francis-synod-mass-810x500.jpg

Pápež František inicioval mesačnú synodu o synodalite

0
Neutral

Pápež František oficiálne otvoril októbrové zhromaždenie Synody o synodalite svätou omšou na Námestí svätého Petra’spolu s novovymenovanými kardinálmi zo sobotňajšieho konzistória’a všetkými účastníkmi synody. 

Pápež František v stredu ráno predsedal svätej omši, ktorou otvoril priebeh mesačného podujatia Synoda o synodalite. Celá synoda sa začala v roku 2021 a skončí sa až v októbri 2024.

Čítajte: Tu’je, čo sa bude diať na Synode o synodalite v októbri tohto roku  

Na svätej omši sa zúčastnili účastníci Synody o synodalite, pričom laickí členovia zasadli vedľa zhromaždených duchovných a prelátov. Sv. Petra’námestie bolo riedko zaplnené účastníkmi omše.

Pápež František pri homílii uviedol, že účastníci synody tu “nie sú preto, aby uskutočnili parlamentné zasadnutie alebo plán reformy.” 

“Synoda nie je parlament,”povedal, čím zopakoval svoje predchádzajúce vyjadrenia. “Protagonistom je Duch Svätý“ sme tu, aby sme kráčali spolu s Ježišovým pohľadom.”

Vzťahujúc sa na “Ježišov pohľad,” František uviedol, ako “je prvoradou úlohou synody, znovu zamerať náš pohľad na Boha; byť Cirkvou, ktorá milosrdne hľadí na ľudstvo: Cirkvou, ktorá je jednotná a bratská, ktorá počúva a vedie dialóg: Cirkvou, ktorá žehná a povzbudzuje, ktorá pomáha tým, ktorí slúžia Pánovi.”

František dodal, že synoda sa snaží uzákoniť “Cirkev, ktorá má vo svojom strede Boha, a preto nie je vnútorne rozdelená a nikdy nie je navonok tvrdá. Je to Cirkev, ktorá riskuje s Ježišom. Takto chce Ježiš Cirkev, svoju nevestu.”

Citujúc pápeža Pavla VI. povedal František, že je potrebné “stať sa Cirkvou, ktorá zo seba robí rozhovor” a “ktorá neukladá bremená.”

“Cirkev má dvere otvorené pre všetkých, pre každého, pre každého,” povedal predtým, ako opäť zaútočil na “rigidných” katolíkov. 

Blahodarný a príjemný pohľad na Ježiša nás chráni pred upadnutím do určitých pokušení. Od toho, aby sme boli rigidnou Cirkvou, ktorá sa vyzbrojuje proti svetu a pozerá sa dozadu.

Pápežove’komentáre prichádzajú vo svetle posledných dní, ktorým dominovali správy o intervenciách kardinálov varujúcich pred nebezpečnými výsledkami synody. 

Päť kardinálov 2. októbra zverejnilo svojich päť dubíí, ktoré v lete zaslali pápežovi Františkovi a ktoré obsahovali otázky týkajúce sa katolíckej náuky a morálky relevantné pre rokovania synody. 

ČÍTAJTE: Päť kardinálov napísalo pápežovi Františkovi Dubia o obavách týkajúcich sa synody, katolíckej doktríny

Kardináli vyzdvihli naliehavosť synody ako katalyzátora intervencie, pričom synodu označili za udalosť “ktorú mnohí chcú využiť na popretie katolíckej náuky práve v otázkach, ktoré našu dubiu znepokojujú.”

Jeden zo signatárov, kardinál Raymond Burke, následne vystúpil 3. októbra na konferencii, na ktorej rozšíril svoje predchádzajúce obavy zo synody.

Burke uviedol, že časté odvolávanie sa na Ducha Svätého zo strany obhajcov synody nie je úprimnou prosbou o Božiu pomoc, ale skôr “politickou” agendou.

Čítajte: Kardinál Burke reaguje na kritiku dubia, varuje, že cieľom synody je zmeniť štruktúru Cirkvi’

“Je, žiaľ, veľmi jasné, že odvolávanie sa na Ducha Svätého zo strany niektorých má za cieľ presadzovanie agendy, ktorá je viac politická a ľudská ako cirkevná a božská,” upozornil Burke. 

Takisto uviedol, že pracovný dokument synody, ktorý je základom mesačných diskusií, “určite obsahuje tvrdenia, ktoré sa nápadne a vážne odchyľujú od večného učenia Cirkvi.”

Čítajte: Kardinál Burke varuje, že synoda je súčasťou ‘revolúcie’ s cieľom ‘radikálne’ zmeniť Katolícku cirkev

Samozrejme, že Instrumentum laboris presadzuje Amoris Laetitia argument, že rozvedení a “znovu zosobášení môžu byť pripustení k svätému prijímaniu ako ustálený bod “magistériálneho a teologického učenia.”Umožnenie rozvedeným v nových zväzkoch prijímať sväté prijímanie je teraz postoj, ktorý po nedávnej odpovedi pápeža’a kardinála Victora Fernándeza’na dubiu kardinála Dominika Duku’pápež opäť potvrdil ako autentický výklad Amoris Laetitia.

ČÍTAJTE: Pápež František podpísal text potvrdzujúci, že Amoris Laetitia umožňuje prijímanie rozvedeným a ‘znovu zosobášeným’

Jeden z mnohých prelátov, ktorý ponúkol svoju silnú podporu piatim kardinálom’dubia súvisiacim so synodou je kardinál Gerhard Müller, bývalý prefekt Kongregácie pre náuku viery. 

Müller hlasno odsúdil viaceré aspekty synody, pričom ju predtým označil za “nepriateľské prevzatie” Cirkvi, ktoré hrozí “koncom” katolicizmu. Nedávno opätovne zverejnil svoje odsúdenie tohto podujatia, pričom tvrdí, že prostredníctvom synody  “falošní proroci” chcú premeniť Cirkev “na organizáciu pomoci pre Agendu 2030.”