Thomas_Aquinas_4-810x500.jpg

Dvojročné jubileum na počesť svätého Tomáša Akvinského zahŕňa osobitné odpustky

71
Kultúra života

Pred 800. výročím narodenia svätého Tomáša Akvinského Rím udeľuje plnomocné odpustky všetkým veriacim, ktorí sa v nasledujúcich dvoch rokoch zúčastnia na jubilejných oslavách dominikánskeho rádu.

Dvoročné Akvinské jubileum, ktoré sa začalo 28. januára 2023, zahŕňa tri výročia na počesť anjelského doktora. Dňa 18. júla uplynulo 700 rokov od kanonizácie svätého Tomáša, ktorú 18. júla 1323 slávil pápež Ján XXII.

Na jar budúceho roka, 7. marca 2024, na tradičný sviatok svätého Tomáša Akvinského, si dominikáni pripomenú 750. výročie jeho smrti, ku ktorej došlo v roku 1274 v cisterciánskom opátstve Fossanova. Teológ bol na ceste, aby sa zúčastnil na Lyonskom koncile, a cestou ochorel. Jeho telo bolo vo Fossanove uchovávané až do konca 14. storočia, keď boli jeho relikvie prenesené do Toulouse vo Francúzsku, kde svätý Dominik založil rád kazateľov. Dnes si relikvie svätého Tomáša’ možno stále uctiť v Toulouse.

Jubileum napokon vyvrcholí 800. výročím narodenia svätého Tomáša’ 28. januára 2025. Tomáša Akvinského’narodenín je dátum, kedy sa svätec pripomína v novom kalendári Novus Ordo.

Plnomocné odpustky, ktoré udeľuje vatikánska Apoštolská penitenciária, môže získať každý z veriacich, ktorý vykoná púť do kostola, oratória alebo na sväté miesto spojené s dominikánskym rádom. Môže ísť o účasť na formálnejších oslavách jubilea alebo jednoducho o to, aby “venovali vhodný čas zbožnému rozjímaniu.” Púť by mala zahŕňať modlitbu Modlitby Pána’, recitovanie Vyznania viery a vzývanie príhovoru Panny Márie a svätého Tomáša Akvinského. Každý kostol, svätyňa alebo kaplnka, ktorú spravuje alebo ktorá patrí dominikánskemu rádu, spĺňa podmienky na púť.

Stále platia obvyklé podmienky na získanie plnomocných odpustkov, ktoré sú nasledovné: osoba musí 1) byť v stave milosti, 2) byť odpútaná od všetkých hriechov, smrteľných i všedných, 3) modliť sa na úmysel pápeža’4) vykonať sviatostnú spoveď a 5) prijať sväté prijímanie. Spoveď a sväté prijímanie možno vykonať v priebehu 20 dní pred alebo po odpuste.

Podľa Katechizmu Katolíckej cirkvi je odpustok “odpustenie časného trestu pred Bohom za hriechy, ktorých vina už bola odpustená.”Plenárny odpustok na Akvinské jubileum sa môže vzťahovať “na duše verných zosnulých, ktoré sú ešte v očistci,” a môžu ho získať aj tí, ktorí z nejakého vážneho dôvodu nemôžu opustiť svoj domov, napríklad chorí alebo starší ľudia, “ak sa s pohŕdaním všetkými svojimi hriechmi a s úmyslom čo najskôr splniť tri obvyklé podmienky duchovne zapoja do osláv jubilea pred obrazom sv. Tomáša Akvinského a obetujú milosrdnému Bohu svoje modlitby, ako aj bolesti a neduhy svojho života.”Odpustky možno získať do konca jubilea 28. januára 2025.

Svätého Tomáša Akvinského vysoko vyzdvihovali mnohí svätci a pápeži. V encyklike Aeterni Patris o obnove kresťanskej filozofie pápež Lev XIII. nazval Akvinského “osobitnou oporou a slávou katolíckej viery.”

Leo napísal: “S duchom pokorným a rýchlym zároveň, s pamäťou pohotovou a húževnatou, so životom po celý čas bez poškvrny, milovník pravdy pre ňu samu, bohato obdarený ľudskou a božskou vedou, ako slnko zohrieval svet teplom svojich cností a napĺňal ho nádherou svojho učenia.”

Pri rozprávaní o jedinečnej pocte, ktorej sa dostalo sv. Tomášovi, ktorá podčiarkuje význam jeho učenia a myslenia, Lev napísal, že “hlavnou a osobitnou Tomášovou slávou, o ktorú sa nedelil so žiadnym z katolíckych doktorov, je to, že tridentskí otcovia urobili súčasťou poriadku konkláve, aby sa na oltár položila spolu so Svätým písmom a dekrétmi najvyšších pápežov Summa Tomáša Akvinského, odkiaľ treba hľadať radu, rozum a inšpiráciu.”

Leo zakončil svoju chválu svätca výzvou biskupom, aby “obnovili zlatú múdrosť svätého Tomáša a šírili ju široko-ďaleko na obranu a krásu katolíckej viery, pre dobro spoločnosti a na prospech všetkých vied.”

List magistra Rádu kazateľov pri príležitosti osláv jubilea svätého Tomáša Akvinského si môžete prečítať zde.