shutterstock_2173822621-810x500.jpg

Odvolací súd kritizuje pokusy Bidenovej administratívy vyvíjať tlak na veľké technologické spoločnosti, aby cenzurovali používateľov

14
Kultúra smrti

Ako tvrdý úder pre Bidenovu administratívu vyjadril vo štvrtok americký 5. obvodný odvolací súd pochybnosti nad neúnavnými pokusmi demokratov zvrátiť príkaz, ktorý výrazne sťažuje ich požiadavky voči gigantom sociálnych médií na cenzúru obsahu, ktorý označujú za dezinformácie.”

To prichádza po žalobe ktorú podali štáty Louisiana a Missouri.

Žaloba tvrdí, že americkí úradníci neprimerane využívajú právomoci pri nátlaku na veľké technologické spoločnosti, ako sú Meta Platforms Facebook, Alphabet YouTube a X Corp Twitter, aby cenzurovali príspevky týkajúce sa COVID-19, volieb v roku 2020 a ďalších tém.

Aj keď Daniel Tenny, právnik amerického ministerstva spravodlivosti, na svoju obhajobu prezentoval, že vláda tieto spoločnosti len “informovala” o príspevkoch šíriacich dezinformácie, ale nikdy ich nenútila k ich stiahnutiu, súd má zrejme iný názor.

Zdôrazňujúc znepokojujúcu dôvernosť medzi vládou a veľkými technologickými spoločnosťami, okresná sudkyňa Jennifer Walker Elrodová považovala podráždenú komunikáciu úradníkov s firmami sociálnych médií za to, že urýchlene neodstránili konkrétne príspevky, za hierarchiu moci medzi zamestnávateľom a zamestnancom. Tento názor zopakoval aj obvodný sudca Don Willett, ktorý tvrdil, že verejné hrozby vlády voči platformám sociálnych médií v súvislosti so zákonnou imunitou a presadzovaním protimonopolných pravidiel boli skrytou nátlakovou taktikou.

Sudkyňa Elrodová označila správy úradníkov za “podráždené” a uviedla, že vyvíjali nátlak na platformy, ktoré neodstraňovali určité príspevky dostatočne rýchlo. Sudkyňa Elrodová to opísala ako podobný “veľmi úzky pracovný vzťah” medzi vládou a platformami.

“Je to”ako keď sa nadriadený sťažuje na pracovníka,” povedala.

Obvodný sudca Don Willett sa odvolal na vyhlásenia predstaviteľov Bidenu, v ktorých naznačili, že online platformy by mohli čeliť protimonopolnému konaniu alebo stratiť imunitu podľa § 230 ako hrozby, ktoré sa vznášajú nad platformami, ktoré sa odmietajú podriadiť.