stratu 200 miliónov dolárov, ako uviedla agentúra AP odhaduje že Vatikán pri kúpe budovy pôvodne vynaložil približne &nbsp350 miliónov eur (približne 359 miliónov dolárov).

Koncom novembra 2022 si vatikánsky’súd vypočul aj zvukový záznam telefonického rozhovoru medzi Becciuom a Františkom. Nemenovaná osoba v miestnosti s Becciuom, rozumej jeho neter, si hovor tajne nahrala v lete 2021. 

V nahranom hovore Becciu požiadal Františka, aby potvrdil autorizáciu platieb za výkupné za unesenú mníšku v Afrike vo výške 350 000 eur britskej firme Inkerman Group — ktorá pomáhala zabezpečiť výkupné — a 500 000 eur ako výkupné. Becciu si najal “bezpečnostnú poradkyňu” Ceciliu Marognovú ako spojku medzi Vatikánom a Inkerman Group, pričom peniaze na výkupné previedol Marognovej ako sprostredkovateľke. 

Marognová, ktorá sa pripojila k Becciovi na súde za spreneveru, použila takmer polovicu peňazí na nákup luxusného tovaru a následne ju zatkla talianska finančná polícia po tom, ako Vatikán vydal prostredníctvom Interpolu medzinárodný zatykač.

Didi tvrdil, že Marogna by mal dostať štyri roky a osem mesiacov väzenia za “spreneveru,” spolu s trvalým zákazom výkonu verejnej funkcie a pokutou vo výške €10 329.

Becciu okrem protestu proti svojej nevine tvrdil, že ho počas celého konania podporuje aj pápež František. Takéto tvrdenie získalo ďalšiu dôveryhodnosť, keď František prijal Becciua na súkromnom stretnutí v decembri minulého roka. Podľa Becciua František obnovil svoju podporu kardinálovi. “Povzbudil ma, pričom mi obnovil pozvanie, aby som sa naďalej zúčastňoval na kardinálskych’ slávnostiach,” povedal Becciu.

Becciu bol verejne rehabilitovaný pápežom Františkom na augustovom konzistóriu kardinálov a v posledných mesiacoch sa viac zúčastňoval na verejných aktivitách Vatikánu’najmä bol medzi koncelebrantmi na pohrebe kardinála Georgea Pella – austrálskeho preláta, ktorého finančné reformy čelili silnému odporu Becciua.