shutterstock_552864952-scaled-e1692197879237-810x500.jpg

Voliči vo Wisconsine schválili ústavné zmeny, ktoré zakazujú "Zuckerbucks" vo voľbách

11
Neutral
  • Wisconsin zmenil ústavu na obmedzenie vplyvu súkromných organizácií na správu volieb.
  • Nové dodatky zakazujú prijímanie súkromných darov a grantov pri voľbách.
  • Spoločnosti ako Google a Facebook v minulosti ovplyvňovali volby finančnými príspevkami.
  • Reformy majú zabezpečiť spravodlivé a dôveryhodné voľby bez vonkajších vplyvov.

Wisconsin v utorok odhlasoval zmenu ústavy štátu, ktorá má obmedziť vplyv súkromných organizácií na správu volieb a zabrániť tak zopakovaniu takzvaného sporu o Zuckerbucks” vo voľbách v roku 2024.

Dva navrhované dodatky stanovujú, že “súkromné dary a granty nesmú byť žiadané, prijímané, vynakladané alebo používané v súvislosti s konaním akýchkoľvek primárok, volieb alebo referenda”; a že “úlohy pri konaní primárok, volieb a referenda môžu vykonávať len volební úradníci určení zákonom.”

Centrum Square informovalo, že prvý dodatok schválilo 54 % voličov a druhý 58 %.

Novelizácie mali riešiť stovky miliónov dolárov spoločnosti Google, Facebook a ďalšie spoločnosti naliali do ľavicovej neziskovej organizácie Center for Technology & Civic Life (CTCL) v roku 2020, ktorá následne rozdelila granty po celých Spojených štátoch údajne na “ochranu amerických volieb” a “posilnenie demokracie počas pandémie (COVID-19).” Kritici tvrdili, že v skutočnosti išlo o nákup prístupu, ktorý by sa mohol využiť na páchanie volebných podvodov.

V Green Bay v štáte Wisconsin na voľby v roku 2020 za 1 dolár.6 miliónov viedlo k tomu, že Michael Spitzer-Rubenstein z National Vote at Home Institute sa stal “grantovým mentorom” a fungoval ako “de facto šéf mestských volieb” vrátane “prístupu k schránkam s hlasovacími lístkami pred voľbami” napriek tomu, že v minulosti pracoval pre viacerých demokratických kandidátov vrátane “zaryto liberálnej” bývalej predsedníčky newyorskej mestskej rady Melissy Mark-Viverito.

Podľa e-mailov sa Spitzer-Rubenstein usiloval a nakoniec aj získal úlohu “pomôcť” opraviť (opraviť chyby alebo opomenutia na) absentujúcich hlasovacích lístkoch a niekoľko dní pred voľbami dokonca dostal kľúče od uzamknutej miestnosti, v ktorej sa uchovávali absentujúce hlasovacie lístky “.”Mestský úradník Green Bay Kris Teske pôvodne túto žiadosť odmietol, ale pod tlakom kancelárie demokratického starostu Erica Genricha ju prekonal a nakoniec v októbri odstúpil.

“Volebný zákon štátu Wisconsin jasne stanovuje, že za administráciu volieb sú zodpovední obecní úradníci,” Wisconsin Spotlight’s MD Kittle vtedy napísal. Právnik Wisconsin Voters Alliance a Thomas More Society Erick Kaardal “povedal, že financovanie zabezpečenia volieb CTCL’bolo spojené s podmienkami, ktoré zaväzovali mesto dať týmto ľavicovým subjektom právomoci, ktoré si nemohli legálne vziať. Primátor a jeho tím, ako aj mestská rada, nemali zákonné právo obmedziť úlohu úradníkov’vo voľbách, ani ich prevziať.”

Od minulého mesiaca 27 štátov zakázalo vplyv takýchto dotácií, prezývaných “Zuckerbucks” podľa šéfa Facebooku Marka Zuckerberga. Ľavicový demokratický guvernér Wisconsinu’Tony Evers by vetoval akúkoľvek snahu o legislatívne uzákonenie takéhoto zákazu, ale proces novelizácie guvernéra obchádza.

“Či už ide o skutočné ovplyvňovanie volieb alebo nie, dojem nespravodlivosti je pre spoločnosť rovnako škodlivý ako skutočná nespravodlivosť,” republikánsky štátny senátor. Eric Wimberger na podporu reformy povedal: “Ľudia potrebujú politiku a postupy, ktoré vzbudia dôveru vo výsledok hlasovania, aj keď sa im výsledok nepáči. Tieto pozmeňujúce a doplňujúce návrhy pomáhajú túto dôveru vytvoriť.”

“Správa našich volieb by mala byť spravodlivá, nestranná a bez vonkajších vplyvov. Dnešnými’výsledkami voliči vyslali jasný signál, že chcú, aby sa súkromné peniaze nedostávali do správy volieb,” prezident a generálny poradca Inštitútu pre právo a slobodu vo Wisconsine (WILL) Rick Esenberg dodal. “Wisconsin sa dnes stáva 28. štátom, ktorý schválil opatrenie na zamedzenie súkromného financovania nestrannej správy volieb. Bez ohľadu na to, či sa stotožňujete s ľavicou alebo pravicou, zabezpečenie spravodlivosti a integrity našich volieb by malo byť spoločnou prioritou.”