josh_hawley_contemp_getty-810x500.jpg

Senátor Hawley, Babylon Bee sa obrátili na Najvyšší súd, aby rozhodol o zákonoch proti cenzúre

13
Kultúra života

Ak ste unavení z cenzúry a dystopických hrozieb voči občianskym slobodám, prihláste sa na odber časopisu Reclaim The Net.

Senátor Josh Hawley sa obrátil na Najvyšší súd, aby zasiahol do cenzúry zo strany veľkých technologických firiem, ktorá podľa neho ohrozuje slobodu slova Američanov. Na znak podpory nedávno prijatých zákonov v&nbspTexase&nbspa&nbspFloride, ktorých cieľom je zabrániť spoločnostiam prevádzkujúcim sociálne médiá cenzurovať obsah na základe politickej zaujatosti, Hawley podal na súd oficiálny spis.

Kópiu spisu sme pre vás získali&nbsptady.

K Hawleymu sa pripojil First Liberty Institute spolu s&nbspConsovoy McCarthy PLLC a&nbspďalšími skupinami, ktoré súdu predložili spis amicus. Právne tímy, ktoré zastupujú záujmy spoločností Babylon Bee LLC a Not the Bee LLC, napádajú konanie platforiem sociálnych médií, ktoré sa podľa nich nespravodlivo zameriavajú na konzervatívne a náboženské názory a potláčajú ich.

Jeremy Dys, hlavný právny zástupca First Liberty Institute, zdôraznil vážnosť tohto problému: “Cenzúra nie je na smiech. Giganti sociálnych médií už príliš dlho cenzurujú konzervatívne a náboženské prejavy, s ktorými nesúhlasia.” Tvrdí, že predmetné zákony sú nevyhnutné na zabezpečenie toho, aby spoločnosti sociálnych médií dodržiavali normy neutrality, o ktorých tvrdia, že ich dodržiavajú, a ktoré sú v súlade s federálnym zákonom aj prvým dodatkom.

Kópiu tohto podania sme pre vás získali zde.

Tieto štátne zákony, ktoré sa stali predmetom právneho sporu, sa vystupňovali až na Najvyšší súd. Hawley vyjadril svoj názor na X, keď uviedol: “Najvyšší súd by ich mal obmedziť – a vláda by ich mala rozbiť.” Otvorene kritizuje cenzúrne tendencie veľkých technologických spoločností, ako sú YouTube, Facebook, Instagram, TikTok a Google.

Hawley’vo svojom spise spochybňuje argumenty týchto technologických gigantov. Tieto spoločnosti tvrdia, že texaský a floridský zákon, ktoré boli prijaté koncom minulého roka, porušujú ich práva vyplývajúce z prvého dodatku. Toto tvrdenie prichádza v súvislosti s ich činnosťou, ktorá podľa kritikov potláča slobodu prejavu amerických používateľov.

Hawley vo svojom spise upozorňuje na údajnú dvojtvárnosť v postoji Big Tech’a varuje pred akceptovaním ich protichodných tvrdení. Varuje, že schválenie ich tvrdení by mohlo tieto platformy chrániť pred právnou a regulačnou zodpovednosťou.

Táto problematika získala na význame po právnych sporoch v roku 2021 po tom, čo guvernéri Texasu a Floridy, Greg Abbott, resp. Ron DeSantis, zaviedli zákony zamerané na politickú cenzúru zaujatosti zo strany Big Tech. Priemyselné skupiny NetChoice a Computer & Communications Industry Association podali žalobu, pričom sa odvolávali na porušovanie práv vyplývajúcich z prvého dodatku.

Floridský’prístup sa líšil, pričom umožnil obyvateľom žiadať odškodnenie od technologických firiem, ktoré potláčajú ich prejav, a uložil pokuty až do výšky 250 000 USD za deň za cenzúru politických kandidátov. Tento prístup však nebol všeobecne prijatý, keďže jedenásty odvolací súd rozhodol v prospech spoločností sociálnych médií, čo viedlo k rozkolu v súdnom názore na túto záležitosť.

Výsledok týchto kľúčových súdnych sporov, o ktorých sa má rozhodnúť na Najvyššom súde 26. februára, netrpezlivo očakávajú obe strany.

Pretlačené so súhlasom z Reclaim The Net.