GettyImages-1440085172-810x500.jpg

Pro-trumpovská Kari Lakeová sa uchádza o kandidatúru do Senátu USA v kľúčovom štáte Arizona

51
Neutral

Bývalá republikánska kandidátka na guvernérku Arizony Kari Lakeová podala žiadosť o kandidatúru do Senátu USA.

Podľa internetovej stránky Federálnej volebnej komisie bola 2. októbra podaná žiadosť o kandidatúru “Kari Lakeová do Senátu”. Odvtedy zverejnila na X, že 10. októbra urobí “veľké oznámenie” v Scottsdale.

Lakeovú vlani na jeseň tesne porazila pro-potratová demokratka Katie Hobbsová o necelých 18 000 hlasov v súboji, o ktorom Lakeová opakovane tvrdila, že bol naklonený v jej neprospech vďaka falošným podpisom na volebných lístkoch. Súdny systém konštantne odmietol rozhodnúť v jej prospech.

Lake sa v primárkach GOP stretne so šerifom okresu Pinal Markom Lambom. Ak vyhrá, pravdepodobne sa stretne s republikánom USA Rubenom Gallegom, predpokladaným kandidátom demokratov, ako aj s úradujúcou senátorkou Krysten Sinemaovou, bývalou demokratkou, ktorá sa v decembri 2022 stala nezávislou.

Sinemaová je bývalou členkou Strany zelených. Nevyznáva žiadne náboženstvo a identifikuje sa ako bisexuálka. Od svojho zvolenia do Senátu v roku 2018 je vernou spojenkyňou LGBT a potratov. V roku 2022 bola jedinou zákonodarkyňou USA, ktorá sa zúčastnila konferencie Bilderberg. Svoju opätovnú kandidatúru ešte oficiálne neoznámila, ale všeobecne sa predpokladá, že ju plánuje.

Lake sa údajne nachádza na užšom zozname kandidátov na post viceprezidenta Donalda Trumpa’. Ako jej kandidatúra ovplyvní pravdepodobnosť, že túto úlohu obsadí, sa ešte len uvidí. Napriek tomu sú obaja často na rovnakej vlnovej dĺžke, pokiaľ ide o politické otázky, ktoré sú drahé republikánom z MAGA, vrátane bezpečnosti hraníc, prisťahovalectva, boja proti wokeizmu a zabezpečenia integrity volieb.

V decembri 2022 Lakeová neslávne zúčastnil na zhromaždení viac ako 500 homosexuálnych mužov v Trumpovom’sídle Mar-a-Lago na Floride, aby oslávil podpis Joea Bidena’pod nesprávne pomenovaný zákon “Respect for Marriage Act.” Lake povedal rozvášnenému davu, že má rád “homosexuálov”, pretože “vedia myslieť správne.” arcibiskup Carlo Maria Viganò povedal, že podujatie bolo znak, že “deep state kontaminoval celú politickú elitu bez rozdielu.”

Republikán Blake Masters prehral v novembri 2022 so súčasným arizonským demokratickým senátorom Markom Kellym v pomere 51,4 % ku 46,5 %. Voľby boli všeobecne vnímané ako referendum o prezidentovi Trumpovi, ktorý tvrdil, že líder americkej senátnej väčšiny Mitch McConnell nepomohol Mastersovi zabezpečiť víťazstvo.

Senát USA v súčasnosti tvorí 48 demokratov, 49 republikánov a 3 nezávislí, ktorí sú stotožnení s Demokratickou stranou.