Light_bulb-810x500.jpg

Bidenov zákaz žiaroviek nadobúda účinnosť, Američania sa musia uspokojiť s LED diódami

23
Kultúra smrti

Zákaz predaja nových žiaroviek vstúpil do platnosti, pričom Bidenova administratíva tvrdí, že tento krok v konečnom dôsledku ušetrí spotrebiteľom peniaze, zatiaľ čo kritici odsudzujú elimináciu individuálneho výberu a tvrdia, že nové LED žiarovky sú nevýhodné.

USA Today uviedla, že U.Ministerstvo energetiky USA (DOE) nariadením zavádza minimálnu normu účinnosti 45 lúmenov na watt pre všetky novo predávané žiarovky na všeobecné použitie s výnimkami pre žiarovky v spotrebičoch, ako sú mikrovlnné rúry, zariadenia, hmyz alebo svetelné signalizačné zariadenia a niektoré ďalšie výrobky. Toto pravidlo v podstate vylučuje bežné žiarovky, ktoré produkujú 15 lúmenov na watt, v prospech LED žiaroviek, ktoré dosahujú 70 až 100 lúmenov na watt.

Ministerstvo energetiky tvrdí, že LED svetlá spotrebujú o 75 % menej energie, vydržia 25 až 50-krát dlhšie ako žiarovky, ušetria verejnosti takmer 3 miliardy dolárov ročne na účtoch za energiu a sú šetrnejšie k životnému prostrediu. “V priebehu nasledujúcich 30 rokov sa predpokladá, že pravidlá znížia emisie uhlíka o 222 miliónov metrických ton - množstvo zodpovedajúce emisiám vyprodukovaným 28 miliónmi domácností za jeden rok, ” tvrdí ministerstvo.

Kritikovia však nie sú ani zďaleka presvedčení.

The Western Journal informoval, že republikánski poslanci, ako napr. Bob Good z Virgínie a Andy Barr z Kentucky odsúdili nové nariadenie ako porušenie slobody Američanov vybrať si výrobky, ktoré uprednostňujú, a niektorí naznačili, že LED diódy u niektorých ľudí skôr vyvolávajú migrény.

A bez ohľadu na to, či sa predpokladané úspory energie skutočne naplnia, zmena prichádza počas vlády, ktorá predsedá inflácii výrazne zvyšujúcej životné náklady Američanov. CNBC v apríli informovala, že od apríla 2021 sa “náklady na základné potreby, ako sú potraviny, komunálne služby a plyn, zvýšili o 20 % a viac,”náklady na všetky položky indexu vzrástli o 13 %,” a “mzdy nedržia krok s rýchlym tempom inflácie v širokej škále tovarov a služieb.”

Naďalej sa nesťažujú len konzervatívci. V marci New York Magazine’s Tom Scocca písal, že jeho veľké nádeje do LED žiaroviek zmarila “séria sklamaní: vyblednutý pohľad na stránku rozprávkovej knihy, blikanie v kútiku oka, tie náhle nevysvetliteľné poruchy alebo polovičné poruchy. Bridlicovo modrá ponožka, ktorá bola na nerozoznanie od uhľovo sivej, kým som ich nepriniesol k oknu. Vkrádala sa istá nereálnosť.”

“Technológia, ktorá bola kedysi stelesnením jednoduchosti (‘Koľko ľudí treba na výmenu žiarovky? ’), sa stala stále sa rozvetvujúcim súborom komplikácií,” napísal. “Tam, kde som si predtým v železiarstve vybral balenie 60-wattových mäkkých bielych žiaroviek, teraz hľadám na internete najvyššie hodnotené ekvivalenty LED diód a potom systematicky kontrolujem tieto ekvivalenty bod po bode. Všetko, čo ste doteraz vedeli o osvetlení interiérov, je zastarané.”

Scocca svoje sťažnosti kvalifikoval vyhlásením, že “[e]kologicky sú argumenty pre LED nespochybniteľné” a “[e]konomicky a prakticky sú tiež”darom z nebies”, a dodal, že považuje za “trápne nenávidieť výrobok, ktorý’robí toľko dobrého.”Napriek tomu “práve teraz je to’ďalšia vec, ktorá príliš sľubuje a nedostatočne plní. Začíname pozorovať novú fázu, v ktorej sa dobré svetlo, kedysi ľahko dosiahnuteľné a dostupné pre každého, stáva luxusným produktom alebo doménou technologických posadnutých.”

Potreba obetovať takéto vymoženosti výmenou za zníženie emisií uhlíka vychádza z naratívu antropogénneho globálneho otepľovania (AGW), názoru, že za meniacu sa klímu Zeme je zodpovedná predovšetkým ľudská činnosť, a nie prírodné javy, čo je dlhodobý článok viery politickej ľavice.

Aktivisti tvrdia, že existuje “97 % vedecký konsenzus” v prospech AGW, ale toto číslo pochádza z skreslenie prehľadu 11 944 prác z recenzovaných časopisov, 66.4 % z nich sa k tejto otázke nevyjadrilo; v skutočnosti sa mnohí autori stotožnení s “konsenzom AGW” neskôr vyjadrili, že ich postoje boli skreslené.

Na rozdiel od tvrdení, že ľudia umierajú v dôsledku “klimatických zmien,” údaje z Medzinárodnej databázy katastrof ukazujú, že “úmrtia súvisiace s klímou” (t. j, úmrtia v dôsledku povodní, sucha, búrok, lesných požiarov a extrémnych teplôt) od 20. rokov minulého storočia dramaticky a neustále klesajú.

Zástancovia AGW v roku 2010 utrpeli úderodhalením, že ich poprední výskumníci z Medzivládneho panelu pre klimatické zmeny, Východoanglickej klimatickej výskumnej jednotky a Národného oceánskeho & atmosférického úradu sa dopustili rozsiahlej manipulácie s údajmi, chybných klimatických modelov, skresľovania zdrojov a potláčania odlišných zistení.

V marci 2019 spoluzakladateľ Greenpeace Patrick Moore nazval AGW alarmizmus “úplným hoaxom a podvodom,” “akousi toxickou kombináciou náboženstva a politickej ideológie”, ktorá je “takou zlou vecou, aká sa stala vede v dejinách vedy.”

Napriek tomu Bidenova administratíva zastáva názor, že “klimatické zmeny sú jasným a aktuálnym nebezpečenstvom pre Spojené štáty.”