shutterstock_2038616477-810x500.jpg

Spoluzakladateľ Wikipédie tvrdí, že stránka je pod vplyvom FBI a CIA a je "zjavne zaujatá" voči ľavici

55
Kultúra smrti

Spoluzakladateľ Wikipédie uviedol, že populárna internetová encyklopédia je zjavne zaujatá a silne ovplyvňovaná americkými spravodajskými službami. 

“Radoví ‘wikipedisti,’ neberú si príklad z … pôvodnej politiky neutrality Wikipédie’alebo niečoho podobného,” povedal Larry Sanger v rozhovore s novinárom Glennom Greenwaldom. “Vychádzajú v podstate zo CNN a MSNBC a The New York Times a z toho, čo sa im zdá pohodlné hovoriť.” 

“Treba si tiež uvedomiť, že asi 80 % hlavných zdrojov správ na pravici vyhlásili za nedôveryhodné. Oficiálne. V tomto bode je to v ich politike,”pokračoval a dodal, že to “skutočne podfarbuje články a to, čo redaktori dovolia článkom povedať.” 

Sanger ďalej povedal, že ľavica a politický establišment “sa zámerne snažia prevziať kontrolu” a že “majú svoju vlastnú agendu.” 

Spoluzakladateľ Wikipédie opísal úlohu, ktorú pri editovaní článkov na Wikipédii zohrávajú CIA a FBI. 

“Je“jasné, že v rokoch 2005 až 2015… sa Wikipédia presunula na radar establishmentu”uviedol Sanger a dodal, že v roku 2008 sa zistilo, že “na editovanie Wikipédie sa používajú počítače CIA a FBI.” 

“A [myslíte si], že to vtedy prestali robiť? Nie.” 

“A vieme, že táto spravodajská činnosť sa teraz—veľká časť spravodajských informácií a informačnej vojny vedie online. A kde, ak nie na webových stránkach, ako je Wikipédia?"” 

“Platia si najvplyvnejších ľudí, aby presadzovali ich programy, ktoré’sú už väčšinou v súlade s nimi. Alebo len rozvíjajú svoj vlastný talent v rámci komunity, učia sa hre na Wikipédii a potom, viete, presadzujú to, čo chcú povedať, u svojich vlastných ľudí,”povedal Sanger. 

Sanger pripomenul, že okolo roku 2008 Wikipédia prijala “scientistický pohľad,” čo znamená, že “pri akýchkoľvek kontroverzných otázkach vo vede sa veľmi silno presadzoval názor establišmentu na túto tému.” 

Spoluzakladateľ Wikipédie ako príklad uviedol globálne otepľovanie a “články o niektorých liekoch” a povedal, že články o východnej a holistickej medicíne “boli tak očividne zaujaté.” 

Dalej sa pustil do kritiky dôveryhodnosti Wikipédie’a povedal, že “pokiaľ viem, žiadna encyklopédia nebola taká neobjektívna ako Wikipédia.” 

Greenwald vyzdvihol škandál Ukrajina-Biden, ktorý Wikipédia zaznamenávakonšpiračnou teóriou “Biden–Ukrajina,” a všetko, čo súvisí s krízou COVID, ako príklady jasnej zaujatosti Wikipédie’. 

“Samozrejme, že ľudia môžu nesúhlasiť s tým, čo dokazujú dôkazy,” povedal Greenwald v súvislosti s Hunterom a Joeom Bidenom v ukrajinskom škandále. “Ale [je zjavne zaujaté] jednoducho hneď na začiatku vyhlásiť, že ‘to’je plné lží. Je to konšpiračná teória. Jej’cieľom je len podkopať Joea Bidena.’” 

“Najmä debata o pandémii COVID, ktorá sa jednoducho stavia na stranu establišmentu a doktora Fauciho spôsobom, ktorý by ani oni nevyjadrili s takou istotou.” 

Sanger ďalej zdôraznil úlohu, ktorú zohráva technologický gigant Google pri presadzovaní neobjektívnych článkov na Wikipédii. 

“Čo viem, je to, že Google v priebehu rokov daroval Wikipédii milióny dolárov,” povedal. “Google, čo je oveľa dôležitejšie, presadzoval články na Wikipédii. A pokiaľ ľudia, ktorí sú v spoločnosti Google alebo jej radia, investujú do nej, chcú, aby verejnosť verila určitým veciam. Pokiaľ Wikipédia hovorí tieto veci, potom budú mať tieto články tendenciu byť vytlačené na vrchol.” 

Elon Musk sa tiež vyjadril k otázke zaujatosti Wikipédie’. “Je to veľký problém,”Musk napísal v reakcii na ukážku z relácie Glenna Greenwalda’. “Taktiež sa zdá, že skutočným cieľom mnohých starších mediálnych orga“nizácií je jednoducho poskytovať ‘oficiálne mediálne citácie’, ktoré podporujú politicky zaujatú stránku Wiki.” 

Sanger, ktorý má doktorát z filozofie, spoluzakladal Wikipédiu spolu s Jimmym Walesom v roku 2001. Sanger mal na začiatku viacero interných sporov a v roku 2002 ho spoločnosť prepustila. V priebehu rokov bol Sanger čoraz kritickejší voči smerovaniu platformy. V roku 2012 upozornil namnožstvo pornografie na webovej stránke. V roku 2021 Sanger založil alternatívu k Wikipédii zameranú na slobodu slova s názvom “Encyklosféra” v snahe bojovať proti ľavicovej “propagande”, ktorú Wikipédia podporuje. 

Encyklosféra teraz ponúka dve webové stránky s názvom Encyclosearch a Encycloreader, ktoré prehľadávajú 35 rôznych encyklopédií vrátane Wikipédie a jej konzervatívnej alternatívy Conservapedia, otvorene ľavicovej RationalWiki,a ďalších encyklopédií zameraných na konkrétnu tému, ako je napríklad Encyklopédia Veľkých plání.