KimDavis_1-810x500.jpg

Porota priznala 100-tisíc dolárov páru rovnakého pohlavia, ktorému úradníčka z Kentucky Kim Davisová odmietla udeliť povolenie na sobáš

40
Kultúra smrti

Bývalá úradníčka okresu Rowan v Kentucky Kim Davisová musí zaplatiť 100 000 dolárov páru rovnakého pohlavia, ktorému v roku 2015 odmietla vydať povolenie na uzavretie manželstva v rámci prebiehajúceho prípadu o náboženskej slobode, ktorý Najvyšší súd USA odmietol riešiť.

V roku 2015, po kontroverznom rozhodnutí Najvyššieho súdu Obergefell v. Hodgesovi, ktorý prinútil všetkých 50 štátov uznať manželstvá “rovnakého pohlavia, ” Davisová vyhlásila, že prestane vydávať povolenia na uzavretie manželstva s odôvodnením, že jej požadovaný podpis na dokumentoch by predstavoval osobné schválenie homosexuálnych zväzkov, ktoré porušuje jej kresťanské presvedčenie. 

Jej odpor voči novej norme pretrvával celé roky, a to aj napriek verejnému tlaku zo strany súdov, sudcov a politikov, a dokonca aj uväzneniu za pohŕdanie súdom. Davisová v roku 2018 prehrala opätovné voľby do svojej funkcie približne o 700 hlasov.

Vtedajší republikánsky guvernér Matt Bevin čiastočne vyriešil situáciu tým, že vydalvýkonný príkaz na úplné odstránenie mien okresných úradníkov’ z manželských licencií a odmietnuté homosexuálne páry nakoniec získali licencie od iných úradníkov, ale jeden takýto pár, David Ermold a David Moore, podali žaloby proti Davisovej v jej úradnej aj osobnej funkcii, z ktorých druhá bola povolená. Koncom roka 2020 Najvyšší súd odmietol odvolanie Davisovej, aby vstúpil do konania a zastavil ho.

Vlani okresný sudca USA David Bunning rozhodol, že Davisová porušila ústavné práva páru’a minulý týždeň porota v Ashlande priznala Ermoldovej a Moorovi po 50 000 dolárov, New York Post informoval. Naopak, porota v podobnom prípade, ktorý proti Davisovej viedol iný pár, James Yates a Will Smith, nepriznala žiadne odškodné.

“Môžem len povedať, že naši klienti boli vyšťavení a ešte viac skľúčení,povedal NPR. “Považujem za šokujúce, že by porota za porušenie ich ústavných práv priznala nula dolárov.”

Liberty Counsel, ktorá Davisovú zastupuje, tvrdí, že nie je zodpovedná za žiadnu škodu, pretože mala právo na náboženskú úpravu podľa prvého dodatku ústavy USA aj podľa zákonov štátu Kentucky, a že žalobcovia neutrpeli žiadnu škodu, pretože počas celého procesu mohli slobodne žiadať o povolenie na uzavretie manželstva u iných okresných úradníkov.

Právny zástupca poznamenáva, že súčasťou žaloby o náhradu škody bolo, že Ermoldová bola údajne “prepustená z University of Pikeville” kvôli tomuto prípadu, ale riaditeľka školy “pre ľudské zdroje”vypovedala, že to nie je pravda a že Ermoldovej”pozícia bola znížená spolu s inými pozíciami. Žalobcovia Ermoldovej, ktorí stratili základ na tvrdenie o náhrade škody, potom počas súdneho procesu zmenili smer a tvrdili, že by mali dostať náhradu škody za urazené city.

Skupina tiež potvrdila, že sa proti rozsudku mieni odvolať.

“Tešíme sa na odvolanie proti tomuto rozhodnutiu pre Kim Davisovú,” povedal zakladateľ a predseda Liberty Counsel Mat Staver. “Budeme argumentovať náboženským prispôsobením podľa prvého dodatku a ďalších štátnych a federálnych zákonov. Budeme tiež argumentovať, že vo veci Obergefell v. Hodges bolo rozhodnuté nesprávne a malo by sa zrušiť. Včerajší’verdikt poroty vydláždil cestu pre tento prípad na Najvyšší súd USA.” 

Pápež František sa v roku 2015 stretol sDavisovou kvôli jej utrpeniu a údajne ju povzbudil, aby “zostala silná” vo svojom postoji za “ľudské právo” na “výhradu svedomia.” Vatikán sa však neskôr pokúsil toto stretnutie bagatelizovať a naznačil, že nepredstavovalo formálnu podporu jej postoja.