Shutterstock_1985507474-810x500.jpg

Kanada sa pripravuje na nedostatok 100-tisíc zdravotných sestier do roku 2030: zdravotníci

30
Kultúra smrti

Zdravotnícki predstavitelia očakávajú, že pretrvávajúci nedostatok zdravotných sestier v Kanade’bude pokračovať a výrazne sa zníži počas celého zvyšku desaťročia, ako sa uvádza v správe zo začiatku tohto leta.

Konkrétne zdravotnícky výbor v rámci Dolnej snemovne predpovedá, že krajina stratí viac ako 100 000 zdravotných sestier do roku 2030, pretože sa očakáva, že “nedostatok sa zhorší.”

V informačnej správe z 19. júna s názvom “Kríza zdravotníckych pracovníkov” sa tiež uvádza, že “len v priebehu nasledujúceho roka by mohlo dôjsť k 16-percentnému úbytku pracovných síl v profesii zdravotnej sestry”.

“V súčasnosti nie je dostatok zdravotníckych pracovníkov, aby uspokojili súčasný dopyt po službách,” uvádza sa v brífingu. “Miera voľných pracovných miest v sektore zdravotnej starostlivosti a sociálnej pomoci bola v celej Kanade 6,3 percenta.”

Odhaduje sa, že v súčasnosti je v celej krajine voľných 40 700 miest pre zdravotné sestry. V informačnej správe sa uvádza “vysoká pracovná záťaž pacientov, nedostatok zdrojov, povinné nadčasy a strach o osobnú bezpečnosť” ako niektoré z hlavných dôvodov “vysokej miery vyhorenia, absencií a fluktuácie.”

“Pandémia Covid-19 umocnila mnohé problémy, ktorým čelia zdravotnícki pracovníci, a je dobre známe, že cesta vpred musí riešiť hlavnú príčinu krízy. Bude si to vyžadovať transformačné a inovatívne riešenia.”

Pri narastajúcom nedostatku zdravotníckych pracovníkov boli niektoré nemocnice prinútené zatvoriť svoje pohotovosti pre nedostatok zamestnancov schopných viesť centrá. Hoci pandémia tento úbytok ešte zhoršila, obmedzený počet zdravotných sestier je v Kanade už roky pretrvávajúcim problémom.

V januári 2022 Kanadská federácia odborových zväzov zdravotných sestier (CFNU) uvedla, že 70 % zdravotných sestier utrpelo počas pandémie zhoršenie duševného zdravia a 37 % sa vo všeobecnosti považuje za osoby so zlým duševným zdravím. Takmer 100 % uviedlo ako zdroj tohto zhoršenia “nároky na pracovisku”.

Štatistiky z obdobia pred pandémiou ukázali, že sestry už zažívali výrazné vyhorenie, pričom celkovo 63,2 % z nich sa potýkalo s “niektorými príznakmi vyhorenia” a 29 % s príznakmi vyhorenia.3 % malo príznaky, ktoré sa považovali za “klinické”;, len 7,4 % kanadských zdravotných sestier pred pandémiou neuviedlo žiadne príznaky vyhorenia.

Keď COVID-19 hodil ruku do ohňa v každom aspekte života, najmä v zdravotníctve, vyhorenie sa naďalej zvyšovalo. Okrem toho požiadavky na užívanie experimentálnych “vakcín” vytlačili mnohé sestry zo systému pre odmietanie očkovania. V roku 2021 LifeSiteNews informoval, že Odborový zväz sestier Britskej Kolumbie (BCNU) reagoval na vládne nariadenie vyžadujúce očkovanie pre všetkých zdravotníckych pracovníkov argumentom, že by to “mohlo prispieť k vážnemu nedostatku sestier v tejto provincii.”

Bez toho, aby odsúdila experimentálne “vakcíny,” BCNU vysvetlila, ako “sa obávame, že povinný charakter stratégie očkovania prinúti členov odísť, čo ešte viac prehĺbi nedostatok personálu, ktorý je čoraz viac nezvládnuteľný.”

Väčšina kanadských provincií zachováva svoje povinnosti očkovania a masiek v zdravotníckych zariadeniach napriek zjavným nákladom. Manitoba v máji upustila od týchto požiadaviek s niekoľkými výhradami.

Asociácia registrovaných praktických sestier v Ontáriu vlani potvrdila, že takéto napätie spôsobilo, že mnohé sestry opustili svoje pracovné miesta v provincii a hľadajú lepšie pracovné podmienky v Spojených štátoch.

8 mesiacov tehotnej ontarijskej sestre hrozí prepustenie pre odmietnutie povinného očkovania COVID