Shutterstock_1528434953-810x500.jpg

Nová stránka kanadskej vlády o voľbách tvrdí, že monitoruje obsah, ktorý považuje za "falošný" a "zavádzajúci

21
Neutral

Povedzte kanadským predstaviteľom, aby vyhodili policajta, ktorý nespravodlivo zatkol reportéra

Elections Canada, agentúra zodpovedná za národné voľby, ktorá je zo zákona poverená nestrannosťou, spustila novú webovú stránku, ktorá je podľa nej zameraná na boj proti volebným dezinformáciám a dezinformáciám, ktoré podľa nej narástli s nárastom používania sociálnych médií.

Táto webová stránka s názvom “ElectoFacts” bola spustená 9. januára a obsahuje informácie, ktoré sú údajne faktické, a podľa Elections Canada sa snaží vyjasniť takzvané “mylné predstavy” o kanadskom volebnom procese.

Podľa Elections Canada, “ElectoFacts” je “zdroj, ktorý môžu kanadskí voliči použiť na jednoduché overenie, či informácie, s ktorými sa stretnú o kanadskom’federálnom volebnom procese, sú pravdivé alebo nie. ElectoFacts tiež ponúka informácie o tom, ako prebiehajú federálne voľby a aké sú zavedené záruky na ich ochranu.”

“Kanaďania čoraz častejšie získavajú informácie o voľbách z online zdrojov vrátane platforiem sociálnych médií. Niektoré štúdie ukazujú, že používatelia sociálnych médií sa prostredníctvom týchto platforiem pravidelne stretávajú s nepravdivým alebo zavádzajúcim obsahom súvisiacim s voľbami, aj keď sa snažia nájsť presné informácie,”Elections Canada tvrdí.

Elections Canada upozornila, že nie je “arbitrom pravdy, ani nesleduje presnosť obsahu šíreného platformami politických strán a kandidátov.”

Agentúra tvrdí, že môže “poskytovať korektné informácie o priebehu federálnych volieb.”

Aj keď Elections Canada môže byť nestranícka, súčasná liberálna federálna vláda premiéra Justina Trudeaua presadila zákony, ktoré, ako niektorí varovali, môžu ovplyvniť schopnosť tlače’informovať o budúcich voľbách.

Pred viac ako týždňom LifeSiteNews informoval, že oficiálny kanadský regulátor vysielania mohol čoskoro vypracovať návrh pravidiel pre predvolebný “kódex správania” pre redakcie, ktoré zahŕňajú tlačených a internetových novinárov, a to vďaka nedávno prijatým federálnym zákonom o cenzúre internetu, čo niektorí senátori odsúdili ako urážku slobody tlače.

Elections Canada tvrdí, že nová webová stránka upozorňuje na ‘osem kategórií dezinformácií’

Podľa hlavného volebného úradníka Stéphana Perraulta sa nová webová stránka zaoberá “budovaním odolnosti voči nepresným informáciám, čo pomáha posilniť celkové zdravie demokracie.”

Webová stránka ElectoFacts upozorňuje na osem kategórií dezinformácií, medzi ktoré podľa nej patrí hlasovanie poštou, zahraničné zasahovanie a sčítavanie hlasov.

Jeden fakt, ktorý bol podľa stránky nesprávny z federálnych volieb v roku 2021, sa týka hlasovania poštou.

Elections Canada uviedla, že tvrdenie, že 205 000 hlasovacích lístkov zaslaných poštou bolo “stratených, ignorovaných” alebo nezapočítaných vo federálnych voľbách v roku 2021, nie je pravdivé.

Pokiaľ ide o spôsob počítania hlasov vo federálnych voľbách, všetky hlasovacie lístky sa počítajú ručne. ElectoFacts však poznamenal, že “hoci Elections Canada nepoužíva automatické stroje na počítanie hlasov, úspešne a bezpečne ich používajú volebné agentúry v mnohých iných jurisdikciách.”

“Elections Canada najprv použije elektronické zoznamy v pilotnom projekte v doplňujúcich voľbách, než ich nasadí v širšom meradle. Údaje v elektronických zoznamoch, rovnako ako všetky informácie o voľbách, budú uložené v zabezpečenej databáze v Kanade, ktorá bude prístupná len prostredníctvom zabezpečenej súkromnej siete. Bezpečnosť informácií je základnou súčasťou každého nového IT systému alebo procesu, ktorý vyvíjame.”

Posledné dvoje federálne voľby vyšetrované pre možné zahraničné zásahy

Webová stránka ElectoFacts prichádza napriek projektu, ktorý uskutočnili McGill University a University of Toronto v oblasti volebných “dezinformácií”, ktoré dospel k záveru, že zlé online informácie mali minimálny vplyv na výsledky federálnych volieb v roku 2021.

Keď však ide o posledné dvoje voľby z hľadiska zahraničného zasahovania, veci sú iné. Federálne voľby v roku 2019 aj 2021 sú v súčasnosti predmetom vyšetrovania možného zasahovania do volieb, ktoré má na svedomí komunistická Čína.

verejné vyšetrovanie údajného zasahovania do posledných dvoch federálnych volieb v Kanade zo strany agentov ČKS sa má začať 29. januára.

V posledných mesiacoch údajné zasahovanie Číny do federálnych volieb v Kanade ešte viac narušilo dôveru v rokovania s režimom ČKS.

Zaiste, potenciálne meddling v mnohých Kanaďanoch vyvoláva obavy, najmä vzhľadom na Trudeauovu chválu Číny v minulosti na základnú diktatúru a jeho označenie autoritárskej krajiny za svoju obľúbenú krajinu okrem vlastnej.

Ak nebudú vyhlásené skôr, ďalšie kanadské federálne voľby sa uskutočnia až na jeseň 2025. NDP však uzavrela s Trudeauovou vládou neformálnu koalíciu, ktorá sa začala minulý rok, pričom sa dohodla na podpore a udržaní liberálov pri moci až do ďalších volieb, ktoré sú zákonom stanovené na rok 2025. Kým sa NDP nerozhodne rozísť s liberálmi, je vypísanie predčasných volieb nepravdepodobné.

Nedávne poly ukazujú že škandálmi sužovaná vláda poslala liberálov do úzadia, pričom jej koniec nie je na dohľad. Podľa nedávnej správy LifeSiteNews reportáže, ak by sa dnes konali kanadské federálne voľby, konzervatívci pod vedením lídra Pierra Poilievra by získali väčšinu v Dolnej snemovni nad Trudeauovými liberálmi.

Povedzte kanadským lídrom, aby vyhodili úradníka, ktorý neoprávnene zatkol reportéra