shutterstock_1586814295-810x500.jpg

Počet asistovaných samovrážd v Kalifornii vzrástol o 63 % len za jeden rok

37
Kultúra smrti

Podľa najnovších údajov štátu vzrástol počet asistovaných samovrážd v Kalifornii za jeden rok o 63 %.

Najnovšia správa štátu obsahuje údaje za rok 2022 asistovaných samovrážd. Vyplýva z nej, že “853 osôb zomrelo po požití predpísaného lieku (liekov) na pomoc pri umieraní, čo zahŕňa 50 osôb, ktoré dostali predpisy pred rokom 2022.”

V roku 2021 zomrelo 522 osôb po užití liekov predpísaných podľa zákona. To znamená, že medzi rokmi 2021 a 2022 došlo k 63-percentnému nárastu.

Ze správy vyplýva, že nie všetci, ktorí požiadali o lieky, ich užili, aby sa zabili.

V roku 2022 požiadalo o lieky na samovraždu celkovo 1 270 osôb, ale len potvrdených 803 z nich sa zabilo. Ďalších 173 zomrelo na následky základného ochorenia, zatiaľ čo 294 má “neznámy stav požitia.” Približne 92 percent bolo starších ako 60 rokov. Väčšina, viac ako 60 percent, mala vysokoškolské vzdelanie a väčšina mala rakovinu.

Nárast počtu asistovaných samovrážd nasledoval po zmenách v štátnom zákone, vďaka ktorým sa odstránili niektoré bezpečnostné opatrenia.

“Nárast počtu asistovaných samovrážd nastal po tom, čo kalifornskí zákonodarcovia v roku 2021 podporili zákon, ktorý skrátil z 15 dní na 48 hodín čas potrebný na podanie žiadosti o kokteil liekov na samovraždu,” Daily Mail noted. “Tento zákon nadobudol účinnosť v januári.”

“Niet divu, že počet asistovaných samovrážd prudko vzrástol rok po tom, ako kalifornský zákonodarca účinne zrušil pôvodnú 15-dňovú lehotu na rozmyslenie,” Matt Valliere, riaditeľ organizácie Patients’ Rights Action Fund, povedal britskej publikácii.

“Väčšina pacientov Medi-Cal nemôže dostať konzultáciu o duševnom zdraví za menej ako 72 hodín a nemá zaručenú paliatívnu starostlivosť, ale teraz môžu dostať lieky na samovraždu do 48 hodín a štát ich vždy zaplatí,”povedal Valliere.

Hawaii nasledovalo Kaliforniu a uľahčilo a urýchlilo postup pre osoby, ktoré plánujú spáchať samovraždu. Josh Green, ktorý je onkológom na dôchodku, podpísal zákon skracujúci túto lehotu o 75 percent, len na päť dní,” LifeSiteNews predtým informoval. “Nový zákon tiež umožňuje lekárom úplne upustiť od tejto lehoty, ak je pacient nevyliečiteľne chorý a očakáva sa, že zomrie skôr ako o päť dní.”

Tzv. asistovaná samovražda “lekárom” vyvolala odpor odporcov naprieč politickým spektrom, vrátane nielen katolíkov a konzervatívnych protestantov, ale aj práv osôb so zdravotným postihnutím aktivisti a Americká lekárska asociácia, ktorá zvyčajne podporuje liberálne sociálne otázky, ako sú potraty a transgenderizmus.

“Samovražda s asistenciou lekára je zásadne nezlučiteľná s úlohou lekára’ako liečiteľa, bolo by ťažké alebo nemožné ju kontrolovať a predstavovala by vážne spoločenské riziko,” etický kódex AMA stanovuje.

Katolícka cirkev odsudzuje eutanáziu aj asistovanú samovraždu. List Kongregácie pre náuku viery (CDF) z roku 2020 nazval súvisiace činy “vnútorne zlými”

“Každý život má pre každého rovnakú hodnotu a dôstojnosť: úcta k životu druhého je rovnaká ako úcta, ktorú si človek zaslúži voči”vlastnému životu,” uviedla CDF. “Ten, kto sa s plnou slobodou rozhodne vziať si vlastný život“preruší svoj vzťah s Bohom a s druhými a zriekne sa seba samého ako morálneho subjektu. Asistovaná samovražda zvyšuje závažnosť tohto činu, pretože do vlastného zúfalstva zatiahne aj druhého človeka.”

“Iný človek je vedený k tomu, aby odvrátil svoju vôľu od Božieho tajomstva v teologickej cnosti nádeje, a tak zavrhol autentickú hodnotu života a porušil zmluvu, ktorá zakladá ľudskú rodinu,” napísal CDF. “Asistencia pri samovražde je neoprávnenou spoluprácou na nezákonnom čine, ktorý je v rozpore s teologickým vzťahom s Bohom a morálnym vzťahom, ktorý nás spája s ostatnými, ktorí majú spoločný dar života a zmysel existencie.”