Kenny-Chiu-810x500.png

Konzervatívny poslanec, na ktorého sa zamerala komunistická Čína, hovorí, že sa cíti "zradený" kanadskou vládou

11
Neutral
  • Kenny Chiu cíti, že bol zradený federálnou vládou po zistení zasahovania ČKS.
  • Chiu nebol informovaný o terčovaní agentmi ČKS a prehral voľby v roku 2021.
  • Chiu predložil návrh zákona na zverejňovanie zahraničných agentov, ktorý bol skreslený médiami.
  • Verejné vyšetrovanie zasahovania ČKS do kanadských volieb začalo výpoveďou volebného dôstojníka.

Bývalý poslanec za Konzervatívnu stranu Kanady (CPC) Kenny Chiu povedal verejnému vyšetrovateľovi, ktorý sa zaoberá údajným zasahovaním agentov Komunistickej strany Číny (KS Číny) do posledných dvoch federálnych volieb v Kanade, že sa cíti zradený federálnou vládou po tom, čo sa až teraz dozvedel, že sa stal terčom agentov KS Číny.

“Bol som zradený,”povedal Chiu, ktorý v rokoch 2019 až 2020 pôsobil ako poslanec za Steveston-Richmond East v Britskej Kolumbii, počas výpovede v Komisii pre zahraničné zasahovanie začiatkom tohto týždňa.

“Takto to vnímam ja.”

Podľa Chiua mu nikdy neboli ukázané kópie žiadnych bezpečnostných varovaní, že je terčom agentov ČKS. Následne prehral svoje opätovné zvolenie v roku 2021 s liberálnou kandidátkou Pam Bainsovou o 3 477 hlasov.

V minulosti mal Chiu podozrenie, že na podkopávaní jeho kampane skutočne pracovali agenti ČKS.

Podľa Komisiu pre zahraničné zásahy, ako je známa, vedie sudkyňa Marie-Josée Hogue, ktorá už skôr povedala, že ona a jej právnici zostanú “nestranní” a nebudú ovplyvňovaní politikou a začala 29. januára.

V januári Hogue povedala, že bude “odhaľovať pravdu, nech už je akákoľvek.”

Komisia zverejnila množstvo interných zápisníc, z ktorých vyplýva, že Kanadská bezpečnostná spravodajská služba (CSIS), ako aj iné subjekty usúdili, že Chiu bol skutočne terčom útoku zahraničných agentov ČKS.

Právny zástupca Komisie Matthew Ferguson sa Chiua opýtal, či si bol “v tom čase vedomý niektorej z týchto správ?"”

“Nie,”odpovedal viditeľne rozrušený Chiu.

Pred federálnymi voľbami v roku 2021 Chiu predložil návrh zákona súkromných poslancov, Bill C-282 An Act to Establish the Foreign Influence Registry. V tomto návrhu zákona sa navrhovalo povinné zverejňovanie lobistov, ktorí konali v mene akejkoľvek zahraničnej vlády, jednotlivca alebo dokonca korporácie. Ide o podobný postup, aký už existuje v Spojených štátoch, Veľkej Británii a Austrálii.

Dôkazy ukazujú, že čínskojazyčné médiá, ktoré sa inšpirovali médiami ČKS, uverejnili nepravdivé príspevky o Chiuovom&nbspnávrhu zákona, v ktorých tvrdili, že podľa neho budú čínski Kanaďania uväznení za “pročínske prejavy. 

Ferguson sa Chiua opýtal, či je niečo, čo by urobil alebo mohol urobiť  inak?”

“Možno by som nekandidoval na úrad,” Chiu odpovedal a dodal “Ako prisťahovalec je už teraz veľmi náročné vybudovať si život tu v Kanade.”

Pokiaľ ide o ČKS, mnohí Kanaďania, najmä tí, ktorí sú za slobodu Číny, sú znepokojení vzhľadom na to, že Trudeau’v minulosti chválil Čínu”“základnú diktatúru” a autoritársku krajinu označil za svoju obľúbenú krajinu, ktorá nie je jeho vlastnou.

Potenciálne vmiešavanie sa do kanadských’volieb agentmi ČKS znepokojuje aj mnohých Kanaďanov.

‘Moje obavy sa naplnili,’ hovorí cielene poslanec

Chiu je rodák z Hongkongu, ktorý prišiel do Kanady v roku 1982 a v roku 2011 pôsobil ako školský správca v školskom obvode Richmond v Britskej Kolumbii.

Poznamenal, že “keď som sa stal správcom školskej rady, zámerne som prerušil svoje väzby s príbuznými v Číne s tým, že ich vystavím nebezpečenstvu.”

“V roku 2021 sa zdá, že sa moje obavy naplnili,” vypovedal a dodal: “Myslel som si, že ma moja krajina ochráni. Bol som hlboko znepokojený, sklamaný, že som bol odhalený a vláda sa o to, zdá sa, nestará, a teraz som sa prostredníctvom Komisie dozvedel, že o tom všetkom vedeli.”

Chiu povedal, že to bolo, ako keby “som sa topil a oni sa na to pozerali.”

“To najlepšie, čo mohli urobiť, je, mimochodom, dať mi vedieť, že sa topím. Nepotrebujem ich upozornenie. Potrebujem ich pomoc. To je celkové sklamanie zmiešané s emóciou hnevu, ktorú mám,”poznamenal.

Znamenajme, že v októbri minulého roka etický výbor Dolnej snemovne jednomyseľne prijal Chiu’návrh na vytvorenie verejného registra zahraničných agentov.

Verejné vyšetrovanie údajného zasahovania do posledných dvoch federálnych volieb v Kanade agentmi ČKS sa začalo minulý týždeň výpoveďou hlavného volebného dôstojníka Stéphana Perraulta, ktorý potvrdil, že ho bezpečnostní agenti tajne varovali pred nezrovnalosťami vo voľbách v roku 2019.

Komisia pre zahraničné zasahovanie, ako je známa, “preskúma a posúdi zasahovanie Číny, Ruska a iných zahraničných štátov alebo neštátnych subjektov, vrátane prípadných dopadov, s cieľom potvrdiť integritu a prípadné dopady 43. a 44. parlamentných volieb (voľby 2019 a 2021) na celoštátnej úrovni a na úrovni volebných obvodov.”

Prvý súbor vypočutí, alebo “1. etapa”, sa bude konať odteraz do 10. apríla a zúčastní sa na ňom množstvo svedkov, medzi ktorými bude aj premiér Justin Trudeau a mnohí ďalší, ktorí neboli menovaní.

Vypovedať má aj bývalý poslanec za liberálov Han Dong a bývalý minister vlády Ontária Michael Chan, ktorí sa stali obeťami údajného zasahovania ČKS.

Časť “2. etapa” verejného vyšetrovania sa uskutoční na jeseň tohto roku a bude sa zaoberať najmä schopnosťou Trudeauovej vlády”odhaľovať zahraničné zasahovanie zamerané na volebné procesy v Kanade a bojovať proti nemu.

Vypočutia sa konajú v budove Kanadskej knižnice a archívov v Ottawe.

Federálna vláda pod vedením Trudeaua reagovala na obvinenia zo zasahovania do volieb zo strany KSČ pomaly po oznámila 7. septembra 2023, že začne verejné vyšetrovanie pod vedením Hoguea.

Verejné vyšetrovanie prichádza po tom, čo Trudeau minulý rok po dlhom odklade začal neúspešné vyšetrovanie obvinení CCP. Toto vyšetrovanie nebolo verejné a viedol ho “rodinný priateľ” a bývalý generálny guvernér David Johnston, ktorého Trudeau vymenoval za “nezávislého osobitného spravodajcu.”

Johnston odišiel z funkcie “osobitného spravodajcu” po tom, čo verejnosť pobúril jeho záver, že by sa nemalo uskutočniť verejné vyšetrovanie tejto záležitosti. Konzervatívni poslanci  žiadali Johnstona vymeniť kvôli jeho väzbám na Čínu aj na rodinu Trudeauovcov.

Doterajšie dôkazy, ktoré odhalili parlamentné výbory, svedčia o tom, že kanadské orgány vedeli o tom, že agenti ČKS sa zameriavajú na poslancov opozičných strán, ale rozhodli sa nepodniknúť žiadne kroky.