shutterstock_255304384-810x500.jpg

CIA sa do ukrajinských záležitostí zapája od 40. rokov 20. storočia

21
Kultúra smrti

Tento článok pôvodne uverejnilo spravodajské centrum WND

Mnohí si myslia, že zapojenie USA do ukrajinskej vojny je pre Ameriku niečím novým, ale to trvá už od roku 1947, keď vznikla Ústredná spravodajská služba.

Údajne “Operácia Red Sox” mala spočívať v prelete neoznačených lietadiel C-47 nad Čiernym morom, ktoré leteli sotva nad zemou, aby neboli odhalené, a vysadili hŕstky kománd, aby sa spojili s ukrajinským odbojom, ktorý vtedy bojoval proti sovietskej rozpínavosti. Cieľom operácie bolo, aby “nakoniec mohla byť na“ Ukrajine zriadená operačná základňa, ” podľa odtajneného dokumentu CIA. V roku 1947 šéf Oddelenia špeciálnych projektov CIA pre sovietske operácie napísal: “Operácie využívajúce Ukrajincov ako organizovanú skupinu sa pravdepodobne ukážu ako bezcenné - jednoducho preto, že bez praktickej podpory budú ukrajinské nacionalistické skupiny zdecimované sovietskym tlakom a demoralizáciou.”

Operácia Červená pechota sa začala v roku 1949 a mala hrozné výsledky. Z 85 agentov, ktorých CIA vysadila na Ukrajine, mnohí neboli na mieste dlhšie ako niekoľko hodín, než ich “chytili a mučili alebo rovno zabili.”

Po tomto záhadnom neúspechu si Washington uvedomil, že o ukrajinských nacionalistoch nevie dosť. Zistilo sa, že nacionalisti boli “priamo spojení s nacistickými zverstvami v regióne” a boli to “nacisti, čisto a jednoducho” Jeden z vedúcich operácií CIA uviedol, že to bolo “horšie ako to, pretože mnohí z nich robili pre nacistov’ špinavú prácu.”

Zistenie, že dôstojník MI6 Kim Philby špehoval pre Rusov od roku 1933 a mohol prezradiť program, by tiež mohol byť príčinou neúspechu misie’v prospech Rusov.

CIA pokračovala vo svojich misiách na Ukrajine aj v 50. rokoch minulého storočia.

Presuňme sa do februára 2014. Joe Biden, Obamov’point man v ukrajinských záležitostiach, bol v Kyjeve a sledoval, ako protivládni demonštranti zaplnili ulice v rámci tzv. revolúcie na Majdane.”“Maskovaní militanti” požadovali zmenu vlády a ústavy. Riadne zvolený ukrajinský prezident Janukovyč bol obvinený, že svojou politikou je proruský a protieurópsky, pretože odmietol podpísať dohodu s EÚ. Bol zvolený “v hlasovaní, ktoré medzinárodní pozorovatelia považovali za primerane slobodné a spravodlivé.”

Podľa štvorhodinového rozhovoru filmára Olivera Stonea’s Janukovyčom, dohoda, s ktorou Janukovyč súhlasil, bola odsunutá nabok “keď ho dobre vyzbrojení neonacistickí radikáli opakovanými pokusmi o atentát donútili utiecť z krajiny.” Na druhý deň,  bola ustanovená nová prozápadná vláda, ktorú okamžite uznali Spojené štáty.USA (rovnako ako v prípade Chávezovho prevratu v roku 2002).”

Predtým ruské tajné služby zachytili telefonický rozhovor medzi Victoriou Nulandovou, námestníčkou ministra zahraničných vecí pre európske a euroázijské záležitosti, a Geoffreyom Pyattom, veľvyslancom USA na Ukrajine. V tomto telefonáte bol podrobne opísaný ich výber Jaceňuka za premiéra po zosadení Janukovyča. Telefonát unikol do medzinárodných médií.

Nanešťastie, pri tejto revolúcii na Majdane prišli o život protestujúci aj policajti. Zabití aktivisti sú známi ako “nebeská stovka.” Stone uviedol, že “sa zdá byť jasné, že takzvaní ‘strelci’, ktorí zabili 14 policajtov, zranili približne 85 a zabili 45 protestujúcich civilistov, boli mimo agitátorov tretej strany.”

“Mnohí svedkovia, vrátane Janukovyča a policajných predstaviteľov, sa domnievajú, že tieto cudzie elementy zaviedli prozápadné frakcie – s otlačkami prstov CIA.” Stone prirovnal tento zvrat k protestom vo Venezuele v rokoch 2002 a 2014. Uviedol, že plánom je “vytvoriť dostatočný chaos, ako to CIA urobila v Iráne ’53, Čile ’73 a nespočetných ďalších prevratoch, a legitímna vláda môže byť zvrhnutá.” Stone ďalej uviedol: “Je to’americká’technika mäkkej moci nazývaná ‘Zmena režimu 101.’”

Toto zvrhnutie ukrajinskej vlády prinútilo Putina reagovať. Kým bol Krym súčasťou Ukrajiny, Rusko malo s bývalou ukrajinskou vládou dohodu o využívaní Krymu ako teplovodného prístavu. Po zvrhnutí vlády ruská armáda Krym anektovala. Putin mal pocit, že národná bezpečnosť Ruska’je ohrozená, pretože dva hlavné ruské teplovodné prístavy sú Tartus v Sýrii a Sevastopoľ na Kryme.

Amerika si za vlády prezidenta Trumpa užívala štyri roky bez nových vojen. Množstvo článkov sugeruje že Bidenova administratíva vyvolala vojnu na Ukrajine. Dokonca aj pápež uviedol, že vojna bola “možno nejakým spôsobom vyprovokovaná.” Čínsky’prezident Xi uviedol, že “konflikt a konfrontácia nie sú v záujme nikoho’”

Starší reportér a redaktor Newsweek, William Arkin, uskutočnil hĺbkové vyšetrovanie súčasnej ukrajinskej angažovanosti CIA’a. Pozrime sa, či to znie povedome.

CIA prepravuje na Ukrajinu zbrane pomocou ‘sivej flotily’ komerčných lietadiel… posiela na Ukrajinu personál na tajné misie a pomáha Ukrajincom s novými zbraňami a systémami.

Je to ten istý herný plán ako v roku 1949, len tentoraz USA pridali do obrazu 100 miliárd dolárov v zbraniach a hotovosti. Arkin tiež upozorňuje: “Ukrajina nie je spojencom Spojených štátov. Voči Ukrajine nemáme žiadne zmluvné záväzky. A Spojené štáty nie sú vo vojnovom stave s Ruskom. Ide teda o mimoriadne unikátne bojisko, na ktorom CIA zohráva mimoriadne dôležitú úlohu, ” nevie, čo urobí Ukrajina, ani čo urobí Rusko. Súčasťou toho, čo mala CIA robiť, bolo naliehať na Ukrajinu, aby neútočila na Rusko alebo Bielorusko, ale v súvislosti s bombovými útokmi na Nord Stream, Kerčský most a dvoma útokmi dronov na Rusko by USA mohli financovať niečo, nad čím majú len malú kontrolu, keďže americké tajné služby sa domnievajú, že za všetkým stojí Ukrajina.

Dňa 25. decembra 2022 a opäť 6. januára 2023 Putin ponúkol mierové rokovania, ale namiesto rozhovoru s Putinom Bidenom vymenovaný riaditeľ CIA William Burns vyhlásil, že hoci väčšina konfliktov končí rokovaniami, Rusko to s reálnymi rozhovormi nemyslí vážne.

10. júla 2023 Biden povedal že Ukrajina nie je pripravená vstúpiť do NATO. Je to veľmi zvláštne, keďže Biden presadzoval členstvo Ukrajiny v NATO od rozpadu Sovietskeho zväzu v roku 1991. Ešte zvláštnejšie je, že hoci práve toto chcel Putin s Bidenom riešiť ešte pred začiatkom vojny, Biden sa s Putinom odmietol rozprávať s tým, že obavy z ukrajinského členstva v NATO sú nezaujímavým faktorom pre rokovania.

Aký’je teraz cieľ pri tomto prehnanom neporiadku v CIA a neohrabanej Bidenovej administratíve?"

Pretlačené so súhlasom WND News Center.