abortion-pill-woman-blue-sweater-810x500.jpg

Federálni sudcovia zablokovali Biden FDA od povolenia potratových piluliek, ktoré sa majú posielať poštou

31
Kultúra smrti

V decembri 2021 Bidenova administratíva FDA zrušila požiadavku, aby sa potratové tabletky vydávali osobne, a namiesto toho umožnila lekárnikom posielať ich poštou, pokiaľ má príjemca lekársky predpis. 

V januári 2023 Bidenovo ministerstvo spravodlivosti Úrad právneho poradcu (DOJ’Office of Legal Counsel - OLC) zdôvodnil túto politiku vydaním právneho stanoviska, v ktorom sa odvoláva na ustanovenie 150 rokov starého zákona nazývaného Comstockov zákon, podľa ktorého je v USA nezákonné Poštová služba nesmie doručovať žiadne “predmety, nástroje, látky, drogy, lieky alebo veci, ktoré sú propagované alebo opísané spôsobom, ktorý má viesť iného k tomu, aby ich použil alebo použil na vykonanie potratu”, a že potratové tabletky sa môžu voľne posielať poštou, pokiaľ odosielateľ nemá v úmysle, aby ich príjemca použil nezákonne.

Zastupujúca hŕstku lekárov a skupín vrátane Aliancie za Hippokratovu medicínu a Americkej asociácie pro-life pôrodníkov & gynekológov, Aliancia na obranu slobody (ADF) podala žalobu, securingv apríli pozastavenie platnosti politiky od Okresného súdu USA pre severný okres Texasu, divízia Amarillo. 

V stredu senát 5. obvodu rozhodol jednomyseľne v prospech ADF a v neprospech FDA v kľúčových otázkach prípadu, pričom zrušil ďalšie aspekty texaskej premlčacej lehoty a nedostatku ujmy pre žalobcov a zdôraznil, že konečné slovo bude mať nakoniec Najvyšší súd.

“Dospeli sme k záveru, že nárok lekárskych organizácií a lekárov’, pokiaľ ide o schválenie z roku 2000, je pravdepodobne premlčaný,” rozhodol senát. “Preto musí byť táto časť uznesenia okresného súdu’ ZRUŠENÁ. To znamená, že až do konečného rozsudku bude Mifeprex naďalej dostupný verejnosti za podmienok používania, ktoré existovali v roku 2016.”

“Taktiež ZRUŠUJEME časť uznesenia týkajúcu sa Generického schválenia z roku 2019, pretože lekárske organizácie a lekári nepreukázali, že sú poškodení týmto konkrétnym konaním,” pokračoval. “Generická verzia mifepristónu bude dostupná aj za rovnakých podmienok ako Mifeprex.”

“Súd však “POTVRDZUJE[S] časti uznesenia o pozastavení, ktoré sa týkajú zmien z roku 2016 a rozhodnutia o nevykonateľnosti z roku 2021. Tieto opatrenia agentúry — ktoré vo všeobecnosti uvoľňujú ochranu a predpisy týkajúce sa používania mifepristónu — budú pozastavené počas trvania tohto súdneho sporu.”

Toto posledné ustanovenie znamená, že potratové tabletky sa už nemôžu posielať poštou aspoň počas trvania tohto prípadu a že hraničný bod pre užívanie potratových tabletiek sa posúva z 10 týždňov’ tehotenstva na sedem týždňov spolu s obnovením ďalších podmienok vrátane osobných návštev v ordinácii, zákazu predpisovania liekov nelekármi a povinného hlásenia nefatálnych nežiaducich udalostí.

V jednom bode porota poznamenala, že agentúra, ktorej úlohou je zabezpečiť bezpečnosť liekov, účinne využila svoj vlastný zlý precedens zrušenia požiadavky na hlásenie, aby odôvodnila svoj krok z roku 2021: “je nerozumné, aby agentúra zrušila požiadavku na hlásenie veci a potom použila výslednú absenciu údajov na podporu svojho rozhodnutia.”

ADF je oslavuje rozhodnutie ako víťazstvo.

“Piaty súdny okruh správne požadoval, aby FDA vykonal svoju prácu a obnovil kľúčové záruky pre ženy a dievčatá vrátane ukončenia nelegálnych potratov objednávaných poštou,” uviedla hlavná právna zástupkyňa ADF Erin Hawleyová. “FDA bude konečne nútená zodpovedať sa za škody, ktoré spôsobila zdraviu nespočetného množstva žien a dievčat a právnemu štátu tým, že nezákonne odstránila všetky zmysluplné záruky z režimu chemických potratových liekov.

“Bezprecedentné a nezákonné kroky FDA’neodrážali vedecký úsudok, ale skôr odhalili politicky motivované rozhodnutia presadiť nebezpečný režim liekov bez ohľadu na zdravie žien’alebo právny štát. Je to významné víťazstvo pre lekárov a lekárske združenia, ktoré zastupujeme, a čo je dôležitejšie, pre zdravie a bezpečnosť žien.

Dôkazy ukazujú, že potratové tabletky predstavujú špecifické riziko pre matky, ktoré ich užívajú (okrem toho, že sú smrteľné pre ich nenarodené deti), najmä keď sa normy pre ich užívanie naďalej uvoľňujú.

A 2020 otvorený list koalície pro-life skupín vtedajšiemu komisárovi FDA Stephenovi Hahnovi upozornil, že podľa vlastného systému hlásenia nežiaducich účinkov FDA’potratové tabletky od roku 2000 spôsobili viac ako 4 000 hlásených nežiaducich účinkov vrátane 24 úmrtí matiek. Nežiaduce udalosti sú notoricky nedostatočne hlásené FDA a od roku 2016 FDA vyžaduje od výrobcov potratových tabletiek len hlásenie úmrtí matiek.”

Pro-lifers varujú, že po úplnom zrušení požiadaviek, aby sa potratové tabletky užívali pod akýmkoľvek lekárskym dohľadom alebo s lekárskou podporou v blízkosti, sa tieto udalosti určite zvýšia. 

“A November 2021 štúdia vedcov z Charlotte Lozier Institute vyšla v odbornom časopise Health Services Research and Managerial Epidemiology,” wrotesvýskumný pracovník Katolíckej univerzity v Amerike Michael New. “Analyzovali údaje štátneho programu Medicaid o viac ako 400 000 potratoch zo 17 štátov, ktoré financujú plánované potraty prostredníctvom svojich programov Medicaid. Zistili, že počet návštev pohotovosti súvisiacich s potratom v súvislosti s tabletkou sa od roku 2002 do roku 2015 zvýšil o viac ako 500 percent. Miera návštev pohotovosti v súvislosti s chirurgickými potratmi sa v tom istom období tiež zvýšila, ale oveľa menej.’”

Biely dom a potratová lobby však určili, že s zvrátenie rozsudku vo veci Roe v. Wade z minulého roka, ktorý umožňuje štátom priamo zakázať potraty, je jednoduchá distribúcia potratových tabletiek cez hranice štátov jednou z ich najsilnejších taktík na zachovanie “prístupu k potratom.” V novembri 2022 Operation Rescue oznámila, že čistý pokles 36 potratových zariadení v roku 2022 viedol k najnižšiemu počtu za takmer 50 rokov, avšak biznis s chemickými potratmi “prudko vzrástol”, pričom 64 % nových zariadení postavených v minulom roku sa špecializovalo na výdaj mifepristónu a misoprostolu.