Holy-Land-810x500.png

Židovskí extrémisti v Izraeli zaútočili na karmelitánsky kláštor v súvislosti so stupňujúcimi sa útokmi proti kresťanom

50
Kultúra smrti

Židovskí extrémisti útočia na kresťanov vo Svätej zemi. Stačí niekoľko kliknutí, aby ste svojim kongresovým zástupcom povedali, aby násilie odsúdili ešte DNES.

 Extrémistické židovské skupiny v Izraeli sa v rámci najnovších vĺn zvýšeného násilia a provokácií voči kresťanom vo Svätej zemi opakovane pokúsili vtrhnúť do katolíckeho kláštora a kostola Stella Maris v severnom prístavnom meste Haifa.

Podľa Katolíckej tlačovej agentúry sa po “niekoľkých pokusoch minulý týždeň narušiteľom podarilo preniknúť na vonkajšie nádvorie kláštora a narušiť prebiehajúcu modlitbu, čo vyvolalo strach a hnev medzi kresťanskou komunitou.”

Kláštor, ktorý sa nachádza na svahoch hory Karmel, je domovom bosých karmelitánov, ktorých rehoľní spolubratia začali na tomto mieste žiť ako pustovníci, napodobňujúc proroka Eliáša, ktorého jaskyňa sa údajne nachádza pod hlavným oltárom kostola.

Po niekoľkých pokusoch o vniknutie na pozemok sa kresťania s narušiteľmi stretli naposledy 26. júla, pričom tento incident si vyžiadal zásah orgánov činných v trestnom konaní.

Podľa stredajšieho video vyhlásenia Wadieho Abunassara, poradcu cirkví vo Svätej zemi, títo extrémisti tvrdia, že v areáli kláštora je pochovaný Eliášov’žiak, prorok Elizeus. Abunassar však zopakoval, že cirkev’kategoricky popiera takéto tvrdenia, ktoré, ako dodal, sú v rozpore s 2 Kr 13, 20 - 21, ktoré naznačujú, že Elizeus bol pochovaný “neďaleko krajiny Moabčanov” ďaleko na východe pri rieke Jordán.

Ako odstrašujúci prostriedok uviedol, že “v utorok boli nainštalované brány a ploty”, ktoré označujú hranice pozemku kláštora”a trvajú na tom, že každý, kto by prešiel cez tieto brány a ploty bez povolenia kláštora, by bol považovaný za narušiteľa”, čo uľahčuje polícii vymáhať takéto porušenia.

Predstaviteľ tiež vyjadril vďačnosť za to, že kláštor sa teší “veľmi širokej podpore medzi všetkými náboženskými komunitami v Izraeli, židmi, moslimami, drúzmi a samozrejme všetkými kresťanmi k nášmu postoju trvajúcemu na tom, že kláštor Stella Maris je miestom bohoslužieb pre kresťanov, hoci je otvorený pre každého človeka, ktorý môže prísť za podmienok kláštora“na návštevu.”

Islamsko-kresťanský výbor na podporu Jeruzalema a jeho svätýň vo svojom vyhlásení z 19. júla odsúdil tieto provokácie a naznačil, že môžu byť začiatkom plánu izraelskej vlády na zabavenie majetku.

“Tvrdenie, že v kostoloch sú hroby Židov, je zámienkou na ich zabavenie a judaizáciu, čo je podobná agresia, aká sa deje v mešite Al-Aksá,” výbor stanovil.

“Toto nové obvinenie prichádza v kontexte opakovaných útokov židovských náboženských skupín zameraných na prítomnosť kresťanov, znesväcovanie a demoláciu kresťanských svätých miest, útoky a pľuvanie na kňazov a mníchov na uliciach,” pokračoval výbor.

Počas aprílového interview, latinský patriarcha Jeruzalema, arcibiskup Pierbattista Pizzaballa, povedal, že hoci takéto incidenty sú nie sú pre kresťanov v regióne novinkou, “frekvencia týchto útokov, agresií, sa stala niečím novým,”odkedy v decembri minulého roka zložila prísahu nová vláda premiéra Benjamina Netanjahua’zahŕňajúca extrémistických židovských lídrov ako súčasť väčšinovej koalície.

V správe od Axios sa vtedy Netanjahuova’koalícia označila za “najpravicovejšiu vládu” v histórii krajiny”, vrátane vplyvných ministrov, ktorí zastávajú “rasistické a židovské supremacistické” názory.

Tam patrí aj Itamar Ben-Gvir a jeho strana Židovská moc, ktorý počas svojho víťazného volebného prejavu v novembri minulého roka chválil svojho straníckeho kolegu Bentziho Gopsteina, ktorý odkazuje na kresťanov ako na “upírov, ktorí sajú krv” a “kresťanskú cirkev” ako na “nášho smrteľného stáročného nepriateľa”, pričom vyzýva na vyhnanie všetkých kresťanov z krajiny.

Poslanec Knessetu (parlamentu) Ben-Gvir je obyvateľom izraelskej osady na Západnom brehu Jordánu, ktorá sa podľa medzinárodného práva považuje za nelegálnu. Koncom minulého roka zložil prísahu ako minister národnej bezpečnosti, čo mu dáva bezprecedentné právomoci nad policajnými a pohraničnými polovojenskými jednotkami, ktoré pôsobia medzi 2,9 miliónmi Palestínčanov pod vojenskou okupáciou na Západnom brehu Jordánu.

Podľa Pizzaballu s takýmito lídrami pri moci majú teraz extrémisti na mieste stále viac odvahy prenasledovať kresťanských religióznych a duchovných, pričom sa dopúšťajú vandalizmu aj na majetku tejto komunity’a.

“Títo ľudia sa cítia byť chránení … že kultúrna a politická atmosféra teraz môže ospravedlniť alebo tolerovať akcie proti kresťanom,” povedal predstavený Rímskokatolíckej cirkvi vo Svätej zemi.

Židovskí extrémisti útočia na kresťanov vo Svätej zemi. Stačí niekoľko kliknutí, povedzte svojim zástupcom v Kongrese, aby odsúdili násilie ešte DNES.

Aj keď je sloboda náboženstva, uctievania a svedomia plne uznaná v zakladajúcej Deklarácii nezávislosti Izraela z roku 1948, prieskum Pew Research Center z roku 2016 ukázal, že takmer polovica izraelských Židov verí, že Arabi (vrátane kresťanov) “by mali byť vyhnaní alebo premiestnení” z krajiny.

Od nástupu novej Netanjahuovej’vlády k moci medzi tieto útoky patrí aj to, že radikálny Žid vo februári vošiel do Kostola bičovania a strhol veľkú sochu Ježiša Krista a rozbil ju o zem a potom ju zneuctil kladivom.

V marci dvaja izraelskí teroristi vstúpili do Getsemanského kostola v Jeruzaleme, ktorý zahŕňa prázdny hrob Panny Márie, a počas nedeľnej rannej omše sa pokúsili zdemolovať ikony a napadnúť predsedajúceho biskupa a ďalšieho kňaza.

A ešte predtým františkáni z Kustódie Svätej zeme odsúdili “skupinu náboženských Židov, ktorí vstúpili do Novej brány” v blízkosti ich sídla a napadli turistov, zatiaľ čo páchali akty vandalizmu, “hádzali stoličky, stoly a poháre a premenili kresťanskú štvrť na bojisko.” Podľa Katolícke ordinariáty Svätej zeme, polícia prišla’až po hodine, keď napokon “útočníkov odviedla.”

Dalšie incidenty zahŕňajú januárové znesvätenie kresťanského cintorína v Jeruzaleme, “Smrť kresťanom” grafity napísané na stenách kláštora v arménskej štvrti a akt vandalizmu spáchaný na maronitskom centre.

Takéto incidenty sa v priebehu rokov vyskytovali menej často, vrátane židovských radikálov pľuvanie na kresťanov, vyrušovanie ich modlitieb a pravdepodobne požiarne bombardovanie ich majetku, vrátane podpálenia Kostola rozmnoženia chlebov a rýb v Tabge v Galilei v roku 2015.

A podobne ako pri nedostatočnom vyšetrovaní a stíhaní, keď ide o zločiny ľavicových teroristov v Spojených štátoch — či už ide o súčasť teroristických zločinov Black Lives Matter z roku 2020 alebo pro-potratových teroristických činov od mája 2022 — zločiny proti kresťanom v Izraeli a Palestíne sú prakticky nikdy nevyriešené alebo riadne posúdené.

“Vidíme, že väčšina incidentov v našej štvrti zostala nepotrestaná,” oplakal otec Aghan Gogčjan, kancelár arménskeho patriarchátu. Ďalej tlmočil svoje sklamanie z toho, že orgány činné v trestnom konaní nestíhajú páchateľov takýchto protikresťanské zločiny z nenávisti závažnými obvineniami, ktoré si zaslúžia, ale skôr ich právne prispôsobujú ako osoby trpiace duševnou chorobou.

“Polícia sa snaží každý útok vykresliť ako niečo ojedinelé a útočníkov sa snaží vykresliť ako psychicky labilných,” Amir Dan, hovorca františkánskej kustódie Svätej zeme, povedal The Times of Israel v marci. “Tým sa polícia zbavuje všetkej zodpovednosti.”

Pizzaballa, ktorý bude koncom septembra povýšený do kardinálskej hodnosti, prijal optimistický prístup v interview pre Vatican News minulý týždeň uviedol, že existujú “dôvody na nádej, pretože tieto incidenty podnietili silné reakcie dokonca aj zo strany židovských náboženských vodcov v Izraeli” a že “časom toto uvedomenie si problému prinesie ovocie.”

Vo štvrtok prišlo do Stella Maris približne 1 000 ľudí, aby sa solidarizovali s kresťanmi a peňažníctvom. Abunassar vo svojom vyhlásení opísal toto podujatie ako požiadavku, aby “izraelské úrady vážnejšie zakročili nielen proti týmto provokatérom, ale proti všetkým, ktorí páchajú [takéto] incidenty” zamerané na sväté miesta a kresťanské osoby.

“Chceme, aby táto Svätá zem bola krajinou mieru a spravodlivosti pre všetkých rovnako”, a preto treba podporovať lepšie porozumenie, aby sa podporilo “spolužitie založené na vzájomnom rešpekte a rovnakých právach,” uzavrel.

Ako je dobre známe, izraelská vláda je vo veľkej miere dotovaná americkými daňovými poplatníkmi, z ktorých kresťania naďalej tvoria vysokú väčšinu 69 %. Medzi takéto obrovské dotácie patrí okrem iného 3,8 miliardy dolárov ročne, a to aj napriek poľnohospodárskym prieskumom v USA.antiwar.com/smith-grant/2016/04/05/us-aid-israel-much-say-61-9-americans/" target="_blank" rel="noopener">zistili, že takáto veľkorysosť je nepopulárna.

Židovskí extrémisti útočia na kresťanov vo Svätej zemi. Stačí niekoľko kliknutí a povedzte svojim zástupcom v Kongrese, aby násilie odsúdili ešte DNES.