shutterstock_1825730168-810x500.jpg

Bidenova administratíva vyzýva Najvyšší súd, aby zrušil zákony proti cenzúre na Floride a v Texase

67
Kultúra smrti

Ak ste unavení z cenzúry a dystopických hrozieb voči občianskym slobodám, prihláste sa na odber Reclaim The Net

Prezentovaná ako snaha o ochranu práv na vyjadrovanie, Bidenova administratíva vyzvala Najvyšší súd, aby zrušil kontroverzné segmenty zákonov proti cenzúre sociálnych médií ratifikovaných na Floride a v Texase.

Kópiu podania nájdete tu.

Predložené zákony obmedzujú autonómiu popredných platforiem sociálnych médií tým, že im zabraňujú cenzurovať prejavy občanov&nbspa diskriminovať ich na základe politického názoru.

(Prezident Joe Biden je tiež používa argument že zákaz jeho administratívy žiadať platformy o odstránenie prejavu je porušením prvého dodatku)

Obe guvernér štátu Florida Ron DeSantis a guvernér štátu Texas Greg Abbott rozhodne podporujú tieto zákony ako prostriedok ochrany hlasov pred potláčaním. Guvernér DeSantis pri podpise zákona v máji 2021 kritizoval zaujatosť veľkých technologických’spoločností pre ideológiu Silicon Valley a zdôraznil potrebu zodpovednosti.

Texaský zákon, ktorý obsahuje ustanovenie zakazujúce diskrimináciu na základe názorov, obsahuje niekoľko výnimiek a umožňuje platformám zakázať obsah propagujúci násilie, kriminálne správanie, zneužívanie detí a obťažovanie osôb, ktoré prežili sexuálne zneužívanie, a iné. Zákon tlačí na platformy sociálnych médií, aby prijali postupy podávania sťažností používateľov, zverejnili postupy správy obsahu a údajov a zverejnili komplexnú polročnú správu o transparentnosti.

Právny predpis sa vzťahuje len na platformy, ktoré mesačne prilákajú viac ako 50 miliónov používateľov.

Floridský zákon má podobný rozsah pôsobnosti a navyše nariaďuje podrobné odôvodnenie každej moderácie obsahu. Právny predpis tiež zakazuje zakazovanie politických protivníkov alebo “novinárskych podnikov.”

Generálna prokurátorka USA Elizabeth Prelogar to vníma ako zásah do práv vyplývajúcich z prvého dodatku. V nedávnom podaní na súd tvrdila, že takéto zákony porušujú slobodu technologických gigantov pri výbere, úprave a usporiadaní obsahu vytvoreného používateľmi. V podstate tvrdila, že všetky tieto činnosti sú chránené prvým dodatkom.

Podporujúc dve priemyselné obchodné skupiny, ktoré zákony oficiálne napadli, prosila Najvyšší súd, aby obe opatrenia preskúmal.

Federálne odvolacie súdy sú však v tejto otázke rozdelené. Odvolací súd 11. obvodu USA v Atlante zablokoval predovšetkým floridské právne predpisy, pretože ich považuje za potenciálne protiústavné. Naopak, 5. obvodný súd v New Orleans podporil texaský zákon, ale pozastavil ho, aby sa odvolanie mohlo dostať na Najvyšší súd.

Obidva štáty, ako aj obchodné skupiny, žiadajú Najvyšší súd, aby rozhodol o celom rade otázok týkajúcich sa týchto dvoch prípadov. Oznámenie rozhodnutia súdu”sa očakáva už v septembri.

Aj keď sa Prelogar do veľkej miery stotožňuje so spoločnosťami sociálnych médií, zdržala sa podpory ich protestu proti “ustanoveniam o všeobecnom zverejňovaní informácií”, ktoré vyžadujú zverejňovanie zásad riadenia obsahu a vypracúvanie správ o transparentnosti. Tieto otázky podľa nej nie sú hlavným predmetom žalôb a preskúmanie zo strany najvyššieho súdu by bolo predčasné.

Pretlačené so súhlasom Reclaim The Net.